Υπάρχουν πολλοί, διάφανοι, έγχρωμοι, σκληροί, μαλακοί, απλοί, μηνιαίοι, ημερήσιοι... Μπορούμε όμως όλοι να τους χρησιμοποιήσουμε;
Η εφαρμογή φακών επαφής είναι πλέον μια σχετικά εύκολη διαδικασία μετά την εκμάθηση της μεθόδου εφαρμογής και αφαίρεσής τους από εξειδικευμένο οπτικό.Πριν την πρώτη εφαρμογή και κατά διαστήματα μετά είναι απαραίτητος ο έλεγχος των ματιών από οφθαλμίατρο, καθώς υπάρχουν καταστάσεις στις οποίες αντενδείκνυται απόλυτα η χρήση φακών επαφής.
Κάποιες από αυτές είναι οι παρακάτω:
1. Παθήσεις των βλεφάρων, όπως πτώση βλεφάρου, εντρόπιο (στροφή βλεφάρου προς τα μέσα), εκτρόπιο (στροφή βλεφάρου προς τα έξω), βλεφαρίτιδες.
2. Οξείες και χρόνιες επιπεφυκίτιδες.
3. Παθήσεις του κερατοειδούς, όπως διάβρωση κερατοειδούς, φλεγμονές και διαταραχές του δακρυϊκού επιστρώματος σε περιπτώσεις ξηρού οφθαλμού.
4. Χρόνια δακρυοκυστίτιδα.
5. Παθήσεις του οφθαλμού που απαιτούν συχνή ενστάλαξη κολλυρίων, όπως ιριδοκυκλίτιδα και χρόνιο γλαύκωμα.
6. Σε περιπτώσεις αδυναμίας αυτοεξυπηρέτησης, σε διάφορα ανθυγιεινά επαγγέλματα και γενικά καταστάσεις που η παρακολούθηση του ατόμου από οφθαλμίατρο είναι δύσκολη.
Συμπερασματικά, η χρήση των φακών επαφής δίνει ωραίο αισθητικό αποτέλεσμα και μπορούμε να τους χρησιμοποιούμε άφοβα τηρώντας πάντοτε τους κανόνες υγιεινής και κάνοντας τον καθιερωμένο έλεγχο των ματιών στον οφθαλμίατρο.
iatropedia.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.