Κασσιόπη
Η Κασσιόπη είναι ένα μεγάλο χωριό, πολύ τουριστικό, με ταβέρνες, μπαράκια, καφετέριες, ξενοδοχεία και γενικά πολύ καλά οργανωμένο για διαμονή. Εδώ υπάρχουν πάρα πολλές παραλίες για όλα τα γούστα, μικρές ή μεγάλες, με ψιλό χαλίκι ή βότσαλο.
Η μεγαλύτερη από αυτές τις παραλίες έχει πλάτος 100 μέτρα πλάτος. Για τις παραλίες της Κασσιόπης το πιο σοφό είναι να παρκάρεις το αυτοκίνητο άνετα στο χωριό και να πας με τα πόδια για μπάνιο, για να μην ταλαιπωρηθείς. Όλες αυτές οι παραλιούλες είναι καταπληκτικές. Εδώ λειτουργούν και σχολές κατάδυσης.
Καλαμιώνας
Συνεχίζοντας με τα πόδια, ο δεύτερος κόλπος που συναντάμε διαμετρικά αντίθετα από το κεντρικό λειμάνι λέγεται Καλαμιώνας. Καθαρή παραλία με μπλε σημαία. Αδύνατο σημείο: έχει φύκια. Είναι σαφώς πιο ρηχά από την Μπαταρία, αλλά στην Μπαταρία δεν έχει φύκια. Θέμα επιλογής. Πάντως όλες αυτές οι παραλίες είναι πεντακάθαρες.
Καλαμάκι
Φεύγοντας από την Κασσιόπη και συνεχίζοντας στο βόρειο μέρος του νησιού, υπάρχουν πολλές παραλίες που μπορείς να δεις από το δρόμο, άλλες μικρές και άλλες μεγάλες. με βότσαλο ή πολύ ψιλό χαλικάκι. Προχωράς κι όπου σ’αρέσει, κατεβαίνεις και βουτάς. Η πιο ωραία παραλία εδώ είναι το Καλαμάκι (10 λεπτά με το αυτοκίνητο από την Κασσιόπη). Από το Καλαμάκι ξεκινάνε οι αμμουδερές παραλίες της Βόρειας Κέρκυρας. Το Καλαμάκι είναι μία ακτή γύρω στο ενάμισυ χιλιόμετρο, όλο αμμουδιά. Στο μεγαλύτερο μέρος της είναι πολύ ρηχή. Σε μερικά σημεία πρέπει να περπατήσεις μέχρι και πενήντα μέτρα για να σου φτάσει το νερό στο γόνατο. Ιδανική παραλία για παιδιά. Πολύ ζεστή θάλασσα, σε αντίθεση με τις περισσότεερς παραλίες στην Κέρκυρα, που τα νερά γενικά είναι πολύ κρύα. Και το καλύτερο: Όσο κόσμο και να έχει, το Καλαμάκι είναι τόσο μεγάλη παραλία, που δεν γεμίζει ποτέ υπεργολικά και είναι πάντα πολύ καθαρή. Στο Καλαμάκι υπάρχουν ταβέρνες, ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξενοδοχεία.
Άη Σπυρίδωνας
Μετά το Καλαμάκι, ο δρόμος απομακρύνεται από την ακτή, μέχρι που δεν μπορείς πια να δεις καμμία παραλία. Ωστόσο κάποια από αυτά τα ακρογιάλια αξίζει να τα επισκεφτείς. Είναι παραλίες με αμμουδιά ή ψιλό χαλίκι. Για την παραλία του Άη Σπυρίδωνα πρέπει να βγεις δεξιά από το δρόμο για να πας. Ο δρόμος (όχι ο κεντρικός) που πάει παραλιακά είναι ασφαλτοστρωμένος.
Αχαράβη
Ξαναβγαίνοντας στον κεντρικό δρόμο, το επόμενο χωριό είναι η Αχαράβη. Ο δρόμος βρίσκεται πάλι μακριά απ’ τη θάλασσα. Οι παραλίες της Αχαράβης είναι η Αχαράβη και η Ρόδα. Ουσιαστικά, πρόκειται για δύο παραλιακά χωριά, που έχουν ενωθεί. Εδώ η άμμος είναι τόσο λεπτή, που “λασπώνει”. Πολλοί μάλιστα χώνονται μέσα σ’ αυτή τη “λάσπη” για να κάνουν λασπόλουτρο. Τα νερά εδώ είναι ρηχά. Η Ρόδα και η Αραχάβη μαζεύουν πολύ κόσμο και γενικά, οργανωμένο τουρισμό, που μένει στα ενοικιαζόμενα δωμάτια. Οι επόμενες παραλίες δεν επικοινωνούν μεταξύ τους. Για να πας στην καθεμιά, πρέπει ν’ανέβεις πάλι στο δρόμο και να ξανακατέβεις με το αυτοκίνητο στην επόμενη παραλία. Άλλες έχουν άμμο κι άλλες ψιλό βότσαλο, όμως δεν είναι τόσο οργανωμένες όσο οι δύο παραλίες της Αραχάβης.
Σιδάρι
Μετά τη Ρόδα θα συναντήσουμε το Σιδάρι, που είναι εξίσου οργανωμένο με τη Ρόδα και την Αραχάβη, ίσως και περισσότερο. Πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια και αμμουδερές παραλίες με πολύ ψιλή άμμο. Αυτές οι παραλίες είναι πολύ μεγάλες με νερά που δεν βαθαίνουν απότομα. Εδώ υπάρχουν γραφικά κανάλια σχηματισμένα όχι από πέτρα, αλλά από άμμο. Το τελευταίο από αυτά τα αμμουδένια «βράχια» είναι το Κανάλι της Αγάπης. Φτάνοντας εκεί είναι must να μείνεις μέχρι το δειλινό, για να δεις ένα καταπληκτικό ηλιοβασίλεμμα.
Από το Σιδάρι έχουμε δύο επιλογές: Η μία είναι να ακολουθήσουμε τον κεντρικό δρόμο για να πάμε προς το κέντρο της βορεινής πλευράς της Κέρκυρας περνώντας από κάποια ορεινά χωριά. Η άλλη επιλογή είναι να ακολουθήσουμε την παραλιακή διαδρομή στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού. Οι δρόμοι είναι επαρχιακοί, αλλά παντού ασφαλτοστρωμένοι. Ωστόσο πρέπει να έχεις οπωσδήποτε χάρτη ή GPS γιατί μπορεί να χαθείς εύκολα σ’ αυτούς τους αγροτικούς δρόμους ανάμεσα στα πολλά περιβόλια με τα οπωροκηπευτικά. Και να χαθείς πάντως για λίγο δεν υπάρχει πρόβλημα, γιατί οι αποστάσεις είναι κοντινές
Περουλάδες και Αυλιώτες
Αν παμε σχεδόν παραλιακά από το Σιδάρι, συναντάμε τα χωριά Περουλάδες και Αυλιώτες. Αυτά τα χωριά δεν είναι στην παραλία, αλλά από εδώ βλέπουμε όλο τη δυτική πλευρά του νησιού και το πέλαγος ανάμεσα στην Κέρκυρα και την Ιταλία. Αν είσαι τυχερός και πετύχεις καθαρή ατμόσφαιρα, μπορείς να δεις και την Ιταλία.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.