Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

Παιδικά παιχνίδια: Αμαρτίες γονέων…

«Μπαμπά, θα μου πάρεις αυτό το παιχνίδι;», «Μαμά, θέλω εκείνη την κούκλα». Είναι σίγουρα δύσκολο για έναν γονιό να αρνηθεί την αγορά ενός παιχνιδιού στο παιδί του, πόσο μάλλον όταν πολλοί είναι εκείνοι που μέσω αυτής της αγοράς ικανοποιούν και τις δικές τους – ανεκπλήρωτες; - επιθυμίες που είχαν ως παιδιά.
Σε περιόδους όμως όπως αυτή των Χριστουγέννων, όπου η αγορά παιδικών παιχνιδιών οργιάζει, οι ειδικοί κρούουν τα… (τρίγωνα) κάλαντα του κινδύνου και αυτό γιατί η αγορά παιχνιδιών σε Ελλάδα και εξωτερικό κρύβει πολλούς κινδύνους για την υγεία των παιδιών.

«Πριν ακόμα μιλήσουμε για τους κινδύνους, θα πρέπει να τονίσουμε ότι το παιχνίδι που αγοράζει ο κάθε γονιός για το παιδί του παίζει σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση του χαρακτήρα του», λέει ο κ. Νικόλας Τσεμπερλίδης, Πρόεδρος του ΚΕ.Π.ΚΑ. (Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών) και μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του Εθνικού Συμβουλίου Καταναλωτών και Αγοράς (Ε.Σ.Κ.Α). Επομένως, η αγορά του παιχνιδιού δεn μπορεί να γίνεται, με γνώμονα τις εντυπώσεις μιας τηλεοπτικής διαφήμισης. Θα πρέπει να γίνεται με κριτήρια την ηλικία, το φύλο, τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες κάθε παιδιού.

Ασφάλεια παιχνιδιών και προδιαγραφές
Στη συνέχεια ο γονιός θα πρέπει να εστιάσει στο κατά πόσον το παιχνίδι αυτό είναι ασφαλές. «Θα πρέπει να δει τις προδιαγραφές που υπάρχουν πάνω στην συσκευασία του παιχνιδιού και ιδιαίτερα τις επισημάνσεις για τις ηλικίες στις οποίες απευθύνεται το παιχνίδι», τονίζει και προσθέτει: «Γιατί μπορεί μεν ορισμένα υλικά να έχουν απαγορευτεί για παιδιά ηλικίας κάτω των τριών ετών λόγο κινδύνου κατάποσης, αλλά μπορεί μέσα στο παιχνίδι όταν αυτό σπάσει να υπάρχουν άλλα υλικά τα οποία να προκαλέσουν προβλήματα στην υγεία των παιδιών». Έτσι οι γονείς θα πρέπει να προσέχουν αν στη συσκευασία αναγράφονται τα στοιχεία του κατασκευαστή, του εντολοδόχου του ή του εισαγωγέα του παιχνιδιού. «Όταν υπάρχουν αυτά τα στοιχεία γίνεται πιο υπεύθυνη η στάση αυτών που εμπλέκονται, γιατί γνωρίζουν πως για οτιδήποτε συμβεί θα βρεθούν υπόλογοι», αναφέρει σχετικά ο κ. Τσεμπερλίδης.

Σε αρκετές περιπτώσεις όμως, γονείς, συγγενείς ή ακόμα και φιλικά πρόσωπα επηρεασμένοι από την οικονομική κρίση και θέλοντας να καλύψουν την ανάγκη ενός παιδιού καταλήγουν να αγοράσουν παιχνίδια από πλανόδιους που μπορεί να είναι εντυπωσιακά, αλλά δεν έχουν καμία σήμανση ή προδιαγραφή. «Αυτά τα παιχνίδια είναι πολύ επικίνδυνα για την υγεία του παιδιού και δυστυχώς ολοένα και περισσότεροι γονείς καταφεύγουν σε αυτά, χωρίς να καταλαβαίνουν ότι αντί να προσφέρουν χαρά βάζουν σε κίνδυνο τις ζωές των παιδιών τους», λέει.

Καταναλωτική… εκπαίδευση
Ένα ακόμα σημείο στο οποίο ο κ. Τσεμπερλίδης εφιστά την προσοχή των γονιών είναι αυτό που έχει να κάνει με την «εκπαίδευση» των παιδιών σε θέματα κατανάλωσης. «Δεν θα πρέπει να αφήνουμε το παιδί να παρασύρεται από τις διαφημίσεις που βλέπει στην τηλεόραση. Θα πρέπει να συζητάμε μαζί του για το αν το παιχνίδι ανταποκρίνεται στην ηλικία του, καθώς και στην οικονομική κατάσταση της οικογένειας», λέει χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι τα παιδιά – κυρίως τα μεγαλύτερα - θα πρέπει να συμμορφωθούν από μικρή ηλικία με την ιδέα ότι οι οικονομικές δυνατότητες των γονιών μπορεί να μην ανταποκρίνονται στην αγορά του παιχνιδιού που θέλουν.

Η ένδειξη "CE" και οι παγίδες
Όλα τα παιχνίδια που κυκλοφορούν στην Ενιαία Ευρωπαϊκή Αγορά, θα πρέπει να φέρουν την ένδειξη "CE", κατά τρόπο ορατό και ανεξίτηλο. Το συγκεκριμένο λογότυπο όμως δεν είναι πάντα ένδειξη για ένα ασφαλές παιχνίδι. «Η σήμανση αυτή σημαίνει ότι το συγκεκριμένο παιχνίδι έχει συμμορφωθεί, προς τις ελάχιστες απαιτήσεις ασφαλείας που ορίζονται από την κοινοτική νομοθεσία δυστυχώς όμως δεν είναι πάντα έτσι», λέει ο κ. Τσεμπερλίδης. «Πάρα πολλές φορές έχουν πέσει στα χέρια μας παιχνίδια με ‘μαϊμού’ σήμανση. Σε κάθε περίπτωση πάντως είναι πολύ χειρότερο να αγοράσουμε ένα παιχνίδι που δεν έχει καμία απολύτως», καταλήγει.

Συνοψίζοντας λοιπόν και σύμφωνα με τις συμβουλές του ΚΕ.Κ.ΠΑ.:
* Όταν ανοίξουμε το παιχνίδι, ελέγχουμε την κατάστασή του και αν έχουμε κάποια αμφιβολία ως προς την αξιοπιστία του, ξανατοποθετούμε το παιχνίδι, στη συσκευασία του και το επιστρέφουμε στον έμπορο.
* Αναζητούμε τυχόν συστάσεις του κατασκευαστή, όπως "να χρησιμοποιηθεί υπό την επίβλεψη ενηλίκου" και τις εφαρμόζουμε.
* Διαβάζουμε, με προσοχή, τυχόν προειδοποιήσεις που αναγράφονται στη συσκευασία και τις ακολουθούμε.
* Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται όταν τα παιδιά μας παίζουν με παιχνίδια που περιέχουν μαγνήτες. Ο κίνδυνος κατάποσης είναι μεγάλος.
* Διαβάζουμε τις οδηγίες χρήσης και τις οδηγίες συναρμολόγησης του παιχνιδιού και τις εξηγούμε λεπτομερώς στα παιδιά μας.
* Δεν πετάμε τα υλικά συσκευασίας. Φυλάσσουμε τις πληροφορίες που αφορούν τον κατασκευαστή. Μάλιστα αυτές ενδέχεται να μας είναι χρήσιμες, σε περίπτωση παραπόνων.
in2life.gr 
Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.

grizosgatos.blog@gmail.com