Κάμερον έπρεπε να εισάγει μέτρα λιτότητας αντίστοιχης κλίμακας με αυτά στην Ελλάδα, και φιλοξενεί ένα φωτογραφικό αφιέρωμα που συνοδεύεται από την αφήγηση του οικονομικού συντάκτη Sunday Times Ντέιβιντ Σμιθ με τίτλο: «Αν η Βρετανία ήταν Ελλάδα».
«Αν η Βρετανία ήταν Ελλάδα θα ήμασταν στο μέσο της μακρύτερης και βαθύτερης ύφεσης στη σύγχρονη εποχή, πολύ χειρότερα από τα χρόνια της μεγάλης ύφεσης του '30 χωρίς να διακρίνεται το τέλος.
Η ανεργία θα ήταν πάνω από 70 εκατομμύρια, πάνω από το ένα πέμπτο του εργατικού δυναμικού και 2,5 εκατομμύρια θα ήταν νέοι. Οι μισοί από τους νέους θα ήταν άνεργοι.
Αν η Βρετανία ήταν Ελλάδα για τους εργαζόμενους, ιδίως τους χαμηλόμισθους, θα έρχονταν οδυνηρές ώρες. Ο κατώτατος μισθός θα μειωνόταν από 6,08 λίρες (7,19 ευρώ) την ώρα σε 4,74 λίρες (5,61 ευρώ).
Πάνω από εκατό χιλιάδες εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα θα τίθεντο σε εφεδρεία, προθάλαμος για την απόλυση, και οι μισθοί τους θα περικόπτονταν άμεσα σε ποσοστό της τάξεως του 40%. Πάνω από ένα εκατομμύριο δημόσιοι υπάλληλοι θα απολύονταν έως το 2015.
Όλοι εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα θα έβλεπαν τους μισθούς τους όχι μόνο να «παγώνουν», αλλά να μειώνονται δραστικά.
Αν η Βρετανία ήταν Ελλάδα ο ΦΠΑ θα ανέβαινε στο 24%. Θα πληρώναμε φόρο αλληλεγγύης έως 5% του εισοδήματός μας και νέους φόρους για την ιδιοκτησία. Οι φόροι στο αλκοόλ και τον καπνό θα ανέβαιναν στο 33% και θα χρειάζονταν 120 λίρες (142 ευρώ) για να γεμίσει το ρεζερβουάρ ενός οικογενειακού αυτοκινήτου.
Για τα σκάφη και τα πολυτελή οχήματα θα πληρώναμε πρόσθετους φόρους. Οι συντάξεις θα μειώνονταν κατά 20%. Όποιος έβγαινε στη σύνταξη πριν τα 55 θα έβλεπε μειώσεις έως και 40%. Η πρόωρη συνταξιοδότηση θα ανήκε στο παρελθόν ».
Η αντιστοιχία της αύξησης της ηλικίας συνταξιοδότησης στην Ελλάδα θα ήταν στη Βρετανία πάνω από 70 έτη. Όλα τα κρατικά επιδόματα θα περικόπτονταν για χρόνια.
Αν η Βρετανία ήταν Ελλάδα ο αμυντικός προϋπολογισμός θα κοβόταν κατά ένα πέμπτο, με αποτέλεσμα να μειώνεται δραστικά ο αριθμός του στρατιωτικού προσωπικού και να καθίσται δύσκολη τη διατήρηση στρατού, ναυτικού και αεροπορίες ως χωριστές οντότητες.
Οι δαπάνες για το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα μειώνονταν κατά ένα έκτο. Δεκάδες νοσοκομεία θα έκλειναν και δεκάδες χιλιάδες ιατρικού προσωπικού θα έμενε χωρίς δουλειά. Οι δαπάνες για την εκπαίδευση δεν θα γλίτωναν το «τσεκούρι». Συγχώνευση ή κλείσιμο χιλιάδων σχολείων και μεγάλος αριθμός απολύσεων καθηγητών και βοηθητικού προσωπικού».
«Και αν η Βρετανία ήταν Ελλάδα», καταλήγει ο αφηγητής με φόντο μια ηλιόλουστη ελληνική παραλία, «δεν θα είχε καν τον (καλό) καιρό για να μετριάσει την κατήφεια...
on-news.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.