Ζαλάδα, πονοκέφαλος, κόκκινα μάγουλα, ζεστές παλάμες; Το πιθανότερο είναι πως έχετε πυρετό-όπως πολλοί άλλοι άλλωστε αυτή την εποχή που οι ιώσεις παίρνουν και δίνουν. Δείτε, τι πρέπει να γνωρίζετε για τον πυρετό.
2)Μπορεί να μην το γνωρίζατε αλλά η θερμοκρασία μας αλλάζει κατά τη διάρκεια της ημέρας. Έτσι, θα παρατηρήσετε πώς την χαμηλότερη θερμοκρασία έχει το σώμα μας το πρωί συνήθως 1-7 και την υψηλότερη το βράδυ (5-7). Σε καμία περίπτωση όμως, η φυσιολογική θερμοκρασία δεν ξεπερνά τους 37,5 βαθμούς Κελσίου. Αν γίνει κάτι τέτοιο, αποτελεί σαφή ένδειξη ασθένειας και πρέπει να διερευνηθεί.
3)Υπερπυρεξία ονομάζεται η δυσάρεστη εκείνη κατάσταση, όπου ο πυρετός ξεπερνά το «φράγμα» του 41,1. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα επικίνδυνη κατάσταση που χρήζει επείγουσας ιατρικής ή νοσοκομειακής περίθαλψης.
4)Στην περίπτωση μιας απλής ίωσης λόγω των εναλλαγών του καιρού με τα συνήθη συμπτώματα (λαιμός που «γδέρνει», δυσκολία στην κατάποση, πρησμένοι αδένες στο λαιμό κ.α.), ο πυρετός λειτουργεί ως μια αυτόματη αντίδραση του οργανισμού στο μικρόβιο. Πρόκειται για μια φυσιολογική και αναμενόμενη αντίδραση, γι αυτό και αρκετοί γιατροί δεν χορηγούν αμέσως αντιβίωση ή αντιπυρετικά αφήνοντας την ίωση να «κάνει τον κύκλο της».
5)Η αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος με τον πυρετό προκαλεί αφυδάτωση. Γι αυτό και όταν είμαστε εμπύρετοι νιώθουμε συχνά δίψα και πρέπει να καταναλώσουμε πολλά υγρά.
7)Σε αντίθεση με την υπερπυρεξία, η υποθερμία αναφέρεται στην ιδιαίτερα χαμηλή θερμοκρασία του οργανισμού που μπορεί να φτάσει έως τους 35 βαθμούς Κελσίου. Η υποθερμία προκαλείται είτε από χαμηλή θερμοκρασία του περιβάλλοντος είτε από πολύωρη παραμονή μέσα σε νερό ή σε εσωτερικούς χώρους που δεν θερμαίνονται επαρκώς.
8)Μια σπάνια παρενέργεια του πυρετού είναι το λεγόμενο σύνδρομο Reye, που προσβάλλει εφήβους, μικρά παιδιά ή γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Έρευνες απέδειξαν (Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής-Διεύθυνση Ελέγχου Τροφίμων και Φαρμάκων) πώς η ασπιρίνη δεν αποτελεί κατάλληλο αντιπυρετικό γι αυτές τις ομάδες ασθενών καθώς μπορεί σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις να απελευθερωθούν τοξίνες στον ήδη ευάλωτο οργανισμό και να προκληθούν βλάβες στον εγκέφαλο, αναπηρία ή ακόμη και θάνατος.
clickatlife.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.