Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

Γυναίκες και οικονομική κρίση: Tips για να βγούμε - όσο γίνεται - αλώβητες από αυτή την κατάσταση!

Ναι, τα πράγματα είναι σκούρα... Κάτι μπορούμε να κάνουμε όμως για να τα δούμε λίγο πιο αισιόδοξα! Και μπορεί οι γυναίκες να έχουμε αποδείξει άπειρες φορές τη δύναμη της ψυχής μας και να προοδεύουμε στην πολιτική και στον χώρο της οικονομίας αλλά δυστυχώς η οικονομική κρίση μας έχει λυγίσει σε μεγαλύτερο βαθμό από ότι τους άντρες. Με τη βοήθεια της ψυχολόγου Νίκης Ζαρκάδα, μπορούμε να πάρουμε κάποιες συμβουλές ώστε να βοηθήσουμε την ψυχολογία μας και τα νεύρα μας με όσα συμβαίνουν γύρω μας αλλά πρωτίστως στον εαυτό μας.



Η οικονομική κρίση δεν κάνει διακρίσεις επηρεάζοντας την ψυχολογία όλων μας. Άνδρες, γυναίκες και παιδιά βλέπουν την καθημερινότητά τους να αλλάζει και το μέλλον τους μοιάζει να είναι αβέβαιο, αν όχι απειλητικό. Η κρίση φέρνει στα διάβα της άγχος, φοβίες, καταθλιπτική διάθεση, απαισιόδοξη σκέψη. Κάποιοι πιστεύουν πως η κρίση επιδρά περισσότερο αρνητικά στους άνδρες και κάποιοι άλλοι στις γυναίκες. Όπως και να’ χει η αλήθεια είναι πως η οικονομική κρίση έχει συνδεθεί και στα δύο φύλα με αγχώδεις διαταραχές, νευρώσεις, κατάθλιψη, μειωμένη σεξουαλική επιθυμία, εξάρτηση από αλκοόλ.


Για τον άνδρα που κοινωνικά θεωρείται ο «κουβαλητής» είναι δύσκολο να δεχτεί πως δεν τα καταφέρνει, πως δεν είναι αρκετός. Επιπλέον, ο άνδρας πιο δύσκολα μιλά για τα συναισθήματά του, μοιράζεται τη δυσκολία του, καθώς την ταυτίζει με αδυναμία. Έτσι, λοιπόν, είναι πιθανό να κλείνεται στον εαυτό του και να απομονώνεται.




Από την άλλη, οι γυναίκες φαίνεται να πλήττονται περισσότερο συναισθηματικά από τους άνδρες. Η πολυπλοκότητα των ρόλων στους οποίους καλούνται να ανταπεξέλθουν δημιουργεί όπως φαίνεται όχι μόνο σωματική αλλά και ψυχική κούραση. Όταν χρειάζεται να είναι καλή μητέρα, καλή σύντροφος, καλή σύζυγος, καλή επαγγελματίας φαίνεται να είναι πιο δύσκολο να διαχειριστείς το άγχος σου, να βρεις λίγο χρόνο προκειμένου έρθεις σε επαφή με τον εαυτό σου.
Μελέτες σε διεθνές επίπεδο κάνουν λόγο για αυξημένα ποσοστά κατάθλιψης στο γυναικείο πληθυσμό σε σχέση με τον ανδρικό. 



Εξάλλου, παραδοσιακά η κατάθλιψη θεωρείτο «γυναικεία» πάθηση. Ακόμα, ποσοστά σε χώρες που έχουν περάσει περιόδους οικονομικής κρίσης αναφέρουν μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας σε γυναίκες, ίσως γιατί «κοστίζουν» πιο ακριβά (επίδομα μητρότητας, άδειες τοκετού, λοχείας). Επιπλέον,
η γυναίκα λειτουργεί περισσότερο συναισθηματικά και τείνει να βιώνει περισσότερο δραματικά μια δύσκολη κατάσταση.

H ψυχολόγος Nίκη Ζαρκάδα συμβουλεύει!


