Γράφει λοιπόν το περιοδικό:
"Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ίσως αντιμετωπίζουν τα προβλήματα της Ελλάδας, του ευρώ, της Ισπανίας, της Πορτογαλιας, της Ιταλίας και ακόμη και της Γαλλίας ...ανάποδα.
Πρός το παρόν όλες οι συζητήσεις έχουν ώς στόχο να διατηρήσουν την Ελλάδα και τους άλλους εντός ευρώ. Όμως η πραγματική λύση είναι να βγει η Γερμανία εκτός.
Ειναι απλό. Λόγω της μεγάλης διεθνούς ανταγωνιστικότητας της Γερμανίας και το γεγονός ότι είναι η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, το ευρώ είναι πολύ ισχυρότερο από ό, τι θα ήταν αν το νόμισμα της ευρω ζώνης υπήρχε χωρίς την Γερμανία.
Από την άλλη πλευρά, λόγω της αντίστασης της ανταγωνιστικής αδυναμίας των υπολοιπων περιφερειακών χωρών της ευρωζώνης, το ευρώ είναι αδύναμο για τη Γερμανία.
Πριν από την έλευση του ευρώ, οι υπολοιπες χώρες της ΕΕ διατηρούσαν την ανταγωνιστικότητά τους και το βιοτικό τους επίπεδο με την σταθερή υποτίμηση των νομισμάτων τους έναντι του γερμανικού Μάρκου. Η υιοθέτηση του ενιαίου νομίσματος, βέβαια, το σταμάτησε αυτο.
Τα τελευταία δύο χρόνια,η προσπάθεια της ΕΕ ήταν να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των περιφερειακών χωρών με τη μείωση του κόστους εργασίας μέσω της επιβολής των μέτρων λιτότητας που αποσκοπούν στο να καταστήσουν την υπόλοιπη Ευρώπη, όπως είναι και η Γερμανία.
Αυτο εχει ως αποτέλεσμα οι οικονομίες και η πολιτική αυτών των κρατών να εκραγούν αποδυναμόνωντας το ευρώ και κάνοντας την Γερμανία πιο ανταγωνιστική.
Οι πολιτικές, οικονομικές και εθνικές συνέπειες είναι σοβαρά καταστροφικές. Η Ελλάδα έχει γίνει σχεδόν ακυβέρνητη, η Ισπανία έχει πάνω από 50% ανεργία στους νέους, η άκρα δεξιά και η άκρα αριστερά της Γαλλίας έχουν το 30% των ψήφων μεταξύ τους, και η σβάστικα θα πετάξει και πάλι σε τμήματα της γηραιάς ηπείρου.
Η πιο λογική λύση λοιπόν είναι αυτή που προτείνει ο Τζον Πράουτ, διαχειριστης αμοιβαίων κεφαλαίων (hedge fund manager) στην Ουάσινγκτον - να γυρίσει η Γερμανία στο μάρκο. Οι υπόλοιπες χώρες της ευρωζωνης θα γίνουν ανταγωνιστικές μέσω της υποτίμησης του ευρώ έναντι του μάρκου, και αυτό χωρις τον πόνο της λιτότητας. Εκτος τουτου η πίεση και η αναγκη για ένα σχέδιο διασωσης θα εξαφανιστούν. Ταυτόχρονα η Γερμανία, ως συνέπεια ενός ισχυρότερου μάρκου, θα χάσει την 'τεχνιτή' ανταγωνιστηκότητα της και αυτομάτως θα αποκτήσει υψηλότερα εισοδήματα, μεγαλύτερη κατανάλωση και υψηλότερο πληθωρισμό.
Η λύση αυτη ακούγεται κάπως ριζοσπαστική, αλλά ίσως έχει έρθει η ώρα για τέτοιες λύσεις."
onalert.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.