Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

Δέκα μέτρα προφύλαξης από τα τσιμπήματα μολυσμένων κουνουπιών

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μας βάζει πάλι φέτος σε περιπέτειες αναγκάζοντάς μας να λαμβάνουμε πρόσθετα μέτρα, ώστε να αποφύγουμε επικίνδυνα τσιμπήματα από κουνούπια που τον μεταφέρουν. Δες πώς θα προστατευτείς και τι πρέπει να ξέρεις σχετικά με τη νόσο, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.):
Δέκα τρόποι προφύλαξης
  • Συχνά λουτρά καθαριότητας για την απομάκρυνση του ιδρώτα.
  • Κατάλληλη ένδυση, για κάλυψη μεγαλύτερου μέρους του σώματος (μακριά μανίκια και παντελόνια), κυρίως σε εξωτερικούς χώρους. Πιο αποτελεσματικά αποδεικνύονται τα ανοιχτόχρωμα και φαρδιά ρούχα.
  • Τα περισσότερα είδη κουνουπιών που μεταφέρουν τον ιό τσιμπούν από το σούρουπο μέχρι το χάραμα. Οπότε χρειάζεται επιπλέον προσοχή αυτές τις ώρες.
  • Τοποθέτηση αντικουνουπικών πλεγμάτων (σίτες) στα ανοίγματα του σπιτιού (π.χ παράθυρα, φεγγίτες, αεραγωγοί τζακιού) φροντίζοντας να βρίσκονται πάντα σε καλή κατάσταση.
  • Χρήση εντομοκτόνων (ταμπλέτες, εξατμιζόμενο διάλυμα, σπιράλ κλπ.), σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.
  • Χρήση κουνουπιέρας σε περιοχές με μεγάλη πυκνότητα κουνουπιών ή σε περιπτώσεις που αντενδείκνυται η χρήση άλλων προστατευτικών μέσων (όπως χρήση εντομοαπωθητικών σε βρέφη μικρότερα των 2 μηνών).
  • Απομάκρυνση του στάσιμου νερού από λεκάνες, βάζα, γλάστρες, παλιά λάστιχα, υδρορροές και άλλα μέρη του κήπου, καθώς τα κουνούπια χρησιμοποιούν τα λιμνάζοντα νερά ως σημεία εναπόθεσης των αυγών τους, όπως επίσης και το έδαφος που παραμένει για μεγάλα διαστήματα υγρό.
  • Χρήση ανεμιστήρων ή κλιματιστικών, γιατί ο δροσερός αέρας μειώνει τη δραστηριότητα των κουνουπιών (όμως δεν τα σκοτώνει).
  • Κούρεμα γρασιδιού, θάμνων, φυλλωσιών, που αποτελούν καταφύγιο ενήλικων κουνουπιών.
  • Επιλογή λαμπτήρων κίτρινου χρώματος για το φωτισμό εξωτερικών χώρων (προσελκύουν λιγότερο τα κουνούπια).
Χρήσιμες πληροφορίες
Σύμφωνα με το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., το 80% των ατόμων που μολύνονται από τον ιό του Δυτικού Νείλου παραμένει ασυμπτωματικό (δεν εκδηλώνει δηλαδή κανένα σύμπτωμα), ενώ το 20% εμφανίζει ήπια συμπτωματολογία (πυρετό, πονοκέφαλο, αδυναμία, πόνους στους μυς και τις αρθρώσεις, εμετούς και μερικές φορές δερματικά εξανθήματα στον κορμό και διόγκωση των λεμφαδένων). Τα συμπτώματα φεύγουν σε 4-7 ημέρες χωρίς να αφήσουν κατάλοιπα. Σοβαρή μορφή της νόσου (εγκεφαλίτιδα/μηνιγγίτιδα) εμφανίζει μόνο ένα άτομο στα 100 (κυρίως μεγάλης ηλικίας). Σε αυτή την περίπτωση τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, υψηλό πυρετό, δυσκαμψία αυχένα, απάθεια, αποπροσανατολισμό, κώμα, τρόμο, σπασμούς, μυϊκή αδυναμία και παράλυση.
Πότε εμφανίζονται τα συμπτώματα
Μετά το τσίμπημα του κουνουπιού μεσολαβούν συνήθως 2-14 ημέρες (χρόνος επώασης) μέχρι την εμφάνιση των συμπτωμάτων.
Πόσο διαρκούν
Συνήθως μερικές ημέρες, αν και κάποιες φορές η διάρκεια είναι μεγαλύτερη. Τα συμπτώματα της σοβαρής μορφής της νόσου (εγκεφαλίτιδα/μηνιγγίτιδα) μπορεί να διαρκέσουν μερικές εβδομάδες.
Πώς θεραπεύεται η λοίμωξη
Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για τη λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου. Στις ηπιότερες περιπτώσεις ο πυρετός και τα άλλα συμπτώματα περνούν μόνα τους, ενώ στα πιο σοβαρά περιστατικά, που χρήζουν νοσηλείας, χορηγείται υποστηρικτική θεραπεία (χορήγηση ενδοφλέβιων υγρών, πιθανή εισαγωγή σε μονάδα εντατικής θεραπείας για μηχανική αναπνευστική υποστήριξη κλπ.).
 goldenmag.gr
Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.

grizosgatos.blog@gmail.com