Η πρώτη έκθεση του επικεφαλής της Ομάδος Δράσης της ΕΕ για την Ελλάδα, Χορστ Ράιχενμπαχ την οποία παρουσίασε το μεσημέρι από την έδρα της Κομισιόν στις Βρυξέλλες, περιγράφει ένα σαθρό κρατικό μηχανισμό και την πλήρη έλλειψη υποδομής.
Ο κ. Ραϊχενμπάχ μίλησε για τεράστιες προκλήσεις σε όλους τους τομείς της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.
Στην συνέχεια είπε πως η «Task Force», της οποίας είναι επικεφαλής, και η ηγεσία της ΕΕ θα επιχειρήσει να αντιστρέψει την κατάσταση, παρά το πολύ δύσκολο περιβάλλον της κρίσης, αλλά και «σεβόμενοι την εθνική κυριαρχία της Ελλάδος».
Ο κ. Ράιχενμπαχ ανέφερε πως η Ελλάδα χάνει περίπου 60 δισ. ευρώ από ανείσπρακτους φόρους (30 εκ των οποίων αντιστοιχούν σε εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις), ενώ ανέδειξε την πάταξη της φοροδιαφυγής ως βασική προτεραιότητα της ομάδας δράσης.
Στην έκθεση αναφέρεται πως ενα ποσό μεταξύ 6 και 8 δισ. ευρώ από τις φορολογικές οφειλές προς το Δημόσιο μπορεί να εισπραχθεί με την βοήθεια της Ομάδας Κρούσης.
Όπως εκτίμησε ο Χ. Ράιχενμπαχ, η ελληνική κρατική μηχανή θα χρειαστεί δύο με τρία χρόνια την τεχνική στήριξη των εμπειρογνωμόνων των κρατών μελών της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μέχρις ότου ο ελληνικός δημόσιος τομέας να φτάσει σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο λειτουργίας.
Οι εννέα τομείς παροχής τεχνικής βοήθειας από την task force
1. Πολιτική συνοχής και πρόσβασης στη χρηματοδότηση. Προωθούνται πρωτοβουλίες για την επιτάχυνση της διανομής των πόρων του ΕΣΠΑ ως δανείων προς επιχειρήσεις. Ο επικεφαλής της task force προανήγγειλε την άμεση διάθεση 500 εκατ. ευρώ και επιπλέον 1,5 δισ. ευρώ αργότερα, αφού ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με την ΕΕ. Παράλληλα η ομάδα προσπαθεί να βρει λύση όσον αφορά μεγάλα έργα που καθυστερούν στους τομείς των μεγάλων αυτοκινητόδρομων, της διαχείρισης απορριμμάτων και του σχεδίου Helios.
2. Φορολογία. Η τεχνική βοήθεια της ομάδας δράσης θα επικεντρωθεί σε παρεμβάσεις για ταχύτερη συλλογή των φόρων, ενίσχυση του ελέγχου μεγάλων φορολογουμένων και άμεση συμφωνία ανταλλαγής στοιχείων με την Ελβετία.
3. Ελεγχος δαπανών. Ενίσχυση του Γενικού Λογιστηρίου, των αρμοδιοτήτων των υπαλλήλων που ασκούν ελεγκτικό έργο και της εποπτείας των ασφαλιστικών Ταμείων και των υπουργείων.
4. Αναμόρφωση δημοσίου. Καλύτερος συντονισμός μεταξύ υπουργείων, βελτίωση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και πάταξη της διαφθοράς με βάση συστάσεις έκθεσης του ΟΟΣΑ.
5. Φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον. Παροχή τεχνικής βοήθειας σε συγκεκριμένες παρεμβάσεις για τη διευκόλυνση των εξαγωγών, τη μείωση της γραφειοκρατίας, τη διαφάνεια στις προμήθειες και την ενίσχυση του ανταγωνισμού.
6. Διαχείριση συνόρων και μετανάστευσης και εφαρμογή των δυο κυβερνητικών σχεδίων με στήριξη 283 εκατ. ευρώ, από τα κοινοτικά ταμεία.
7. Δημόσια Υγεία. Έκθεση που θα παρουσιαστεί στο τέλος του μήνα θα παρουσιάζει τη νέα αναμόρφωση του συστήματος ειδικά στους τομείς της τιμολόγησης φαρμάκων και της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
8. Δικαιοσύνη: Παρεμβάσεις για ταχύτερες δίκες και εξωδικαστική επίλυση διαφορών.
9. Ιδιωτικοποιήσεις: Το Ταμείο Αξιοποίησης έχει ζητήσει τεχνική βοήθεια για θέματα real estate και γενικότερα παροχή τεχνικής βοήθειας για να προωθήσει τις αποκρατικοποιήσεις.
|
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.