1) Τα φωτοβολταϊκά δεν είναι αξιόπιστα γιατί δεν παράγουν ενέργεια τη νύχτα.
Όντως τα φωτοβολταϊκά δεν παράγουν ενέργεια τη νύχτα, ωστόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας συχνά παράγεται ποσότητα που υπερκαλύπτει τη ζήτηση, γεγονός που σημαίνει ότι η πλεονάζουσα ενέργεια μπορεί να σταλεί πίσω στο δίκτυο για να καλύψει τις ανάγκες άλλων νοικοκυριών. Σχεδόν όλα τα κράτη επιτρέπουν στους πολίτες που έχουν εγκαταστήσει οικιακά φωτοβολταϊκά να πουλήσουν την πλεονάζουσα ενέργεια.
2) Τα φωτοβολταϊκά είναι αντιαισθητικά.
Το γεγονός ότι τα οικιακά φωτοβολταϊκά αυξάνουν την αξία μεταπώλησης μιας κατοικίας καταδεικνύει ότι τυγχάνουν θετικής αντιμετώπισης από το κοινό. Ωστόσο, ακόμα και αν θεωρήσουμε ότι είναι όντως αντιαισθητικά, αξίζει να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα δίνεται ιδιαίτερο βάρος στη σχεδίαση φωτοβολταϊκών πάνελ που «κρύβονται» στις στέγες και δεν είναι ορατά με ευκολία.
3) Τα οικιακά φωτοβολταϊκά είναι δύσκολο να διατηρηθούν.
Αυτό δεν ισχύει. Τα περισσότερα οικιακά φωτοβολταϊκά έχουν 25 χρόνια εγγύηση. Δεν φθείρονται από τη βροχή και το χιόνι, ενώ το μόνο που χρειάζονται είναι καθάρισμα σε αραιά χρονικά διαστήματα.
4 )Τα φωτοβολταϊκά συμβάλλουν στην υπερθέρμανση του πλανήτη.
Κάθε κατασκευαστική διαδικασία, ακόμα και για τα φωτοβολταϊκά, συνεπάγεται κατανάλωση ενέργειας, μεταφορά και εναπόθεση αποβλήτων. Το ανθρακικό αποτύπωμα των φωτοβολταϊκών σταματά εκεί, ενώ άλλες μορφές ενέργειας συνεχίζουν να παράγουν βλαβερές εκπομπές ρύπων σε ετήσια βάση.
5) Τα φωτοβολταϊκά είναι αναποτελεσματικά στις περιοχές με συννεφιά.
Το γεγονός ότι η Γερμανία διαθέτει τη μεγαλύτερη αγορά ηλιακής ενέργειας αποδεικνύει ότι τα φωτοβολταϊκά αποδίδουν και στα ψυχρά κλίματα.
6 )Η ηλεκτρική ενέργεια από ορυκτά καύσιμα είναι πιο οικονομική.
Είναι αλήθεια ότι η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από τις συμβατικές μονάδες αυτή τη στιγμή είναι φθηνότερη από την ηλιακή ενέργεια στις περισσότερες χώρες, αλλά όχι σε όλες. Οι επιστήμονες προβλέπουν ότι τα επόμενα χρόνια ή ενέργεια από φωτοβολταϊκά και η ενέργεια που παράγεται από συμβατικούς σταθμούς θα κοστίζει το ίδιο, κάτι που ήδη συμβαίνει στην Αυστραλία.
econews.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.