Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

Λήμνος: 'Οπως δεν την έχετε ξαναδεί!

Γράφει ο Μάνος Κιαπόκας.
Σπάνια φυσικά φαινόμενα, τροπικές αμμοθίνες, απολιθωμένα δάση, ένα κάστρο-πρωταγωνιστής  γεμάτο ήμερα ελάφια, αρχαιολογικοί χώροι που χάνονται στα βάθη του χρόνου και πάνω από 100 παραλίες να σε βάζουν σε δροσερά διλήμματα και να αποδεικνύουν ότι τελικά η Λήμνος δεν είναι ντυμένη μόνο... στα χακί!
Το καλωσόρισμα στο νησί των Αμαζόνων, κάθε άλλο παρά γυναικοκρατούμενο ήταν... Χάραμα έφτασε το αεροπλάνο και στον κεντρικό δρόμο που ενώνει το αεροδρόμιο με την πρωτεύουσα Μύρινα είχε μόνο Καναδέζες...Και φυσικά δεν εννοώ τουρίστριες, αλλά τα ογκώδη οχήματα που μετέφεραν αγουροξυπνημένους φαντάρους. «Ειδυλλιακά», σκέφτηκα, και άρχισα να κοιτάζω το χάρτη μου. Τα 20 χλμ. προς την πόλη «κυλάνε» σε χακί και καφέ χρώμα, μάλλον βαρετό για πρώτη εντύπωση. Κι όμως... Δύο μέρες μετά θα καταλάβαινα πόσο λάθος είχα κάνει, αφού η Λήμνος δεν βιάζεται να σου δώσει τα κλειδιά της. Ξεδιπλώνει τις ομορφιές της σε κάθε χιλιόμετρο, σε κάθε χωριό της και κάθε προικισμένο από τους θεούς φυσικό τοπίο. Ακολούθησέ με σε ένα αξέχαστο οδοιπορικό...
ΜΥΡΙΝΑ: MIA ΠΟΛΕΜΟΧΑΡΗΣ ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΑ
Με αυτό το όνομα χτίστηκε η πρώτη πολίχνη τα προϊστορικά χρόνια, αφιερωμένη στην πρώτη πριγκίπισσα της και σύζυγο του βασιλιά Θόαντα. Συνοδεύεται από το μύθο των Αμαζόνων που τις τιμώρησε η Αφροδίτη δίνοντας στο σώμα τους φοβερή δυσοσμία, με αποτέλεσμα οι άνδρες τους να μην τους κάνουν έρωτα και εκείνες να τους σκοτώνουν όλους και να τους πετούν στη θάλασσα! Σήμερα διατηρεί την αρχοντιά της (και τους άνδρες της), με το Ενετικό Κάστρο του 1186 να δεσπόζει σκαρφαλωμένο σε ηφαιστειογενή βράχο και όταν φωτίζεται να σε μεταφέρει στις εποχές των Ιπποτών, τις γεμάτες μύθους για επιδρομές και κρυμμένους θησαυρούς στις καταπακτές του. Σήμερα δεν θυμίζει σε τίποτα το κραταιό φρούριο του Μεσαίωνα, αλλά αν θέλεις να το επισκεφθείς, σου προτείνω να το κάνεις λίγο μετά το μεσημέρι. Υπάρχει ένα διαμορφωμένο μονοπάτι (ανηφορικό και απόκρημνο) μέσα σε φτέρες και πουρνάρια και καλό είναι να έχεις ορατότητα για τυχόν φίδια που φωλιάζουν ανάμεσα στα θυμάρια.
