ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΑΣΠΡΟΥΛΙΑ
Το ταξίδι της Εθνικής ομάδας για το Λονδίνο με ενδιάμεσο απαραίτητο σταθμό το Καράκας, την πρωτεύουσα της Βενεζουέλας. Δώδεκα ομάδες θα μονομαχήσουν για τρία εισιτήρια που οδηγούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά πλην του αγωνιστικού ενδιαφέροντος, αυτό το Προολυμπιακό τουρνουά έχει πάρα πολλές ιδιαιτερότητες, και κυρίως αυτές που ορίζονται από την κοινωνική κατάσταση της χώρας που φιλοξενεί τους Αγώνες.
Η Βενεζουέλα απέκτησε το όνομά της από τον Αμέρικο Βεσπούκι και τον συνοδό του Αλόνσο ντε Οχέδα στις θαλάσσιες εξορμήσεις τους, έχοντας το μικρόβιο της ανακάλυψης. "Βενετσιόλα" φώναξε ο Τουσκάνος θαλασσοπόρος αντικρίζοντας τις ακτές του νέου τόπου που συνάντησε, συνεπαρμένος από την ομορφιά της, που του θύμισε την Βενετία.
Βεβαίως, ο Μαρτίν Φερνάντεζ ντε Εντσίσο, μέλος του πληρώματος, στα δικά του γεωγραφικά απομνημονεύματα, υποστηρίζει ότι το όνομα της Βενεζουέλας προέρχεται από μία φυλή ιθαγενών που συνάντησε η αρμάδα του Βεσπούκι εκεί, που ονομαζόταν "Βενεσιουέλα".
Σημασία έχει πάντως, ότι εκεί, σε αυτούς τους τόπους όπου η άγρια ομορφιά της βλάστησης κυριαρχεί και το νερό "ζωγραφίζει" τοπία ασύλληπτης γοητείας, όπως τους καταρράκτες των Αγγέλων, η Εθνική ομάδα, αλλά και όλοι οι επισκέπτες (λιγοστοί είναι αυτοί) μαθαίνουν τη γλώσσα της αυτοπροστασίας.
Στην Μπολιβαριανή Δημοκρατία της Βενεζουέλας, όπως την μετονόμασε ο νυν ηγέτης της Ούγκο Τσάβες, προς τιμήν του μεγάλου απελευθερωτικού αρχηγού, Σιμόν Μπολίβαρ, που στις αρχές του 19ου αιώνα ξεσήκωσε όλα τα όμορα κράτη κατά του ισπανικού ζυγού, η γοητεία της πλάσης υποχωρεί μπροστά στην εγκληματικότητα.
92 ανθρωποκτονίες σε 100 χιλιάδες κατοίκους
Στο Καράκας, τη δεύτερη πιο επικίνδυνη πόλη στον κόσμο σύμφωνα με στατιστικά που δημοσιεύτηκαν στην El Pais και τον Economist, μετρούνται 92 ανθρωποκτονίες κάθε 100 χιλιάδες κατοίκους, ενώ η χώρα στη λίστα της διαβάθμισης των πιο διεφθαρμένων χωρών στον κόσμο, βρέθηκε στις 164η θέση ανάμεσα σε 178 που αξιολογήθηκαν. Μόνο 14 χώρες στον πλανήτη έχουν μεγαλύτερη διαφθορά από τη Βενεζουέλα.
Το πρόβλημα της εγκληματικότητας είναι πολύ έντονο στο Καράκας και ήδη τα μέλη της αποστολής της Εθνικής ομάδας, αλλά και οι δημοσιογράφοι, όσο και οι "Πελαργοί" που αναμένεται να συνοδεύσουν την προσπάθεια των παικτών του Ζούρου για ακόμα μία φορά, έχουν λάβει συγκεκριμένες οδηγίες, ώστε να καταστήσουν την διαμονή τους -όσο γίνεται- πιο ασφαλή.
Η κυκλοφορία στο δρόμο με τα πόδια πρέπει να αποφεύγεται και να γίνεται μόνο αν αυτό κρίνεται απολύτως απαραίτητο. Από εκεί και πέρα όλοι γνωρίζουν ότι αν χρειαστεί να βγουν από το ξενοδοχείο για οποιοδήποτε λόγο θα πρέπει να μοιάζουν με ...λέτσους. Υπερβολή είναι αυτό βέβαια, αλλά οι επισκέπτες και κυρίως οι λευκοί, που φορούν καλά κι ακριβά ρούχα, όσο και κοσμήματα ή ρολόγια, θα είναι πολύ τυχεροί αν δεν πέσουν θύματα επίθεσης. Ακόμα και δολοφονικής.
