Τώρα τελευταία δεν μπορείτε να κλείσετε μάτι. Όχι, ίσως δεν φταίει ο καφές που καταναλώσατε σήμερα αλλά ο… χειμώνας που αλλάζει τις συνήθειές μας και «σαμποτάρει» τον ύπνο μας. Δείτε γιατί.
Μπορεί έξω το κρύο να είναι τσουχτερό αλλά αν ακόμη η τσέπη μας το επιτρέπει ανάβουμε το καλοριφέρ στο φουλ και έτσι δημιουργούμε μέσα στο σπίτι τη δική μας, ζεστή «φωλιά». Μήπως όμως η τόση ζέστη επηρεάζει την ποιότητα του ύπνου μας;
Σίγουρα ναι, απαντούν οι ειδικοί από το πανεπιστήμιο της Τζώρτζια των ΗΠΑ καθώς, όταν κοιμόμαστε, το σώμα μας έχει την τάση να «προσαρμόζεται» στην θερμοκρασία του δωματίου. Έτσι, η υπερβολική ζέστη μπορεί να μας προκαλέσει αϋπνία και δυσφορία και να ξαγρυπνήσουμε χωρίς λόγο. Οι επιστήμονες συμβουλεύουν να μην μετατρέπουμε το σπίτι μας σε «φούρνο» και να σκεπαζόμαστε με περισσότερα από ένα σκεπάσματα ώστε να τα αφαιρέσουμε κατά τη διάρκεια της νύχτας, αν ζεσταθούμε.
Το δωμάτιό μας θυμίζει igloo
Και από το δωμάτιο-φούρνο περνάμε στο δωμάτιο-igloo. Αν βασανίζεστε και εσείς από την οικονομική κρίση που έχει πλήξει τα περισσότερα ελληνικά νοικοκυριά, σίγουρα θα κάνετε οικονομία στο πετρέλαιο θέρμανσης ανάβοντας όσο το δυνατόν λιγότερο το καλοριφέρ. Και έτσι, το σπίτι σας θυμίζει igloo, τα δόντια σας τρίζουν από το κρύο και τα βλέφαρά σας αδυνατούν να κλείσουν από την παγωνιά. Προσπαθήστε να θερμάνετε έστω για λίγη ώρα το υπνοδωμάτιό σας αναφέρουν οι ειδικοί, ίσως με κάποιο κλιματιστικό ενεργειακής κλάσης Α, που δεν καταναλώνει πολύ ρεύμα, ώστε να μπορέσετε να κοιμηθείτε με ηρεμία.
Ακούγεται παράδοξο, όμως για να απολαύσετε έναν ήρεμο και βαθύ ύπνο, θα πρέπει να έχετε «μαζέψει» ήλιο μέσα στην ημέρα. Τον χειμώνα, η συννεφιά και η «μουντάδα» του καιρού συχνά κρύβουν τον ήλιο με αποτέλεσμα να μην προσλαμβάνουμε το απαραίτητο φυσικό φως και να νιώθουμε νυσταγμένοι όλη την ημέρα. Φροντίστε λοιπόν να βγείτε στον ήλιο τις πρωινές ώρες ή αν ο ήλιος είναι είδος εν ανεπαρκεία στην περιοχή που ζείτε, προμηθευτείτε τους ειδικούς γαλάζιους λαμπτήρες για «φωτοθεραπεία». Όσο για το βράδυ, αρχίστε σταδιακά να κλείνετε τα φώτα μέσα στο σπίτι ώστε να λάβει εγκαίρως ο εγκέφαλος το μήνυμα πως ήρθε η ώρα για ύπνο…
Χειμωνιάτικη βαρυστομαχιά…
Από τη μία τα μπαχαρικά που ρίχνουμε αφειδώς στα φαγητά του χειμώνα και από την άλλη το αλκοόλ που ενδεχομένως συνοδεύει τις χειμερινές βραδιές με φίλους γύρω από τζάκι προκαλούν βαρυστομαχιά που δύσκολα μας αφήνει να κλείσουμε μάτι. Αν θέλετε να έχετε ύπνο… ελαφρύ, φροντίστε το τελευταίο γεύμα της ημέρας να καταναλωθεί 4-5 ώρες πριν κοιμηθείτε για να δώσετε στον οργανισμό σας τη δυνατότητα να χωνέψει το βαρύ φαγητό.
Ασκηθείτε για να… κοιμηθείτε!
Ορισμένες έρευνες υποστηρίζουν πως η άσκηση μας βοηθά να επιτύχουμε έναν ήρεμο και ξεκούραστο ύπνο. Όμως τον χειμώνα, η έλλειψη άσκησης γίνεται εντονότερη είτε λόγω κακών καιρικών συνθηκών είτε λόγω της μεγάλης… απόστασης από το καλοκαίρι που μας δίνει ακόμη άλλοθι για διατροφικές παρασπονδίες και ραθυμία. Αν λοιπόν θέλετε να κλείνουν τα μάτια σας όταν πέφτετε στο κρεβάτι, βάλτε και πάλι την άσκηση στην καθημερινότητά σας ακόμη και αν αυτή περιλαμβάνει ένα μισάωρο περπάτημα με ταχύ βήμα.
Μπορεί να μας προκαλέσει αϋπνία τις καθημερινές, ο υπερβολικός ύπνος του σαββατοκύριακου; Και όμως ναι, απαντούν οι ειδικοί και τονίζουν πως η παγωνιά και ο ελεύθερος χρόνος αποτελούν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να το ρίξουμε στον ύπνο τα weekends. Έτσι όμως, απορρυθμίζεται το εσωτερικό μας ρολόι καθώς δεν έχει ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου όλη την εβδομάδα. Προσπαθήστε λοιπόν να μην σας… πλακώνει το πάπλωμα ούτε τα σαββατοκύριακα αν δεν θέλετε να μετράτε προβατάκια τις καθημερινές…
clickatlife.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.