Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

Οι πιο «διάσημοι» παγετώνες στον κόσμο

«Ταξιδεύουμε» στους πιο εντυπωσιακούς παγετώνες του πλανήτη, σε παγωμένα τοπία άγριας ομορφιάς, πολλά από τα οποία απειλούνται λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη.


Οι παγετώνες είναι μεγάλες μάζες πάγου, συνήθως κινούμενες λόγω συμπίεσης του χιονιού. Σχηματίζονται σε περιοχές υπεραιωνόβιας παρουσίας χιονιού, όπου, λόγω της γεωγραφικής τους θέσης (Αρκτική, Ανταρκτική) ή του υψομέτρου όπου βρίσκονται, η ποσότητα του χιονιού που πέφτει είναι μεγαλύτερη της ποσότητας που λιώνει και εξατμίζεται. Αυτό έχει ως συνέπεια οι συσσωρευμένες και συνεχώς αυξανόμενες μάζες να μετατρέπονται σε πάγο, ο οποίος κινείται προς τη θάλασσα σαν ποταμός, με ταχύτητα που εξαρτάται από την κλίση του εδάφους.
Στους παγετώνες έχει συσσωρευτεί η μεγαλύτερη ποσότητα γλυκού νερού στον κόσμο, γι’ αυτό αποτελούν τη μεγαλύτερη αποθήκη γλυκού νερού. Όμως, η παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας οδηγεί στο λιώσιμο αρκετών από αυτούς και στην αύξηση της στάθμης των υδάτων.
Υπάρχουν παγετώνες στις Άλπεις, τα Πυρηναία, τον Καύκασο, στα βουνά της Σκανδιναβίας, στη χερσόνησο της Νέας Ζηλανδίας και βεβαίως στις χιονοσκεπείς οροσειρές της Ασίας, στη Β. Αμερική και στην Ασία (χιλιάδες ανέρχονται οι παγετώνες στα Ιμαλάια).
Ας δούμε μερικούς από τους σημαντικότερους…
Παγετώνας Perito Moreno, Αργεντινή
Ο παγετώνας Perito Moreno στην Αργεντινή ( www.turismo.gov.ar/eng/menu.htm ), βρίσκεται σε απόσταση 77χλμ. από την πόλη της Αργεντινής El Calafate ( http://bit.ly/u5KT4t ) και αποτελεί εξαίρεση στην περιοχή: από τους 50 περίπου παγετώνες της νότιας Παταγονίας, μόνο τρεις δεν έχουν υποχωρήσει λόγω της παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας και ο Perito Moreno είναι ένας από αυτούς. Στέκεται σαν ένα πελώριο τοίχος περίπου 70 μέτρα από την επιφάνεια της λίμνης, η οποία δημιουργήθηκε από τα χιόνια που λιώνουν στις βουνοκορφές των Άνδεων. Οι τουρίστες μπορούν να απολαύσουν με ασφάλεια το θέαμά του από τρεις περιοχές και να δουν τεράστια κομμάτια πάγου να αποκολλώνται από τον παγετώνα και να πέφτουν στη λίμνη Argentino.
Κόλπος των παγετώνων, Αλάσκα
Στην Αλάσκα υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες παγετώνες και πάνω από 2.000 από αυτούς είναι σημαντικού μεγέθους. Το Εθνικό Πάρκο Glacier National Park ( www.nps.gov/glba/index.htm ) είναι ένα από τα καλύτερα μέρη για να δείτε αρκετούς μεγάλους παγετώνες, ενώ το Glacier Bay Lodge ( http://bit.ly/v8EnDD ) είναι το μοναδικό μέρος όπου μπορείτε να μείνετε μέσα στο πάρκο. Από εκεί, οι επισκέπτες ταξιδεύουν με πλοίο προς τον κόλπο, για να δουν πολλούς μεγάλους παγετώνες, συμπεριλαμβανομένων των θεαματικών Margerie και Grand Pacific.
Παγετώνας Furtwängler, βουνό Kilimanjaro, Τανζανία
Ένας από τους παγετώνες που έχουν υποχωρήσει περισσότερο, λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας, είναι αυτό στο βουνό Kilimanjaro στην Αφρική ( www.tanzaniaparks.com/kili.html ). Κατά τη διάρκεια του περασμένου αιώνα, έχασε περισσότερο από το 80% της μάζας του και οι επιστήμονες προβλέπουν ότι θα εξαφανιστεί εντελώς κάποια στιγμή στη δεκαετία του 2020. Ο παγετώνας Furtwängler, κοντά στην κορυφή του Kilimanjaro ( http://bit.ly/rXKPZL ), είναι ίσως το πιο αξιοσημείωτους παγετώνες που θα εξαφανιστούν σύντομα, καθώς το βουνό που ενέπνευσε Έρνεστ Χέμινγουεϊ, θα αλλάξει εντελώς όψη.
