Αν ακόμη οι ετικέτες των τροφίμων δεν αποτελούν κριτήριο για εσάς όταν αγοράζετε προϊόντα, ήρθε η ώρα να αλλάξετε αυτή την τακτική και μάλιστα ξεκινώντας από τις… παγίδες.
1.«Χωρίς τρανς λιπαρά»
Τα τρανς λιπαρά, όπως οι περισσότεροι γνωρίζουμε, είναι ένας τύπος λιπαρών που κάνει κακό στην καρδιά –και όχι μόνο- και όταν βρίσκονται σε ένα προϊόν σε ποσότητες μικρότερες του 0,5 γραμμ., μπορούν νόμιμα να «στρογγυλοποιηθούν» προς τα κάτω, με αποτέλεσμα στην ετικέτα να αναγράφεται «χωρίς τρανς λιπαρά». Η συνολική κατανάλωση τέτοιων προϊόντων, όμως, καταλήγει στο να λαμβάνετε ποσότητες τρανς λιπαρών χωρίς να το γνωρίζετε και κάτι τέτοιο μπορείτε να το αποφύγετε μόνο αν ελέγξετε πιο προσεκτικά τις ετικέτες και αποφύγετε το προϊόν όταν διαβάζετε υδρογονωμένα ή μερικώς υδρογονωμένα λίπη στα συστατικά.
2.«Πολύσπορα»
Μια βόλτα στο σούπερ μάρκετ θα σας πείσει πως ολοένα αυξανόμενος όγκος προϊόντων ονομάζεται «πολύσπορα», μια ονομασία που ίσως φέρνει στο μυαλό την ολική άλεση (η οποία συνδέεται με μείωση της πιθανότητας εμφάνισης καρδιακών και πεπτικών προβλημάτων και διαβήτη) , κάτι που όμως δεν ισχύει. Οι πολύσπορες τροφές απλώς έχουν παρασκευαστεί από διάφορους σπόρους, οι οποίοι μπορεί να είναι και επεξεργασμένοι, χωρίς να έχουν να προσφέρουν κάτι ιδιαίτερα υγιεινό στη διατροφή σας. Για να επιβεβαιώσετε ότι μια τροφή είναι πλούσια σε ολική άλεση, ελέγξτε τα συστατικά και επιβεβαιώστε ότι το πρώτο στη λίστα είναι πράγματι ολικής άλεσης.
3.«100% φυσικά»
Βλέποντας την ετικέτα αυτή, με το δίκιο σας υποθέτετε ότι το προϊόν που κρατάτε στα χέρια σας, έτοιμοι να προσθέσετε στο καλάθι σας, είναι απόλυτα φυσικό. Δυστυχώς, όμως, σε πολλές περιπτώσεις κάτι τέτοιο δεν ισχύει και τα προϊόντα αυτά μπορεί να περιέχουν σε ένα βαθμό και χημικά ή άλλες πρόσθετες βλαβερές ουσίες, ενώ μπορείτε να συναντήσετε αυτή την ετικέτα και σε πουλερικά ή κρέας που προκύπτει από ζώα που έχουν εκτραφεί με αντιβιοτικά και ορμόνες.
Το θέμα των οργανικών προϊόντων συνεχίζει να διχάζει τους ειδικούς για το αν τελικά είναι πιο υγιεινά από τα συμβατικά προϊόντα, αλλά πέραν αυτού του διλήμματος, υπάρχει και το πρόβλημα ότι ένα αυτοκόλλητο που αναγράφει «βιολογικό» δεν αποτελεί απαραίτητα εγγύηση για το αν αυτές οι τροφές είναι η καλύτερη επιλογή για τη διατροφή και την υγεία σας. Τα βιολογικά προϊόντα, τα οποία είναι και αρκετά πιο ακριβά από τα μη βιολογικά, ενδεχομένως να έχουν την ίδια υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, ζάχαρη και θερμίδες και αντίστοιχα να μην περιέχουν υψηλό ποσοστό φυτικών ινών και να έχουν έλλειψη θρεπτικών συστατικών – συν του ότι μπορεί να περιέχουν και μη-βιολογικά συστατικά.