Μην ξαφνιαστείς αν δεις ένα από τα 200 περίπου ελάφια, που οικειοποιήθηκαν το χώρο και σε κοιτούν ντροπαλά ανάμεσα στα χαλάσματα. Αν καταφέρεις να ανέβεις στις πολεμίστρες της κορυφής, θα δεις τη Μύρινα πιάτο και τους 2 όρμους της. Τον κοσμοπολίτικο Ρωμέικο Γιαλό στη βόρεια μεριά, με τα μαγαζιά και τα εστιατόρια πάνω στο κύμα, και τον απέναντι Τούρκικο Γιαλό ή Λιμάνι, με τον πιο παραδοσιακό χαρακτήρα, τους ψαράδες και τα ταβερνάκια. Στον Ρωμέικο Γιαλό θα συναντήσεις στην «πρώτη γραμμή» εκτός από το Μουσείο, τα καλοδιατηρημένα 3πατα αρχοντικά των Αιγυπτιωτών να αγναντεύουν το Άγιο Όρος, που επιβλητικό «καταπίνει» με τον όγκο του καθημερινά τον φλεγόμενο ηλιακό δίσκο... Η Μύρινα δεν είναι πόλη με έντονους ρυθμούς, ούτε υπερβολές, αλλά με τον ήρεμο χαρακτήρα της και την προσήνεια των κατοίκων θα αποτελέσει το καλύτερο αγχολυτικό για τις διακοπές σου.

ΜΟΥΔΡΟΣ ΚΑΙ AROUND: ΤΟ ΑΝΤΙΠΑΛΟΝ ΔΕΟΣ
Ο Μούδρος είναι το δεύτερο λιμάνι της Λήμνου και μέσω του κεντρικού δρόμου βρίσκεται σε απόσταση 27 χλμ. ανατολικά από τη Μύρινα. Πρόκειται για το ασφαλέστερο και μεγαλύτερο φυσικό λιμάνι της Μεσογείου. Τα σπιτάκια με τις εκκλησιές είναι χτισμένα περιμετρικά και τα ασπρογάλαζα χρώματα μαζί με τις κεραμοσκεπές μάλλον με ιμπρεσιονιστικό πίνακα θα σου μοιάσουν. Μίλησα με τους κατοίκους. Παράπονό τους τα αραιά δρομολόγια που κρατούν Μούδρο και Λήμνο σε... καταστολή, αλλά άθελά τους διατηρούν αναλλοίωτη την ομορφιά τους. Ο κος Μιχάλης μού έδειξε ασπρόμαυρες φωτογραφίες από την Κατοχή, όταν το λιμάνι κατέκλυσαν 250 πολεμικά πλοία. Από τον Μούδρο θα εξορμήσεις για τον Κότσινα (7 χλμ.). Στο λιλιπούτειο κολπίσκο θα συναντήσεις ταβερνάκια για ψάρι, παππούδες για κουβέντα και παλιές ιστορίες και το εκκλησάκι με το άγαλμα της Μαρούλας (ντόπια ηρωίδα) να κραδαίνει το μπρούντζινο σπαθί της και να απειλεί να κατασφάξει όποιον απειλήσει την πατρίδα της, συμβολίζοντας την πολιορκία του Σουλεϊμάν Πασά το 1478.
Δίπλα υπάρχει εκκλησάκι με σκοτεινή καταπακτή 64 σκαλιών στα αριστερά του. Αν αντέχεις να κατέβεις, θα βρεθείς μέσα σε έναν χώρο 2x2, από τους τοίχους του οποίου κυλά αγίασμα.
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΓΑΛΑΖΙΑ... ΛΗΜΝΟ!
Η πιο κοντινή παραλία για όσους μένουν στο κέντρο της Μύρινας ή στην περιοχή του Ρωμέικου Γιαλού είναι τα Ρηχά Νερά. Είναι οργανωμένη με ομπρέλες και η καλύτερη ώρα να την επισκεφθείς είναι γύρω στο σούρουπο για μια απογευματινή βουτιά. Ακριβώς δίπλα βρίσκεται ο Ρωμέικος Γιαλός στον πιο χαρακτηριστικό δρόμο της Λήμνου, την Κουντουριώτη με τα αρχοντικά. Πρόκειται για αμμουδιά με ρηχά νερά και ήσυχη ατμόσφαιρα και θέα στον Άθω. Λίγα χιλιόμετρα από τη Μύρινα, θα συναντήσεις το ανεπτυγμένο Πλατύ, με τις περιποιημένες ξενοδοχειακές μονάδες και την απέραντη ακρογιαλιά. Σε κάποια σημεία της είναι οργανωμένη και ενδείκνυται για άραγμα στα beach bars. Ακριβώς αντιδιαμετρικά (8 χλμ. βόρεια της Μύρινας), απλώνεται ο Αγ. Ιωάννης με τον πανέμορφο αμμουδερό κολπίσκο και το εκκλησάκι πάνω στο βράχο, στη σπηλιά του οποίου λειτουργεί ταβερνάκι.