Παγετώνας Pasterze, Αυστρία
Στους πρόποδες του ψηλότερου βουνού της Αυστρίας, βρίσκεται ο παγετώνας Pasterze Glacier, ο μεγαλύτερος από τους εκατοντάδες παγετώνες της Αυστρίας. Ωστόσο, ο Pasterze μπορεί να έχει χάσει έως και το 60% της μάζας του, το 2100. Προς το παρόν πάντως, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν μια υπέροχη θέα, τόσο των παγετώνων, όσο και των βουνοκορφών από το δρόμο Großglocknerstraße (ανοιχτός μόνο το καλοκαίρι), προς το βουνό Kaiser-Frans-Josefs-Hohe.
Παγετώνας Vatnajökull, Ισλανδία
Αν αναρωτιέστε από πού πήρε το όνομά της η Ισλανδία, θα βρείτε την απάντηση στο γεγονός ότι μόνο ο μεγαλύτερος παγετώνας της χώρας ( www.vatnajokull.is/english/ ), καλύπτει πάνω από το 8% του εδάφους της. Κοντά στο κέντρο του παγετώνα Vatnajokull ( http://bit.ly/s1xmfC ), αρκετά ενεργά ηφαίστεια δημιουργούν ένα εντυπωσιακό, αντιφατικό τοπίο και οι επισκέπτες μπορούν να επισκεφθούν τις θερμές πηγές που βρίσκονται μέσα σε σπηλιές πάγου του παγετώνα!
Παγετώνες Fox και Franz Josef, Νέα Ζηλανδία
Παρά το γεγονός ότι οι «αδελφοί» παγετώνες Fox και Franz Josef στη Νέα Ζηλανδία ( http://bit.ly/sWPPVE ), υποχώρησαν για ένα μεγάλο διάστημα του 20ού αιώνα, πλέον μεγαλώνουν, χάρη στις πρόσφατες ισχυρές βροχοπτώσεις στην περιοχή. Επίσης, είναι μοναδικοί από την άποψη ότι επεκτείνονται προς τα βουνά και προς ένα εύκρατο τροπικό δάσος. Οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν τους παγετώνες ( www.franzjosefglacier.com/ ) με διάφορους τρόπους, μεταξύ άλλων με ελικόπτερο και με τα πόδια και μάλιστα συχνά είναι δυνατόν να εξερευνήσουν πολλά τούνελ και σχισμές.
Παγετώνας Athabasca, Καναδάς
Σε ένα μέρος των βουνών Columbia του Καναδά, ανάμεσα στο Ηπειρωτικό Χώρισμα, εκτείνεται ο παγετώνας Athabasca ( http://bit.ly/uu5JCl ). Έχει ήδη χάσει το μισό όγκο του και συνεχίζει να υποχωρεί, αν και ακόμη έχει μήκος περίπου 6 χλμ. Είναι ο πιο δημοφιλής παγετώνας στη Βόρεια Αμερική για τους τουρίστες, αλλά και ένας από τους πιο επικίνδυνους -οι επισκέπτες προειδοποιούνται να μην πατούν στον πάγο χωρίς οδηγό ( www.pc.gc.ca/pn-np/ab/jasper/visit/visit32.aspx ).
Παγετώνας Biafo, Πακιστάν
O παγετώνας Biafo, μήκους 63 χλμ., βρίσκεται στην οροσειρά Karakoram (θεωρείται το μέρος των Ιμαλαΐων, όπου οι παγετώνες υποχωρούν με ανησυχητικό ρυθμό). Οι τουρίστες που αναζητούν μια πρόκληση, μπορούν να περπατήσουν στον απομακρυσμένο παγετώνα για αρκετές ημέρες, μέχρι να φτάσουν στη μεγάλη χιονισμένη λίμνη Snow Lake, πλάτους 16 χλμ. Στην πορεία, θα αντικρύσετε σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας, μέχρι τις κορυφές των βουνών του Πακιστάν.
Ανταρκτική
Οι τουρίστες συρρέουν προς τα αμέτρητα βουνά, τους παγετώνες και τους όρμους της Ανταρκτικής ( http://bit.ly/t2ADLX ), σε αριθμούς ρεκόρ. Κατά ειρωνικό τρόπο, ένας από τους λόγους που έχει αυξήσει τόσο τον αριθμό τους, είναι το λιώσιμο των πάγων που προκαλείται από την υπερθέρμανση του πλανήτη. Η Διεθνής Ένωση των Τουριστικών Πρακτόρων της Ανταρκτικής ( http://iaato.org/ ) ιδρύθηκε το 1991 με σκοπό την κατάρτιση κατευθυντήριων γραμμών για περιβαλλοντικά υπεύθυνο τουρισμό στην παγωμένη ήπειρο.
clickatlife.gr 
Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.

grizosgatos.blog@gmail.com