Υπόνομοι, τρίχες, τουαλέτες, παράσιτα, λουκάνικα, κολάρα σκύλων και ό,τι άλλο μπορεί να σκαρφιστεί ο ανθρώπινος νους εκτίθεται με αντίτιμο εισιτήριου σε διάφορες γωνιές του πλανήτη. Αν νομίζεις ότι οι χώροι πολιτισμού υπάρχουν μόνο για να αναδεικνύουν συμβατικές μορφές τέχνης και ιστορίας, τότε ήρθε η ώρα να αναθεωρήσεις χάρη στα πιο κουλά θεματικά μουσεία του κόσμου.
Μουσείο Μαλλιών, Τουρκία
Το 1979 ο αγγειοπλάστης Chez Galip, κάτοικος της τούρκικης πόλης Avanos, γνωστή για τα κεραμικά της, είχε τη φαεινή ιδέα να προσδώσει μια ακόμη φήμη στη γενέτειρα του. Μάζεψε, λοιπόν, τρίχες μαλλιών από 16.000 γυναίκες- ντόπιες και μη- και τις κόλλησε στο ταβάνι και στους τοίχους δημιουργώντας έτσι ένα μουσείο μαλλιών αφιερωμένο στην ιδιαίτερη συλλογή του.
Μουσείο Νεκροφόρων, Ισπανία
Όταν με το καλό βρεθείς στη Βαρκελώνη, ξέφυγε από τις κλασικές τουριστικές συνήθειες. Καλά τα έργα του Gaudi, το μουσείο του Dali άντε και το στάδιο της Μπάρτσα, Camp Nou, δεν αντιλέγω, αλλά αφού τα δεις αυτά, μπες στην χρονομηχανή και ετοιμάσου για τη μεγάλη ανατριχίλα.
Νεκροφόρες άμαξες από την εποχή του Μεσαίωνα κάνουν παρέλαση στο πιο creepy μουσείο της καταλανικής πρωτεύουσας.
Μουσείο Αποχέτευσης, Γαλλία
Τι να μας πει και το Λούβρο μπροστά στο αποχετευτικό σύστημα της γαλλικής πρωτεύουσας το οποίο και ανέδειξε ο Βίκτωρ Ουγκό στο περίφημο έργο του «Οι Άθλιοι». Αυτή και άλλες πολλές ιστορίες … για υπονόμους μαθαίνεις στο μουσείο Αποχέτευσης καθότι οι Γάλλοι προσπαθούν να μας πείσουν ότι υπάρχει πολύ «ζουμί» στο υπόγειο σωληνοποιημένο δίκτυο του Παρισιού.
Μουσείο κολάρων για σκύλους, Αγγλία
Οι απανταχού φιλόζωοι πρέπει να είναι νιώθουν περήφανοι για το μουσείο που περιλαμβάνεται στο Leeds Castle στην βρετανική εξοχή του Kent. Άλλωστε τα νούμερα μιλούν από μόνα τους: πάνω από μισό εκατομμύριο επισκέπτες τον χρόνο συρρέουν στο περίφημο κάστρο για να θαυμάσουν από κοντά μια τεράστια ποικιλία κολάρων για σκύλους που χρονολογείται από τη μεσαιωνική εποχή.
Μουσείο Currywurst, Γερμανία
Αν πιστεύεις ότι ταξίδι στο Άμστερνταμ σημαίνει απαραίτητα περιήγηση στο μουσείο της Heineken-και δεν έχεις και άδικο- τότε την ίδια ακριβώς σκέψη θα κάνεις και για το μουσείο Currywurst στο Βερολίνο. Ποικίλες γεύσεις, μυρωδιές και εικόνες από το δημοφιλές «βρώμικο» των Γερμανών είναι αρκετές για να σου τρέξουν τα σάλια.
Μουσείο Παρασίτων του Μεγκούρο, Ιαπωνία
Εκθέματα που φτάνουν στα όρια της αηδίας παρουσιάζονται στο μουσείο Παρασίτων του Μεγκούρο στο Τόκιο της Ιαπωνίας. Από την ονομασία και μόνο καταλαβαίνεις ότι κανείς χρειάζεται γερό στομάχι για να δει από κοντά τα δείγματα που προέρχονται είτε από ανθρώπινους οργανισμούς είτε από ζώα.
Μουσείο Φαλλών, Ισλανδία
Προτού πάει ο νους σου στο πονηρό και ξεκινήσεις να γελάς, μάθε για αρχή ότι ο φαλλός, δηλαδή το πέος που βρίσκεται σε στύση, ανάγεται σε ολόκληρη επιστήμη και μάλιστα το περίφημο μουσείο στο Reykjavik (μέχρι πέρυσι βρισκόταν στo Husavik) της Ισλανδίας είναι αφιερωμένο στην αρχαία μελέτη της φαλλολογίας. Από το μικρότερο δείγμα που ανήκει σε χάμστερ (2 millimeter) μέχρι το μεγαλύτερο μιας φάλαινας φυσητήρα (1,7 μέτρα), στο Μουσείο Φαλλών που λειτουργεί από το 1994 θα βρεις 276 εκθέματα από 46 διαφορετικά είδη θηλαστικών.
Μουσείο Κακής Τέχνης, Η.Π.Α.
Από το πασίγνωστο ΜΟΜΑ της Νέας Υόρκης στο μοναδικό ΜΟΒΑ της Μασαχουσέτης, γιατί εκτός από τη μοντέρνα τέχνη υπάρχει και η κακή τέχνη που δε μπορεί να μένει ασχολίαστη. Κάτι τέτοιο θα πρέπει να σκέφτηκαν οι ιθύνοντες του Μουσείου Κακής Τέχνης (Museum of Bad Art) στο Dedham της Μασαχουσέτηςφιλοξενώντας κάθε μορφή κακότεχνης έκφρασης.
Μουσείο Βασανιστηρίων, Ολλανδία
Έλα, παραδέξου το. Μια βόλτα από το Μουσείο Βασανιστηρίων θα ικανοποιούσε την kinky πλευρά του εαυτού σου. Άλλωστε το concept ταιριάζει με όλα όσα μπορεί κανείς να δει και να κάνει σε ένα ταξίδι στο Άμστερνταμ: red light district, coffee shops, μπύρες, τώρα και ηλεκτρικές καρέκλες!
Μουσείο Τουαλέτας, Ινδία
Ο καμπινές είχε τη δική του ιστορία. Δεν πρόκειται για αστείο και φτάνει να το εξακριβώσεις αν ο δρόμος σου σε πάει στο μακρινό Νέο Δελχί της Ινδίας. Εκεί, στο Sulabh International Museum of Toilets θα μάθεις τα πάντα για την εξέλιξη του καμπινέ από το 2500 π.Χ. μέχρι σήμερα. Σπουδαία ανακάλυψη, αναμφισβήτητα.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.