Ο απέραντος Εβγάτης με τα καταγάλανα νερά είναι ό,τι πρέπει για λάτρεις της ηρεμίας, μόλις 10 χλμ. από τη Μύρινα. Στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού μετά το αρχαίο Καβείριο, θα βρεις 2 από τις πιο εντυπωσιακές παραλίες. Το Ζεματά και τη Νευτίνα. Φυσικά είναι ανοργάνωτες, οπότε προμηθεύσου με τα απαραίτητα. Στο βόρειο τμήμα, στον όρμο Γομάτι, μετά τις περίφημες αμμοθίνες και 20 χλμ. από τη Μύρινα, θα συναντήσεις την ομώνυμη αμμουδιά, γεμάτη κρινάκια και τροπική άμμο. Το beach bar προσφέρει ομπρέλες και ξαπλώστρες. Για το τέλος άφησα το φαβορί, που δεν είναι άλλο από τον Κέρο. Κατευθύνεσαι προς Μούδρο και στη διασταύρωση προς Κότσινα ακολουθείς πινακίδες προς την παραλία Κέρου, που είναι χαρακτηρισμένη ως υδροβιότοπος «Natura». Τροπικό τοπίο με κάτασπρη άμμο, ρηχά νερά και άνεμο που το δέρνει αλύπητα, με αποτέλεσμα να είναι ο παράδεισος των σέρφερ με επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Υπάρχει σχολή kitesurf, το Surf Club Keros και το beach bar Φύκι-Φύκι σε ρομαντικό στυλ, απόλυτα εναρμονισμένο στο τοπίο.
ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ
Ένας τεράστιος αρχαιολογικός χώρος είναι το νησί του Ηφαίστου, μιας και κατοικείται από την προϊστορική εποχή. Τα ευρήματα ξεφυτρώνουν από το πουθενά, ειδικά στη Μύρινα όπου υπάρχει έντονη ανοικοδόμηση. Εκεί θα βρεις το Αρχαιολογικό Μουσείο σε πανέμορφο νεοκλασικό (είσοδος €2, ανοιχτά 08:000-15:00, τηλ. 22540 22990). Οργάνωσε οπωσδήποτε μια εκδρομή στην Ηφαιστεία (35 χλμ. από Μύρινα, πρόσβαση από το Κοντοπούλι). Χτίστηκε το 1800 π.Χ. ανάμεσα σε 2 φυσικά λιμάνια. Στην επιφάνεια ήρθαν κατοικίες, νεκροπόλεις, λουτρά και ένα υπέροχο καλοδιατηρημένο ελληνιστικό θέατρο, στο οποίο έγινε παράσταση ξανά πρόπερσι μετά από 2.000 χρόνια (ανοιχτά 08:00-15:00, τηλ. 22543 50700). Σε πολύ κοντινή απόσταση σε περιμένει το Καβείριο, με το αρχαιότερο τελεστήριο της Ελλάδας αφιερωμένο στους Κάβειρους, παιδιά του Ηφαίστου και δαίμονες της φωτιάς (ανοιχτά 08:00-15:00, τηλ. 22543 50700). Κάτω από το Ιερό, με δύσκολη πρόσβαση, βρίσκεται η σπηλιά του Φιλοκτήτη, όπου έζησε 12 χρόνια μετά από δάγκωμα φιδιού. Αξίζει να την επισκεφθείς για την περίεργη ενέργεια που θα νιώσεις μέσα. Τέλος, δεν γίνεται να μην περάσεις και από την Πολιόχνη (10 χλμ. από τον Μούδρο), το αρχαιότερο αστικό κέντρο και εμπορικό λιμάνι της Ευρώπης (από το 4000 π.Χ). Το πιστοποιημένο από αρχαιολογικές έρευνες βουλευτήριό της αποτελεί την αρχαιότερη μαρτυρία στον κόσμο ύπαρξης δημοκρατικού πολιτεύματος (ανοιχτά Τρ.-Κυρ. 08:00-15:00, τηλ. 22540 91249)

ΑΤΣΙΚΗ Η... ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ
Η ευρύτερη  περιοχή της Ατσικής έχει, εκτός από γραφικά χωριά, και πεδινές εκτάσεις με ιδιαίτερα εύφορα εδάφη. Μερικά από τα καλύτερα προϊόντα του νησιού παράγονται εδώ. Σου προτείνω οπωσδήποτε τα βραβευμένα κρασιά από το Κτήμα Χατζηεγεωργίου, αλλά και το ανερχόμενο Κτήμα Κουκουλήθρα. Φυσικά υπάρχει και η Ε.Α.Σ.Λ. (Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λήμνου) με πολλές ετικέτες και χώρο γευσιγνωσίας στη Μύρινα. Επίσης τα ζυμαρικά της Φωτεινής Γκαράλη, φτιαγμένα από λημνιακό αλεύρι με παραδοσιακό τρόπο (φλωμάρι, κους κους, τραχανά) είναι λίγες από τις πολλές επιλογές για υγιεινή διατροφή. Τα αναψυκτικά Κρήνη, με παράδοση 3 γενιών, θα σε δροσίσουν ευχάριστα. Σημείωσε οπωσδήποτε τα βιολογικά παξιμάδια της οικογένειας Ποριάζη στο αρχοντικό Πορτιανού, στη μέση της απόστασης Αεροδρόμιο-Μύρινα. Τέλος, αγαπημένη λιχουδιά, τα τυριά της Λήμνου, όπως το καλαθάκι (πεντανόστιμο λευκό τυρί), το μελίχλωρο (σκληρό, από πρόβειο γάλα) και το πικάντικο κασκαβάλι. Τα γλυκά κουταλιού, το θυμαρίσιο μέλι, οι σαμσάδες, τα βενιζελικά (μπαλάκια αμυγδαλόψιχας, γλασαρισμένα με βανίλια υποβρύχιο) αποτελούν το πιο γλυκό ενθύμιο από το ταξίδι σου στη Λήμνο.
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΑΤΡΕΙΣ ΤΟΥ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΥ...
  • Απολιθωμένο Δάσος Μούδρου.
Δημιουργήθηκε πριν από 15 εκατομμύρια χρόνια και έχει διατηρηθεί μέσα στους ηφαιστειακούς σχηματισμούς, ενώ εκτιμάται ότι είναι μεγαλύτερο από το αντίστοιχο της Λέσβου. Βρέθηκαν ήδη φυτικά απολιθώματα από σεκόγιες, τροπικούς φοίνικες και φτέρες. Μέχρι στιγμής δεν είναι επισκέψιμο, αλλά ευρήματα μπορείς να δεις στο δημαρχείο του Μούδρου. (Μούδρος, τηλ. 22543 50700)
  • Αμμοθίνες στον Κατάλακκο
Το καλύτερο για το τέλος! Περίμενες ποτέ να υπάρχουν 70 στρέμματα μικρογραφίας της Σαχάρας δίπλα σε σκήνους και πικροδάφνες; Kι όμως, αν περάσεις τον Κατάλακκο, μετά από 3 χλμ. χωματόδρομου θα δεις την πινακίδα που σε ενημερώνει ότι έφτασες στην έρημο. Μοναδικό φαινόμενο στην Ελλάδα και μια εμπειρία που θα σου μείνει αξέχαστη, το να περπατάς ξυπόλητος στην χρυσή απάτητη άμμο!
ΚΟΝΤΙΝΕΣ ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ
Αν και είναι δύσκολο να εξαντλήσεις τις ομορφιές της Λήμνου, μπορείς να οργανώσεις μια μονοήμερη εκδρομή στον Άγ. Ευστράτιο, το νησί που έχει μόνο φίλους και το οποίο σύμφωνα με τη μυθολογία αναδύθηκε από τη θάλασσα την ομηρική εποχή. Εκεί θα μαγευτείς από την ηρεμία του τοπίου (300 κάτοικοι είναι ο μόνιμος πληθυσμός) και το νεοκλασικό της Μαράσλειου Σχολής (1902). Φανταστικές παραλίες είναι το Αλωνίτσι και το Λοιδαριό, ιδανικές για μοναχικές βουτιές. Αναχώρηση στις 08:30 από τη Μύρινα με το Aegean travel (Μύρινα, τηλ. 22540 24835)
Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.

grizosgatos.blog@gmail.com