5.«Υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες»
Δεν είναι λίγες οι συσκευασμένες τροφές που περιέχουν πρόσθετες φυτικές ίνες (ινουλίνη, μαλτοδεξτρίνη, πολυδεξτρόζη) με στόχο να προσελκύσουν όσους θέλουν να προσθέσουν φυτικές ίνες στη διατροφή τους. Οι πρόσθετες αυτές ουσίες, από τη μία σίγουρα αυξάνουν την ποσότητα των φυτικών ινών σε μια τροφή, από την άλλη, όμως, δεν προσφέρουν αποδεδειγμένα τα ίδια οφέλη που προσφέρουν οι φυσικές φυτικές ίνες που βρίσκουμε στα φρούτα, τα λαχανικά και την ολική άλεση, συν του ότι η ινουλίνη ενδέχεται να προκαλέσει γαστρεντερικές ενοχλήσεις.
6.«Χωρίς (πλούσιο σε φρουκτόζη) σιρόπι καλαμποκιού»
Οι διάφορες έρευνες που έχουν γίνει πάνω στο σιρόπι καλαμποκιού, το οποίο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη, έχουν δείξει σε γενικές γραμμές ότι δεν είναι χειρότερο, αλλά ούτε καλύτερο για τη σιλουέτα μας και την υγεία μας από τη συμβατική ζάχαρη. Και τα δύο έχουν παρόμοια χημική σύνθεση, όπως και σχεδόν τον ίδιο αριθμό θερμίδων, ενώ πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι όλα τα θερμιδικά γλυκαντικά μπορούν να οδηγήσουν σε παχυσαρκία και διάφορα προβλήματα υγείας, αν καταναλωθούν χωρίς μέτρο.
7.«Με θαλασσινό αλάτι»
Μπορεί να ακούγεται γευστικό και… ευγενικό προς την υγεία μας, στην πραγματικότητα, όμως, δεν φαίνεται να έχει πλεονεκτήματα σε αυτή. Περιέχει την ίδια ποσότητα νατρίου σε σχέση με το επιτραπέζιο χημικό αλάτι αναλόγως με το βάρος και παρ’ όλο που περιέχει μέταλλα, όπως μαγνήσιο και χαλκό, είναι σε τόσο χαμηλές ποσότητες που τελικά δεν προσφέρουν τίποτα ιδιαίτερο στον οργανισμό, παρά μόνο γεύση.
8. «Τονώνει το ανοσοποιητικό»
9.«Πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων»
Οι μελέτες έχουν δείξει ότι τα ιχθυέλαια είναι ευεργετικά για την καρδιά με κύριο συστατικό τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία αφού αποδείχτηκαν ωφέλιμα, άρχισαν να προστίθενται σε διάφορα προϊόντα από τη μαγιονέζα μέχρι το φιστικοβούτυρο. Ο τύπος, όμως, των ωμέγα-3 που χρησιμοποιείται σε αυτά τα προϊόντα είναι το άλφα-λινολενικό οξύ (ALA), το οποίο προέρχεται από φυτικές πηγές, όπως ο λιναρόσπορος αντί για το ψάρι και τα οφέλη του δεν είναι τόσο ισχυρά. Συν του ότι οι ποσότητες των ωμέγα-3 που λαμβάνετε από τέτοιου είδους προϊόντα ίσως να μην είναι επαρκείς και να μην σας παρέχουν κανένα όφελος. Προτιμήστε να λαμβάνετεωμέγα-3 από τις καλύτερες πηγές, οι οποίες είναι τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός.
10.«Μέγεθος μερίδας»
Ίσως μια από τις μεγαλύτερες παγίδες που κρύβουν οι ετικέτες των τροφίμων είναι οι μη ρεαλιστικές ποσότητες μερίδων που αναγράφονται στους πίνακες με τα διατροφικά στοιχεία του προϊόντος. Επειδή συνήθως καταναλώνουμε περισσότερο από αυτές τις ποσότητες, καταλήγουμε να λαμβάνουμε περισσότερες θερμίδες, νάτριο, κορεσμένα και τρανς λιπαρά από αυτά που αναγράφονται για τη μία μερίδα – η οποία ουσιαστικά είναι τόσο μικρή, που πάντα θα την ξεπερνάμε. Ιδιαιτέρως παραπλανητικά είναι τα συσκευασμένα σνακ και τα ποτά τα οποία σύμφωνα με την ετικέτα αποτελούν μία μερίδα, στ ην πραγματικότητα , όμως, περιέχουν θερμιδικό περιεχόμενο 2 ή και 3 θερμίδων μαζί.
clickatlife.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.