Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

Τι φταίει για την ερωτική έξαρση την άνοιξη;

Τι φταίει για την ερωτική έξαρση την άνοιξη;
Ο έρωτας είναι παντός καιρού! Εχουμε φθινοπωρινούς, χειμωνιάτικους, καλοκαιρινούς έρωτες αλλά ο ανοιξιάτικος δείχνει να είναι ο πιο έντονος, καθώς τα λαμπερά χρώματα διαδέχονται την μουντάδα του χειμώνα, οι μεθυστικές μυρωδιές στους ανθισμένους λειμώνες ξυπνούν τις αισθήσεις και επηρεάζουν την διάθεση.
Σύμφωνα με το healthierworld.gr η διαδοχική μετάβαση των εποχών από την νεκρή χειμωνιάτικη φύση στην ανοιξιάτικη αναγέννηση παραπέμπει συμβολικά στο υπαρξιακό ζήτημα του θανάτου: όπως αναγεννάται η φύση την άνοιξη, όπως ακριβώς κατάφερε να παραμείνει ζωντανή στη διάρκεια του βαρύ χειμώνα έτσι κι ο άνθρωπος θα καταφέρει να γίνει αθάνατος. Δεμένος με τη ζωή, αναζητά συμβολικά την αιωνιότητα, μέσα από τα ερωτικά συναισθήματα, τόσο άστατα όσο και ο ανοιξιάτικος καιρός, καθώς ακολουθούνται από πλήθος εσωτερικών αντιθέσεων και συγκρούσεων: « Σε θέλω ή αδιαφορώ, σε επιθυμώ ή σε απορρίπτω».
Την άνοιξη, καθώς και η ψυχή βγαίνει από τη χειμωνιάτικη λήθη, ο πόθος εμφανίζεται επί σκηνής, καθιστώντας ευάλωτο τον άνθρωπο στις φαντασιώσεις και τα συναισθήματά του. Ψάχνει λοιπόν ένα άλλο άνθρωπο να σμείξει μαζί του, με το σώμα, τον νου και την ψυχή του, ψάχνει ένα καθρέφτη στο πρόσωπο του άλλου για να προβάλλει την ανάγκη του για μια βαθύτατη συναισθηματική επικοινωνία. Μέσω του έρωτα θα ζωντανέψει ό,τι επιθύμησε στην φαντασία και στις ονειροπολήσεις του, θα αναζητήσει να συγχωνευθεί με το πρόσωπο της επιλογής του, θα διακινδυνεύσει να υποφέρει όλες τις ερωτικές οδύνες, ανατρέποντας βεβαιότητες και σταθερά σημεία της ζωής του.
Στον αντίποδα του «υποψήφιου» ερωτευμένου βρίσκονται οι άνθρωποι που πάσχουν από κατάθλιψη. Η άνοιξη, αντί να τους βοηθήσει, θα ερεθίσει περισσότερο την άρνησή τους να αισθανθούν , να παρασυρθούν από ερωτική διάθεση, θα προσπαθήσουν να αποφύγουν την επαφή και την απόλαυση, κάνοντας πιο έντονη την κατάθλιψή τους.

Μύθοι και θρύλοι για την άνοιξη
Στην ανθρώπινη συνείδηση, ο χειμώνας είναι κακός, εχθρικός, επικίνδυνος, η άνοιξη είναι καλή, φιλική, χαρίζει ζωή, χαρά, ευεξία. Ο χειμώνας, λοιπόν, παραπέμπει στον θάνατο και εκδιώκεται από την άνοιξη, την βλάστηση και την αναγέννηση της φύσης.
Οι μύθοι και οι παραδόσεις δείχνουν ότι σε όλους τους πολιτισμούς υπήρχαν συμβολικές γιορτές για όλες τις εποχές, περισσότερες στην διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού, δεμένες με τον θάνατο και τη ζωή και περιλάμβαναν συμβολικά ζευγαρώματα θεών, σύμβολα της γονιμότητας.
Στην Ελλάδα η αρπαγή της Περσεφόνης από τον Αδη, ο σπαραγμός της μητέρας της Δήμητρας ωθεί τον Δία να δώσει λύση στην διαμάχη: η Περσεφόνη θα μένει τον μισό χρόνο στον άδη και τον υπόλοιπο με τη μητέρα της. Ετσι, η θεά Δήμητρα, που πενθεί αυτούς τους εξι μήνες την απώλεια της κόρης της, νεκρώνει την γονιμότητα της φύσης για να την αναγεννήσει, με την επιστροφή της, την άνοιξη και το καλοκαίρι.

