Καλοκαίρι χωρίς παγωτό δεν γίνεται, αλλά πολλά λέγονται για την θρεπτική αξία του και τις επιδράσεις του στην υγεία.
Η διαιτολόγος-διατροφολόγος Αστερία Σταματάκη, επιστημονική συνεργάτις στη Γαστρεντερολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Νικαίας, αναλύει τις συνηθέστερες απόψεις γι’ αυτό και βάζει τα πράγματα στη θέση τους…
- Το παγωτό είναι καλή πηγή ασβεστίου.
Το παγωτό είναι καλή πηγή ασβεστίου, αλλά δεν πρέπει να αποτελεί την πρώτη επιλογή για την κάλυψη των αναγκών μας σε ασβέστιο, διότι είναι επιβαρημένο με θερμίδες και λιπαρά.
- Το παγωτό παχαίνει
Η κατανάλωση 100 γρ. παγωτού αποδίδει από 75 έως 240 θερμίδες, ανάλογα με τον τύπο του παγωτού. Ένα παγωτό ξυλάκι βανίλια αποδίδει, σαφώς, λιγότερες θερμίδες από ένα ξυλάκι με επικάλυψη σοκολάτας ή από ένα χωνάκι. Γενικότερα, όσο πιο απλό είναι το παγωτό τόσο λιγότερες θερμίδες «φορτωνόμαστε». Να είστε όμως βέβαιοι ότι ένα απλό παγωτό έχει σαφώς λιγότερες θερμίδες από ένα σουφλέ σοκολάτας, μια πάστα ή μία πλάκα σοκολάτα.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με την ποσότητα που θα καταναλώσουμε και το μέγεθος της μερίδας. Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μελέτες δείχνουν πως διαιτολόγιαπλούσια σε ασβέστιο βοηθούν στη γρηγορότερη απώλεια βάρους αλλά και στη διατήρηση του νεοαποκτηθέντος βάρους.
- Το παγωτό προκαλεί πονοκέφαλο
Η αιτία είναι ότι δεν παγώνει μόνο ο λαιμός του, αλλά και ο εγκέφαλός (brainfreeze)με αποτέλεσμα τη δημιουργία πονοκέφαλου ο οποίος όμως δεν διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Ερευνητές από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Ιρλανδίας και την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, έκαναν τον Απρίλιο μια σχετική επιστημονική παρουσίαση στο συνέδριο Πειραματικής Βιολογίας 2012, που διεξήχθη στο Σαν Ντιέγκο.
Όπως είπαν, πραγματοποίησαν σε 13 υγιείς εθελοντές μία σειρά πειραμάτων, στα οποία τους προκαλούσαν επίτηδες πονοκέφαλο δίνοντάς τους να πίνουν με καλαμάκι εναλλάξ παγωμένο νερό και νερό θερμοκρασίας δωματίου.
Σε όλη τη διάρκεια των πειραμάτων, κατέγραφαν την ροή αίματος στον εγκέφαλό τους με φορητές συσκευές Doppler.
Όπως διαπίστωσαν, τον πόνο προκαλούσε η απότομη αύξηση στην τροφοδοσία του εγκεφάλου με αίμα από μία κύρια αρτηρία του, την πρόσθια εγκεφαλική αρτηρία, ενώ υποχωρούσε όταν αποκαθίστατο η κυκλοφορία του αίματος σε αυτήν.
Στην πραγματικότητα, κάθε φορά που οι εθελοντές έπιναν λαίμαργα το παγωμένο νερό, η πρόσθια εγκεφαλική αρτηρία διαστελλόταν και ο εγκέφαλος κατακλυζόταν από αίμα – μία διεργασία που οδηγούσε σε έντονο πόνο. Όταν η εγκεφαλική αρτηρία συστελλόταν, ο πόνος των εθελοντών υποχωρούσε.
Το εύρημα αυτό υποδηλώνει ότι ο εγκέφαλος είναι πολύ ευαίσθητος στις αλλαγές της θερμοκρασίας.
Αν, συνεπώς, αισθάνεστε ενοχλήσεις όταν καταναλώνετε παγωτό, προσπαθήστε να το απολαμβάνετε με βραδύτερο ρυθμό.
- Το παγωτό γιαούρτι είναι καλύτερη επιλογή από ένα κρεμώδες παγωτό.
Για να είστε σίγουροι για το τι καταναλώνετε, καλό θα ήταν να ελέγχετε κάθε φορά τη διατροφική ετικέτα του παγωτού που επιλέγετε.
- Τι να προσέχετε όταν αγοράζετε παγωτό
Για να μειωθεί αυτός ο κίνδυνος, ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) συνιστά να μην καταναλώνονται παγωτά τα οποία:
* Δεν έχουν την απαιτούμενη σκληρότητα ή φυλάσσονται σε καταψύκτη που είναι εκτεθειμένος στον ήλιο ή έχει συγκεντρώσει πάγο στο εσωτερικό του.
* Έχουν ελαττώματα στη συσκευασία (λ.χ. χαρτί συσκευασίας υγρό κολλημένο πάνω στο τρόφιμο ή σχισμένο, ή παραμορφωμένο σχήμα ή συσκευασία).
* Είναι μαλακά, υδαρή, με υφή που μοιάζει με αυτή του γιαουρτιού ή του βουτύρου ή κόκκων άμμου.
* Εμφανίζουν ίζημα ή θρυμματίζονται σε μικρά κομμάτια ή περιέχουν μικροκρυστάλλους (αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το παγωτό αποψύχθηκε και μετά καταψύχθηκε εκ νέου).
* Έχουν περίεργη γεύση ή οσμή
- Χύμα παγωτά
* Να ελέγχουμε τη λειτουργία και την καθαριότητα του ψυγείου
* Να βεβαιωνόμαστε ότι το ψυγείο δεν είναι εκτεθειμένο στον ήλιο.
* Να βεβαιωνόμαστε ότι το ειδικό κουτάλι σερβιρίσματος βρίσκεται σε διαφανές δοχείο με καθαρό νερό.
- Το ξέρατε αυτό;
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ
e-diet.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.