«Βγάλε αμέσως το ρολόι για να βγεις»
Χθες, μέλος της αποστολής της εθνικής επιχείρησε να βγει από το ξενοδοχείο φορώντας ένα ακριβό ρολόι στο χέρι και ο φρουρός στην έξοδο του ξενοδοχείου τον έπιασε από το μπράτσο... "Πήγαινε να βγάλεις αμέσως το ρολόι... Γιατί θέλεις να προκαλείς;" του είπε. Η αξία της ζωής στο Καράκας είναι πολύ χαμηλή και οι δολοφονίες γίνονται για ψύλλου πήδημα. Ακόμα και για ...ένα ζευγάρι παπούτσια. Εχουν μετρηθεί επισήμως φέτος 19.226 φόνοι μέσα στο 2012, σημειώνονται 53 φόνοι την ημέρα, ενώ μία άλλη μορφή εγκληματικότητας είναι οι απαγωγές. Μέχρι σήμερα έχουν καταμετρηθεί 1050 απαγωγές μακράς διαρκείας, όσο για τις ...εξπρές, εκεί δηλαδή που ο απαχθέντας είναι το μέλος μίας οποιασδήποτε οικογένειες με τους απαγωγείς να ζητούν 1500-2000 ευρώ, ουκ έστιν αριθμός.
"Μόνο σε περιοχές που υπάρχει πόλεμος σημειώνονται περισσότερες δολοφονίες" λένε στη Βενεζουέλα, όπου η κοινότητα των Ελλήνων τα προηγούμενα χρόνια ήταν μεγαλύτερη, αλλά πλέον έχει συρρικνωθεί στις περίπου 3500 ανθρώπους σε μία χώρα με συνολικό πληθυσμό 30 εκατομμυρίων. Οι περισσότεροι έχουν φύγει για άλλες χώρες αναζητώντας καλύτερη διαβίωση μακριά από εγκλήματα, φόβο και κοινωνική αναρχία. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 1999 μέχρι το 2010 είχαν γίνει στη Βενεζουέλα 118.541 ανθρωποκτονίες!
25 φορές θύμα ληστείας ο μέσος οδηγός!
Τα πιο ασφαλή μέρη για να επισκεφθεί κάποιος είναι τα εστιατόρια που διαθέτουν δικό τους πάρκινγκ και κάποια σημεία, λιγοστά, τα οποία όμως δεν είναι εύκολα να προσεγγίσει κανείς. Οι περισσότερες ληστείες γίνονται στο δρόμο και στους φωτεινούς σηματοδότες... Ο μέσος οδηγός πρέπει να έχει πέσει θύμα ληστείας σε φανάρια πάνω από 25 φορές, εκτός από αυτούς που διαθέτουν αυτοκίνητα με φιμέ τζάμια. Πλέον, τα φαινόμενα βίας και εγκληματικότητας δεν προκαλούν εντύπωση σε κανέναν.
Οι άνθρωποι κυκλοφορούν στους δρόμους και οι υπάρχουν πολλοί που είναι ευγενικότατοι, καλλιεργημένοι, με δημοκρατικές απόψεις και όραμα. Λέγεται ότι τα φαινόμενα βίας στη Βενεζουέλα και η διαφθορά ξεκίνησαν από τη στιγμή που η χώρα στηρίχθηκε στην εξόρυξη και εμπορία πετρελαίου, με τη διαφορά όμως, ότι ουδείς μπορεί να εξηγήσει πως γίνεται μία χώρα με τόσο τεράστιο φυσικό και ορυκτό πλούτο, το 55% του πληθυσμού ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας.
Μία απάντηση έρχεται από τη στάση που τηρεί το καθεστώς Τσάβες, το οποίο ούτε λίγο, ούτε πολύ, δεν αναγνωρίζει το πρόβλημα της εγκληματικότητας ως μείζον, ανεξαρτήτως αν το 2008, σε δημοψήφισμα είχε καθοριστεί από τους πολίτες ως το νούμερο 1 πρόβλημα της χώρας. Οσο για τις εκλογές...
Γίνονται με δημοκρατικές διαδικασίες (θεωρητικά) αλλά με ένα εκλογικό σύστημα, που δεν αφήνει κανένα περιθώριο μη εκλογής του Τσάβες, καθώς είναι έτσι προσαρμοσμένο, ώστε για παράδειγμα, μία μικρή περιφέρεια της επαρχίας να δίνει στο πρώτο κόμμα τριπλάσιο αριθμό εδρών από την πρωτεύουσα, το Καράκας.
Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας
Στη Βενεζουέλα κυριαρχούν οι μειονότητες, καθώς μόνο το 22% είναι λευκοί ευρωπαίοι, ενώ οι υπόλοιποι προέρχονται από φυλές της γύρω περιοχής. Μεγάλο είναι το κύμα των μεταναστών από τις γύρω χώρες. Ελευθερία έκφρασης υπάρχει έως ένα βαθμό, αλλά οι κρατικοποιήσεις είναι μία διαδικασία που ολοένα και περισσότερο αναπτύσσεται. Και όχι σε οργανισμούς και φορείς αγαθών ή αναγκών, μα και σε σπίτια, γη και περιουσιακά στοιχεία.
Φυσικά τα μέτρα ασφαλείας που έχουν λάβει οι διοργανωτές ενόψει του Προολυμπιακού τουρνουά είναι κάτι περισσότερο από δρακόντεια, καθώς οποιοδήποτε παραστράτημα θα αποτελούσε τεράστια πληγή και δυσφήμιση για τη χώρα του Τσάβες. Είναι ακόμα χαρακτηριστικό ότι το πούλμαν της Εθνικής συνοδεύεται από περίπου 10 αστυνομικούς και μάλιστα χθες, υπήρξε κι ένα ατύχημα, όταν ένας αστυνομικός πάνω σε μηχανή χτύπησε έναν περαστικό, στην προσπάθειά του να ανοίξει δρόμο για τη διέλευση του ελληνικού πούλμαν.
Εθνικό σπορ το μπέιζμπολ
Οταν ο πολίτης του ζήτησε το λόγο, ο αστυνομικός εξεμάνη λέγοντας.. ."Εσύ φταις, εσύ δεν πρόσεχες". Η αστυνομία, παρά το γεγονός ότι το 2010 συστάθηκε η Μπολιβαριανή Εθνική Αστυνομία, έχει τεράστια ευθύνη για την κατάσταση που επικρατεί, καθώς όπως σημειώνεται σε διεθνείς μελέτες, από τις 5 απαγωγές που γίνονται, στη μία έχει συμμετοχή κι ένας κρατικός αστυνομικός λειτουργός. Στο Καράκας τα σπίτια και τα διαμερίσματα διατίθενται σε εξωφρενικά ακριβές τιμές, ακόμα και για τα δεδομένα της Ευρώπης, καθώς οι ιδιοκτήτες φοβούνται τις καταλήψεις των χώρων.
Ετσι οι φαβέλες, ή αλλιώς Μπάριος όπως ονομάζονται στη Βενεζουέλα είναι διάσπαρτες σε όλα τα σημεία της πόλης και φτώχεια δείχνει το πιο απάνθρωπο πρόσωπό της σε κάθε μέτρο (σχεδόν) του Καράκας. Η ζωή στο σύνολό της είναι εξαιρετικά ακριβή, αφού τα περισσότερα προϊόντα πια είναι είναι εισαγόμενα και λόγω των συναλλαγματικών περιορισμών οι τιμές τους εκτοξεύονται στα ύψη. Ακόμα και το κρέας, που κάποτε αποτελούσε το πιο αντιπροσωπευτικό προϊόν της Βενεζουέλας σε μεγάλες ποσότητες είναι εισαγόμενο, αφού είναι σχεδόν αδύνατον πια να πλησιάσει κανείς στις φάρμες, φοβούμενος εγκληματικές ενέργειες.
Γενικώς πάντως, η Βενεζουέλα, αν και ως εθνικό σπορ έχει το μπέιζμπολ και όχι το μπάσκετ, ήθελε υπερβολικά να αναλάβει το Προολυμπιακό τουρνουά μπάσκετ. Λέγεται μάλιστα ότι στον αγώνα της δεύτερης αγωνιστικής κόντρα στο Πουέρτο Ρίκο, οι φίλαθλοι που θα βρεθούν στο γήπεδο, είναι πολύ πιθανό να στηρίξουν την Ελλάδα εξαιτίας της κόντρας που έχουν με τους (τρόπον τινά) γείτονές τους.
Η Βενεζουέλα, θα μπορούσε να είναι ένας πραγματικός παράδεισος, καθώς η φυσική ομορφιά της είναι απαράμιλλη. Μόνο από το τρεχούμενο νερό η χώρα θα είχε τη δυνατότητα, αν το εκμεταλλευόταν να δημιουργήσει μία τεράστια πλουτοπαραγωγική δύναμη, τη στιγμή που το πετρέλαιο και το χρυσάφι, βρίσκεται εν αφθονία στο υπέδαφός της. Κι όμως η ρητή οδηγία που πήραν τα μέλη της αποστολής της Εθνικής ήταν: "Μην το κουνάτε ρούπι. Οταν έχετε ελεύθερο χρόνο, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να μείνετε στα δωμάτιά σας".
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.