Είναι
νόστιμη η κύστη ενός μεγάλου ψαριού; Δεν μπορείς να το ξέρεις, αν δεν
γεύεσαι την ασιατική κουζίνα. Στην Ασία η κύστη (ένας ασκός με αέρα που
βρίσκεται στα εντόσθια του ψαριού βοηθώντας το να ισορροπεί) είναι
εκλεκτός μεζές.
Μήπως όμως την πίνεις χωρίς να το γνωρίζεις; Πιθανόν, αφού αποξηραμένη
κύστη ψαριών – η λεγόμενη ψαρόκολλα – χρησιμοποιείται χρόνια τώρα κατά
την επεξεργασία (φιλτράρισμα) ποτών ευρείας κατανάλωσης, με σκοπό να τα
κάνει πιο διαυγή.
Ψαρόκολλα, αποξηραμένο αίμα και άλλα… νόστιμα
Πώς
θα μπορούσες να φανταστείς ότι η λαχταριστή, παγωμένη και αφρώδης μπίρα
σου (βαρελίσια ή εμφιαλωμένη) μπορεί να μην είναι και τόσο…φυσική όσο
νομίζεις; Ή ακόμα και το διαυγές σαν κρύσταλλο κρασί σου; Και ενώ
κανονικά θα έπρεπε να αναφέρεται στην ετικέτα του προϊόντος, η ψαρόκολλα
συχνά παραλείπεται με τη λογική ότι δεν αποτελεί συστατικό που μπορεί
να δημιουργήσει προβλήματα στην υγεία.
Έστω όμως και αν μικρή ποσότητα ψαρόκολλας παραμένει τελικά ως
κατάλοιπο μέσα σε μπίρες και κρασιά, τα στοιχεία που έφερε στο φως η Mirror σχετικά με γνωστές αγγλικές μπίρες ήταν κατηγορηματικά (http://www.mirror.co.uk/news/uk-news/guinness—may-contain-fish-476494
). Η ίδια εφημερίδα ανέφερε ακόμα ότι κάποια κρασιά, εκτός του ότι
φιλτράρονται με ψαρόκολλα, μπορεί να περιέχουν επίσης αποξηραμένο αίμα
(!) και ζελατίνη. Μήπως λοιπόν αντί για διαυγείς εισαγόμενες μπίρες να
προτιμήσουμε καλύτερα θολές, αφιλτράριστες ελληνικές μικρών παραγωγών;
Υπάρχουν και είναι εξαιρετικές: http://www.casss.gr/PressCenter/Articles/2514.aspx#.T-nU3pHMnYV.
Ψαρόκολλα και ζελατίνη
Η
ψαρόκολλα είναι ουσιαστικά ένα είδος κολλαγόνου και αποτελεί υποπροϊόν
που φτιάχνεται από τα απόβλητα της αλιείας. Συνήθεις πηγές της είναι η
μουρούνα (οξύρρυγχος) και ο μπακαλιάρος. Από την ίδια ουσία παράγεται
φθηνή ζελατίνη, που χρησιμοποιείται σε γιαούρτια-επιδόρπια με φρούτα,
ζελέ φρούτων και σε πάστες της ζαχαροπλαστικής. Εναλλακτικά η ζελατίνη
(που ανύποπτοι την τρώμε) παρασκευάζεται από το κολλαγόνο του συνδετικού
ιστού των βοοειδών.
Η ψαρόκολλα έχει όμως και συγκολλητικές ιδιότητες, εξ ου και το όνομά
της. Έχει χρησιμοποιηθεί στη βιβλιοδεσία, τη ζωγραφική, τη συντήρηση των
αγιογραφικών εικόνων και τη διακόσμηση των μεσαιωνικών βιβλίων.goldenmag.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.