Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

Επιστημονική πρόκληση: Πρέπει να δημιουργήσουμε μία ανοικτή αγορά ντόπινγκ;;;


Σαβουλέσκου: «Το ντόπινγκ είναι μία ιατρική υπηρεσία»

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Λονδίνου έχουν ήδη ξεκινήσει και μαζί με τους αγώνες υπάρχει μία έντονη αντιπαράθεση σχετικά με το ντόπινγκ καθώς και τις πρακτικές αποφυγής του ελέγχου ντόπινγκ στους αθλητές.


Ο πρόεδρος της Δ.Ο.Ε Ζακ Ρογκ δήλωσε ότι οι σχετικοί έλεγχοι διαπίστωσαν περισσότερες από 100 παραβάσεις ελέγχων ντόπινγκ πριν την έναρξη των αγώνων.

Η πολυετής επιβολή αυστηρών περιορισμών φαίνεται ότι αποδίδει καρπούς, με λιγότερα σκάνδαλα ντοπαρισμένων αθλητών να ξεσπούν κατά τις διαδοχικές ολυμπιάδες.

Στην Ολυμπιάδα της Αθήνας το 2004, 26 αθλητές βρέθηκαν θετικοί, ενώ στο Πεκίνο το 2008, 14 αθλητές και 6 άλογα βρέθηκαν θετικά.

Παρόλα αυτά το γεγονός αυτό απλά σημαίνει ότι οι αθλητές και οι προπονητές τους ανακαλύπτουν τρόπους συγκαλυμμένου ντοπαρίσματος και αποφυγής ελέγχων ώστε να ξεγλιστρούν από τις τιμωρίες της Δ.Ο.Ε.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1980 στη Μόσχα είχαν λάβει την ονομασία οι Χημικοί Αγώνες, καθώς τα επίπεδα ντοπαρίσματος φαίνεται ότι ήταν πάρα πολύ υψηλά, αλλά κανείς αθλητής δεν τιμωρήθηκε.

Η Επιτροπή Βιοηθικής της διοίκησης Bush εξέδωσε έγγραφο το 2003 το οποίο τασσόταν σαφώς κατά των φαρμακευτικών ουσιών στον αθλητισμό:

“οι συγκεκριμένοι αθλητές, παρά τα υψηλότερα σκορ και χρόνους που σημειώνουν, είναι κακοί και υποβαθμισμένοι ως αθλητές – όχι μόνο επειδή έκλεψαν τους αντιπάλους τους, αλλά και επειδή έκλεψαν, υποβάθμισαν και διέφθειραν τους εαυτούς τους και την ίδια την αθλητική δραστηριότητα στην οποία μοιάζουν να αριστεύουν.”

Πάντως, οι επιστήμονες βιοηθικής που υποστηρίζουν τη χρήση ουσιών στον αθλητισμό είναι αυτοί που είναι εξαιρετικά προκλητικοί:

“Εάν ο στόχος είναι να προστατευθεί η υγεία (!!!) τότε η χορήγηση ιατρικά επιβλεπόμενου ντοπαρίσματος αποτελεί πιθανώς τον καλύτερο δυνατό δρόμο,” αναφέρει ο Miah, ο οποίος είναι επιστήμονας βιοηθικής στο Πανεπιστήμιο  της Δυτικής Σκωτίας στο Ayr. “Και ακόμη καλύτερα, ο κόσμος του αθλητισμού θα πρέπει να συμπληρώνει τον Παγκόσμιο Φορέα Αντιντόπινγκ με έναν Παγκόσμιο Φορέα Ντόπινγκ (!!!) ο στόχος του οποίου θα είναι η παροχή μίας ασφαλέστερης μορφής ενίσχυσης των αθλητών…»

Ο κύριος υπέρμαχος της ελεύθερης χορήγησης ουσιών στους αθλητές είναι ο Julian Savulescu.

Σε συνέντευξή του στο Der Spiegel ανέφερε ότι είναι αδύνατον να σταματήσουμε τους αθλητές από τη χρησιμοποίηση ουσιών ώστε να έχουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Έτσι θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τη δεύτερη καλύτερη επιλογή, η οποία είναι να καθιερωθεί μία ανοικτή-(νόμιμη) αγορά ντόπινγκ’.

Για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, ο Savulescu ανέφερε ότι οι αθλητές καταπονούνται σωματικά σε πολύ μεγάλο βαθμό και έχουν πολύ μεγάλη πιθανότητα σοβαρού τραυματισμού (πυγμαχία, ποδηλασία).

Το τελικό του επιχείρημα είναι ότι το ντόπινγκ αποτελεί μία ιατρική υπηρεσία η οποία θα πρέπει να παρέχεται στους αθλητές όπως και η έκτρωση στις έγκυες γυναίκες…

Βέβαια, αμελεί (σ.σ. pentapostagma.gr - γνωρίζοντας βέβαια τις αντιφάσεις των λεγομένων του) ότι το ντοπάρισμα αντίκειται στην ιατρική δεοντολογία καθώς προξενεί τεράστια και απρόβλεπτα παροντικά αλλά κυρίως μελλοντικά προβλήματα υγείας στους αθλητές, και με αυτό τον τρόπο δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί ως ιατρική υπηρεσία…


pentapostagma.gr
Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.

grizosgatos.blog@gmail.com