Δυστυχώς δεν υπάρχουν μαγικά tips για το πώς να βγούμε αλώβητοι συναισθηματικά από μια τέτοια δύσκολη κατάσταση. Υπάρχουν όμως μερικά πράγματα που μπορούν να μας βοηθήσουν και να αποτελέσουν πυξίδα στο χάους που ζούμε.
Φυσικά, όταν μιλάμε για ανθρώπους που έχουν χάσει τη δουλειά τους, που δυσκολεύονται να ανταποκριθούν σε βασικές βιοποριστικές ανάγκες και βρίσκονται σε συνθήκες οικονομικής εξαθλίωσης τα παρακάτω δεν μπορούν να βοηθήσουν.

·    Αρνηθείτε να σας μεταδίδουν τον πανικό! Αποφύγετε την καταστροφολογία. Η συνεχόμενη έκθεση σε ανθρώπους, συζητήσεις και καταστάσεις που μιλούν για τα νέα μέτρα, τους κινδύνους, την καταστροφή που έρχεται, δημιουργούν φόβο και άγχος για την επικείμενη απειλή.


·    Πολλοί, άνθρωποι νιώθουν δυστυχισμένοι επειδή δεν μπορούν να καλύψουν πλέον πολλές από τις ανάγκες τους. Ποιες ανάγκες όμως; Μήπως αν κοιτάξουμε βαθύτερα δούμε πως πολλές από τις ανάγκες που έχουμε δεν είναι και τόσο αναγκαίες τελικά; Μήπως είναι πλασματικές και μάθαμε να πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητες για την ευτυχία μας;


·    Αξιολογήστε λοιπόν περισσότερο ουσιαστικά τις δικές σας ανάγκες και επαναπροσδιορίστε το δικό σας σύστημα αξιών.


·    Ακούγεται ίσως κοινότυπο, αλλά είναι ευεργετικό…βρείτε άλλους τρόπους διασκέδασης. Και για να προλάβω μερικούς από εσάς που θα σκεφτείτε ότι χρειάζονται λεφτά που δεν έχουμε, υπάρχουν πολλά που δεν απαιτούν χρήματα αλλά ένα εσωτερικό κίνητρο να προχωρήσει κανείς, να πάει παρακάτω. Βόλτες με φίλους, συγκεντρώσεις με φίλους στο σπίτι, επιτραπέζια, μαγειρική με τους/τις κολλητές, διάβασμα, μουσική, εθελοντισμός, επαφή με τη φύση είναι μόνο μερικές ανέξοδες ιδέες.


·    Σε τόσο δύσκολες συνθήκες και πράγματι με πολύ βίαιο τρόπο όλοι καλούμαστε να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής μας. Έχει νόημα όμως να μην παραιτηθούμε αλλά να αναζητήσει ο καθένας τρόπους που θα τον βοηθήσουν να προσαρμοστεί με τον πιο ομαλό τρόπο στα νέα δεδομένα. Βρες λοιπόν το δικό σου αντιστάθμισμα και κάντο μέρος της ζωής σου.


·    Περάστε καλά με όλα όσα έχετε και όχι με όλα όσα θα θέλατε να έχετε!




Tips για διαχείριση τους stress


·    Θέστε ρεαλιστικούς στόχους

·    Βρείτε ευχάριστες δραστηριότητες
·    Τεχνικές χαλάρωσης
·    Ημερολόγιο προγραμματισμού – μας δίνει την αίσθηση ότι ασκούμε έλεγχο στη ζωή μας.
·    Άσκηση
·    Αποκτήστε καθημερινές συνήθειες -  δημιουργούν αίσθηση ασφάλειας
·    Ξεκινήστε ημερολόγιο καταγραφής σκέψεων – συναισθημάτων.
·    Σωστή διατροφή
·    Αναζητήστε στήριξη
·    Βάλτε το γέλιο στη ζωή σας


Και τέλος μία προσωπική συμβουλή: Φροντίστε για τον χώρο που ζείτε να
είναι χαλαρωτικός και να έχει όμορφες παραστάσεις! Βοηθάει!


Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.

grizosgatos.blog@gmail.com