Θα μπορούσε κανείς να μιλήσει για το τέλειο πάντρεμα της παράδοσης με τις σύγχρονες απαιτήσεις, αν δεν επρόκειτο για εμπορική επιχείρηση. Κι όμως είναι κάτι ανάμεσα στα δύο, παρότι ο τελικός σκοπός είναι το κέρδος.
Ο λόγος για τα νέα καταστήματα με το γιαούρτι στην προμετωπίδα τους, τα οποία φυτρώνουν σαν… μανιτάρια σε κάθε γειτονιά της Αθήνας αλλά και σε άλλες ελληνικές πόλεις.Πριν από μερικά χρόνια το γιαούρτι θεωρείτο «προνόμιο» των… υπερηλίκων. «Έφαγες το γιαουρτάκι σου;» ήταν το σύνηθες πείραγμα σε παρέες των πενήντα και άνω, για να δείξει ο ένας στον άλλο ότι η μετάβαση προς τη… συνταξιοδότηση είναι κοντά.
Σιγά- σιγά αυτό το κλίμα άρχισε ν’ ανατρέπεται με την εισαγωγή στο εμπόριο επιδορπίων με χαμηλά λιπαρά, με φρούτα και δημητριακά. Πλέον με τα νέα καταστήματα που κοντεύουν (τα πρώτα από αυτά) να συμπληρώσουν τον ένα χρόνο ζωής, η πρωτοβουλία για την κατανάλωση του μοντέρνου προϊόντος πέρασε στη νέα γενιά, η οποία τα έχει εντάξει στα στέκια της.
Τα πρώτα καταστήματα έκαναν την εμφάνισή τους στις παρυφές του Θησείου, αλλά πια καλύπτουν όλο το φάσμα του λεκανοπεδίου αφού ξεδιπλώνονται από τα βόρεια προάστια, το κέντρο, μέχρι τις γειτονιές της Γλυφάδας και της Νέας Σμύρνης, αλλά και τα δυτικά.
«Πάνω από το 65% της πελατείας μας είναι γυναίκες, που επιλέγουν το παγωμένο γιαούρτι γιατί είναι πιο υγιεινό, μπορούν με αυτό να αναπληρώσουν ένα γεύμα και θυμίζει παγωτό», λέει υπεύθυνος καταστήματος που βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας. Παράλληλα, τα προϊόντα αυτά έχουν «υιοθετήσει» και αλυσίδες ζαχαροπλαστικής και τα έχουν στην πρώτη θέση της βιτρίνας τους, εκεί που άλλοτε δέσποζε το παγωτό μηχανής με τη σοκολάτα.
Το «νέο γιαούρτι» προσφέρεται σε δύο μορφές και η τιμή του ποικίλει ανάλογα με την περιοχή και τις… διαθέσεις του καταστηματάρχη. Η μία είναι η παραδοσιακή μορφή, αλλά με πολύ χαμηλά λιπαρά και η άλλη σε παγωτό που για την παρασκευή του δεν απαιτείται καθόλου ζάχαρη. Έτσι η συνταγή δένει και για την πλειοψηφία των καταναλωτών που (στα λόγια τουλάχιστον) φροντίζει τη σιλουέτα της.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα η 24χρονη Μαρία και η 29χρονη Γιάννα, που παραγγέλνουν το παγωμένο γιαούρτι και στο γραφείο που εργάζονται στο κέντρο της Αθήνας. Η πρώτη το επιλέγει ως επιδόρπιο γιατί έχει χαμηλά λιπαρά και βεβαίως, γιατί θυμίζει παγωτό και η δεύτερη το χαρακτηρίζει ως την πιο εύγευστη υγιεινή επιλογή για να αντικαταστήσεις το παγωτό.
Το προϊόν σερβίρεται μόνο του είτε με γαρνιτούρα. Κι εδώ, ανάλογα βεβαίως με το τι προσφέρει το κάθε κατάστημα πώλησης, οι επιλογές είναι πολλές. Η αρχή γίνεται με σοκολάτα ή μπισκότο, αλλού μέλι και στα πιο οργανωμένα από αυτά υπάρχουν και γλυκά του κουταλιού. Έτσι, δίπλα στο γιαούρτι «παρελαύνουν» το σταφύλι, το κυδώνι, ακόμα και το συκαλάκι!
Οι τιμές ξεκινούν από 2,70 ευρώ το μικρό κύπελλο (στο χέρι, σερβιρισμένο φτάνει τα 3) και καταλήγουν στα 7,50 ευρώ, στα πιο ακριβά σημεία πώλησης. Μία μέση τιμή είναι τα 4 ευρώ το μεσαίο κύπελλο και 5 ευρώ το μεγάλο, ενώ η γαρνιτούρα κυμαίνεται από 70 λεπτά στην απλή της μορφή (σοκολάτα, μπισκότο ή πολύχρωμα καραμελάκια για τα παιδιά) και φτάνει το 1 ευρώ για τα γλυκά του κουταλιού.
Πολλά καταστήματα δε, διανθίζουν την πραμάτεια τους και με ένα άλλο παραδοσιακό προϊόν, τους λουκουμάδες, οι οποίοι σερβίρονται και με παγωτό σ’ ένα ογκώδες… θέαμα που ονομάζεται «πυργάκι» και η τιμή του ξεκινά από 5 ευρώ και φτάνει στα 8 ευρώ, όταν πλέον γίνεται «πύργος»!
Όλα τα καταστήματα μπορεί να έχουν σύγχρονο design και να φέρνουν στην Ελλάδα μία μόδα που ξεκίνησε στις ΗΠΑ, αλλά μόνο και μόνο τα προϊόντα που προσφέρουν επαναφέρουν στη μνήμη των παλαιότερων Αθηναίων το 24ωρης λειτουργίας γαλακτοπωλείο «Μεγάλη Βρετανία» που ήκμαζε στην πλατεία Ομονοίας (στη συμβολή της με την οδό Αθηνάς), από τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια και κατέβασε οριστικά τα ρολά του πριν από τουλάχιστον 15 έτη.
ΠΗΓΗ ΑΠΕ-ΜΠΕ
newsit.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.