Ερως ανίκατε μάχαν : Ερωτα ανίκητε στη μάχη
Λατρεμένος θεός, ο έρωτας, δεν ανήκει στην ιδεολογία και την λογική, αρκετές φορές είναι απερίσκεπτος, αταίριαστος, ανατρεπτικός, λογικά επικίνδυνος και έντονα παρορμητικός, ίσως γιατί υπόκειται σε χημικές διεργασίες του οργανισμού που έχουν τον δικό τους λόγο και τρόπο για να λειτουργήσουν, ειδικά σε συγκεκριμένες εποχές του χρόνου, όπως η άνοιξη.
Η «ανοιξιάτικη θύελλα» έρχεται έντονα και συνήθως φεύγει ξαφνικά όπως...οι αλλεργίες αυτής της εποχής, δείχνει να είναι το αποτέλεσμα μιας « χημικής μάχης» που διεξάγεται μέσα στον εγκέφαλο.
Η έλξη ξεκινά με την πρώτη ματιά και τις σωματικές οσμές, περισσότερο για τους άνδρες και λιγότερο για τις γυναίκες. Οι άνδρες ερωτεύονται πιο γρήγορα από τις γυναίκες , έλκονται από τη σωματική εικόνα της γυναίκας, την εμφάνιση, την ηλικία και τα χαρακτηριστικά του προσώπου, οι γυναίκες δείχνουν πιο πρακτικές καθώς έλκονται και από από την κοινωνική θέση, το εισόδημα και τον χαρακτήρα ενός άνδρα. Μόλις ολοκληρωθεί η έλξη, την σκυτάλη αναλαμβάνει ο εγκέφαλος.
Οσο κι αν μειώνει την αξία της ερωτικής λογοτεχνίας η εργαστηριακή έρευνα, πρέπει να παραδεχθούμε ότι μάλλον οι ενδορφίνες, που παράγονται από τον εγκέφαλο, αλλάζουν την συμπεριφορά και επηρεάζουν την αναζήτηση για ζευγάρωμα.
Από τα εργαστήρια των νευροεπιστημών, της βιοχημείας και της βιολογίας αλλά και από τις ανθρωπολογικές και ψυχολογικές έρευνες, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η έλξη ακολουθείται από ένα κατακλυσμό χημικών διαβιβάσεων που ερεθίζουν την ερωτική επιθυμία, την ευφορία, την αγωνία, την πιθανότητα απογοήτευσης μέσα από αλυσιδωτές αντιδράσεις μετάδοσης σημάτων, καθώς ο ερωτευμένος « τρελλός από έρωτα» σκέφτεται μόνο το αντικείμενο του πόθου του και πώς θα το κατακτήσει για πάντα. Η έλξη λοιπόν, διεγείρει τον εγκέφαλο, που παράγει χημικές ουσίες , όπως η σεροτονίνη, ντοπαμίνη, αδρεναλίνη που ερεθίζουν τον οργανισμό, τα συναισθήματα, και την ερωτική διάθεση, παράγοντας, μέσα από μια χημική αλληλουχία, ευφορία και ευχαρίστηση.
Η κατάσταση που βιώνει ο ερωτευμένος , κάτω από την επίδραση των χημικών αντιδράσεων είναι η ηλεκτρική δύναμη του στρες, από το οποίο δεν θέλει με κανένα λόγο να απαλλαγεί. Συχνά νιώθει το στομάχι του να δένεται κόμπος, αρνείται το φαγητό, η καρδιά του φτερουγίζει, το σώμα του ιδρώνει, το πρόσωπο κοκκινίζει από τη λαχτάρα του ερωτικού του συντρόφου, χάνει την ατομικότητά του , η ζωή του αποκτά νόημα μόνο μέσα από τη συνεχή παρουσία του έρωτά του, γίνεται κτητικός και ζηλιάρης. Ουδέποτε κάποιος ερωτευμένος αναζήτησε βοήθεια από τους ειδικούς για να απαλλαγεί από τον έρωτά του, εκτός κι αν δεν έχει ανταπόκριση!

Οι απαγορεύσεις του έρωτα
Η ερωτική διάθεση και το παιχνίδι, είτε πρόκειται για χημικές διεργασίες, συναισθηματικές αναζητήσεις ή υπαρξιακά ζητήματα « χτυπά» και τους δεσμευμένους, με γάμο ή σταθερή σχέση, αποτέλεσμα μιας φθοράς που παρατηρείται μέσα στην καθημερινότητα αλλά και από τη φυσιολογική διαδικασία καταστολής των παρορμήσεων μέσα στον χρόνο. Συνήθως τα ζευγάρια « πάσχουν» και από υπερβολική, μεταξύ τους, ενσωμάτωση. Η σταθερότητα των σχέσεων και η επανάληψη προσφέρει μεν ασφάλεια, αλλά απουσιάζει η έκπληξη και ο αιφνιδιασμός ,στοιχεία που μειώνουν την ερωτική διέγερση. Ομως, η φλογερή περίοδος είναι και μια μορφή σκλαβιάς, αυτό το απόλυτο δόσιμο δεν μπορεί να διαρκέσει αν δεν μετατραπεί σε φιλία, ήρεμη συναισθηματική επικοινωνία και συντροφικότητα. Η ένταση και το στρες του έρωτα δεν έχουν μεγάλη διάρκεια, είναι παραπλανητικά για το μέλλον, χωρίς τρυφερότητα, ηρεμία και ταίρασμα. Eίναι απαραίτητο να ελεγχθεί η παρόρμηση- να μη...σαλέψει ο νους- και να μπουν ανασταλτικοί κανόνες, καθώς ο έρωτας και η παιγνιώδης διάθεση, έχουν ημερομηνία λήξης, ώστε να περιφρουρηθεί η σχέση, που με τόσο κόπο δημιουργήθηκε. Το ανοιξιάτικο αεράκι μπορεί να φέρει ανανέωση στο ίδιο το ζευγάρι, οι σύντροφοι να διοχετεύσουν την ενέργεια μεταξύ τους, με μικρές αλλαγές, μικρές εκπλήξεις, χωρίς τον κίνδυνο να ματώσει η σχέση ή ο γάμος.
Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.

grizosgatos.blog@gmail.com