Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

Οικονομική κρίση! Τι μπορείς να κάνεις; Η ψυχολόγος συμβουλεύει...

Ζούμε σε μια εποχή που οι επιθυμίες συμβιβάζονται, ψαλιδίζονται. Η καταναλωτική μανία κάθισε στον πάγκο με τους αναπληρωματικούς και το πορτοφόλι αντιλαμβάνεται μόνο τα αναγκαία. Και σε αυτά πολλές φορές με το ζόρι ανταπεξέρχεται...

Άγχος, πίεση, στρες! Μετράς τα χρήματα που σου έχουν απομείνει -αφού έχεις πληρώσει τα πάγια μηνιαία έξοδα (ενοίκιο, κινητό κλπ.) και διαιρείς με τις μέρες που απομένουν μέχρι να βγει ο μήνας. Το αποτέλεσμα είναι αποκαρδιωτικό τις περισσότερες φορές. Και καλείσαι, κάθε μέρα, να είσαι απολύτως συνεπής στο πρέπει που το πηλίκο της διαίρεσης έδωσε. Δεν θα παραγγείλεις αυτό που θέλεις να φας, αλλά αυτό που πρέπει.

Δύσκολα τα πράγματα! Κι ακόμα δυσκολότερα αν έχεις οικογένεια, παιδιά. Εκεί το σφίξιμο στο στομάχι είναι μεγαλύτερο, σοβαρότερο. Δεν είσαι υπεύθυνη μόνο για τον εαυτό σου, αλλά και για τα παιδιά σου... Υποχρέωση! Αυτό κι αν είναι άγχος. Αυτό κι αν είναι ικανό να σε αφήσει άυπνη...

Ο ΡΕΑΛΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ!
“Η οικονομική κρίση στις μέρες μας είναι μια δυσάρεστη κατάσταση που μας αγγίζει όλους, ανεξαρτήτου φύλου και ηλικίας. Ο περιορισμός του μπάτζετ στην οικογένεια είναι μια καινούρια κατάσταση για τους περισσότερους που προκαλεί πίεση και φόβο στα μέλη κάθε οικογένειας εφόσον η οικογένεια καλείται να αλλάξει τον οικονομικό προϋπολογισμό της, να περιορίσει τις δαπάνες της και προφανώς να διαφοροποιήσει τις ανάγκες της” σημειώνει η ψυχολόγος Ντόρα Μίνου.

“Όλες αυτές οι αλλαγές συνεπώς οδηγούν στην αλλαγή τρόπου ζωής, στη θέσπιση και την ιεραρχία προτεραιοτήτων, στην αναθεώρηση των αναγκών. Αναμφισβήτητα, κάθε αλλαγή και κάθε περιορισμός δημιουργεί φόβο, άγχος, αγωνία και πίεση που πολλές φορές αγγίζει τα όρια του πανικού”.

“Αυτή την ανασφάλεια της καινούριας πραγματικότητας καλείται περισσότερο από κάθε άλλον να αντιμετωπίσει η γυναίκα, εφόσον συνήθως αυτή είναι που οργανώνει και διαχειρίζεται τα οικονομικά με βάση τις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες ανάγκες της οικογένειας, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη και δημιουργώντας τις κατάλληλες προϋποθέσεις για το μέλλον των παιδιών της” υπογραμμίζει η ψυχολόγος. “Άλλωστε πολλές φορές τα οικονομικά προβλήματα δημιουργούν προστριβές στο ζευγάρι, δυσκολία στην επικοινωνία και γενικότερα διαταρράσουν τις ισορροπίες της οικογένειας”.

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ...
Προκειμένου να διαχειριστεί η γυναίκα όλη αυτή την κατάσταση είναι σημαντικό...
1. ΝΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΕΙ ΜΕ ΤΟ ΣΥΖΥΓΟ
“Σε τόσο δύσκολες καταστάσεις είναι σημαντικό η γυναίκα να νιώθει ότι δεν έχει επάνω της όλο το βάρος και επικοινωνεί τις δυσκολίες της με το σύζυγό της. Η συνεργασία των συζύγων με στόχο την οικονομική σταθερότητα της οικογένειας θα μπορούσε να είναι ό, τι καλύτερο. Όταν αυτό δεν υπάρχει συχνά είναι ένας λόγος που το ζευγάρι μπορεί να φτάσει ακόμη και στο χωρισμό”.

2. ΕΑΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΑΙΔΙΑ
“Μιλήστε με τον σύντροφό σας για τις ανάγκες και τις παροχές τους. Συνεργαστείτε έτσι ώστε να διδάξετε στα παιδιά σας την αξία του χρήματος, ενώ παράλληλα μάθετέ τα να σέβονται και να εκτιμούν την προσπάθειά σας”.

3. ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ

“Η γυναίκα πρέπει να επαναπροσδιορίσει τις ανάγκες της δικές της και κατ' επέκταση όλης της οικογένειας ξεκινώντας αρχικά από την προσωπική σχέση που έχει κάθε γυναίκα με τα χρήματα και εστιάζοντας στις ανάγκες της οικογένειας. Καλό θα ήταν να τεθούν και να ιεραρχηθούν οι προτεραιότητες”.

4. ΚΑΛΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ

“Ζούμε σε μία καταναλωτική κοινωνία όπου πλέον είναι πολύ εύκολο να δημιουργηθούν χρέη (πιστωτικές κάρτες, δάνεια κ.α.) ενώ παράλληλα είναι δύσκολο να αυξηθούν τα εισοδήματα λόγω του μεγάλου ποσοστού ανεργίας που υπάρχει στη χώρα μας. Η οργάνωση των εξόδων με βάση τα έσοδα είναι βασική προϋπόθεση για να περιορίσουμε το άγχος και την πίεση στη ζωή μας” συμπληρώνει η ψυχολόγος Ντόρα Μίνου.
“Προσπαθήστε να μην δημιουργείτε έξοδα και υποχρεώσεις που υπερβαίνουν το εισόδημά σας. Η ποιότητα ζωής είναι αναφαίρετο δικαίωμα όλων, ωστόσο πάντα θα πρέπει να υπολογίζουμε μέχρι πού φτάνουν οι δυνατότητές μας και να προσέχουμε ώστε να μην ξεφεύγουμε παρορμητικά από τα όριά μας”.

Παράπλευρα κέρδη
“Οι οικονομικές δυσκολίες κάποιες φορές μπορεί να μας βάλουν σε μια διαδικασία να επαναπροσδιορίσουμε αξίες όπως: η φιλία, η ουσιαστική και ανθρώπινη επαφή με τους άλλους, η συντροφικότητα κ.α. που στις μέρες μας συχνά προσδιορίζονται από την οικονομική ευμάρεια ή χάνονταν από τη ζωή μας βάζοντας την καταναλωτική μανία στη θέση τους” σημειώνει η κ. Μίνου.
tlife.gr 
Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.

grizosgatos.blog@gmail.com