Στην Ελλάδα έχουμε το μοντέλο της μεσογειακής διατροφής, το οποίο έχουν ασπαστεί πολλές χώρες ανά τον κόσμο σαν μέθοδο υγιεινής διατροφής και αδυνατίσματος. Οι υπόλοιπες χώρες, όμως, τι έχουν να μας προτείνουν προκειμένου να χάσουμε τα περιττά κιλά;
Βραζιλία: προσθέστε λίγο ρύζι και φασόλια στη μερίδα σας
Το καρναβάλι και ο χορός δεν είναι οι μοναδικές φιλικές προς τη σιλουέτα συνήθειες των Βραζιλιάνων – απ’ ό,τι φαίνεται τα λεπτά και σμιλεμένα σώματα οφείλονται και στο μυστικό του ρυζιού και του… φασολιού. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal Obesity Research , η διατροφή της οποίας κύρια συστατικά είναι το ρύζι και τα φασόλια μειώνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας κατά 14% σε σχέση με το δυτικό μοντέλο. Ο λόγος είναι ότι και τα δύο έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και υψηλή σε φυτικές ίνες, σταθεροποιώντας τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, ενώ οι περισσότεροι Βραζιλιάνοι ισχυρίζονται ότι όσο πιο πολλά φασόλια έχουμε στη διατροφή μας, τόσο πιο καλλίγραμμο σώμα θα αποκτήσουμε – φυσικά και με την αύξηση της σωματικής μας δραστηριότητας.
Ολλανδία: αντί για γκάζι κάντε πετάλι
Ίσως σας φανεί απίστευτο, αλλά τα ποδήλατα στην Ολλανδία ξεπερνούν τους ανθρώπους κατά 1.5 εκατομμύριο και σε αντίθεση με τους περισσότερους Έλληνες που αγοράζουν ποδήλατο για να κάνουν ενίοτε τις βόλτες τους στο πάρκο, το 54% των ολλανδών τα χρησιμοποιούν για τις καθημερινές τους δραστηριότητες, ακόμη και για να πάνε στη δουλειά. Δοκιμάστε κι εσείς να βάλετε το ποδήλατο στη ζωή σας σε μεγαλύτερο βαθμό, για να κάνετε τις δουλειές κοντά στο σπίτι ή να πηγαίνετε πιο συχνά ποδηλατικές βόλτες . Σκεφτείτε ότι αν είστε φυσιολογικού ύψους και βάρους και κάνετε ποδήλατο διατηρώντας μια μέση ταχύτητα, καίτε περίπου 550 θερμίδες την ώρα.
Ελβετία: λίγο μούσλι την ημέρα, τα κιλά τα κάνει πέρα
Το μούσλι είναι χυλός ή δημητριακά που περιέχουν βρώμη, φρούτα και ξηρούς καρπούς, τα οποία συνδέονται με καλύτερη υγεία και έλεγχο βάρους και επινοήθηκε από έναν Ελβετό γιατρό περισσότερα από 100 χρόνια πριν, σαν ένα θρεπτικό γεύμα για τους ασθενείς των νοσοκομείων. Οι Ελβετοί, όμως, το ενσωμάτωσαν στη διατροφή τους σαν πρωινό ή σαν ένα ελαφρύ απογευματινό γεύμα, καθώς οι φυτικές του ίνες βοηθούν στο να χωνεύεται με πιο αργούς ρυθμούς και να διατηρεί το αίσθημα κορεσμού για περισσότερη ώρα, βοηθώντας μας να μην πεινάμε συχνότερα απ’ όσο πρέπει. Αν ετοιμάζεστε να βάλετε κι εσείς το μούσλι στη διατροφή σας, δώστε προσοχή στις ετικέτες, καθώς η ζάχαρη μπορεί κυμαίνεται από 2 μέχρι 14 γραμμάρια ανά μερίδα.
Ταϊλάνδη: προτιμήστε τα πικάντικα
Γαλλία: όταν τρώμε… μιλάμε
Το οικογενειακό δείπνο αποτελεί μια τελετουργική διαδικασία για το 92% των οικογενειών της Γαλλίας, οι οποίοι μάλιστα το θεωρούν ως την καλύτερη στιγμή της ημέρας. Αν και οι Έλληνες δεν απέχουμε πολύ από αυτό το μοντέλο θεωρητικά, πρακτικά τα διαφορετικά προγράμματα του καθενός που αναγκαστικά επεμβαίνουν και στο διατροφικό μας πρόγραμμα, μας αναγκάζουν – τουλάχιστον τις καθημερινές- να τρώμε σε διαφορετικά ωράρια. Στην πραγματικότητα, όμως, εκτός από τη διασκέδαση και την εύθυμη διάθεση που μας προκαλεί το οικογενειακό τραπέζι, βελτιώνει και τις… διαστάσεις μας, αφού η συζήτηση μας κάνει να τρώμε πιο αργά, έχοντας το χρόνο να συνειδητοποιήσουμε ότι χορτάσαμε και τελικά να καταναλώνουμε μικρότερες ποσότητες.
Ιαπωνία: πάρτε έναν… υπνάκο
Αν και εδώ και αρκετούς μήνες ίσως οι Ιάπωνες έχουν χάσει τον ύπνο τους, η παράδοση τους θέλει να προτιμούν καθημερινά τον ύπνο-εξπρές των 20-30 λεπτών το μεσημέρι/απόγευμα, όπως αναφέρει ο Τζέιμς Μάας, PhD, ερευνητής ύπνου στο Πανεπιστήμιο Κόρνελ. Οι ειδικοί πάντως τονίζουν ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε πρόσληψη βάρους και ο Μάας πιστεύει ότι αυτό οφείλεται σε 2 ορμόνες: τη λεπτίνη, η οποία βοηθάει τον εγκέφαλο να αντιληφθεί πότε έχει επέλθει κορεσμός και τη γκρελίνη, η λεγόμενη «ορμόνη της όρεξης», η οποία πυροδοτεί την… πείνα. Όσο λιγότερο κοιμόμαστε, τόσο χαμηλότερα είναι τα επίπεδα της λεπτίνης και υψηλότερα της γκρελίνης, γι’ αυτό άλλωστε και πολλοί άνθρωποι όταν νυστάζουν νομίζουν ότι πεινάνε, όμως αντί για ένα σνακ, αυτό που χρειάζεστε είναι ύπνος. Με το κόλπο των Ιαπώνων, ξεκουράζεστε, καταπολεμάτε τη νύστα σας (η οποία μπορεί να σας οδηγήσει στο… ψυγείο αντί για το κρεβάτι) και τονώνετε τον οργανισμό σας, έτσι ώστε να έχει περισσότερη ενέργεια το υπόλοιπο της ημέρας.
Μεξικό: κάντε το μεσημεριανό σας το μεγαλύτερο γεύμα της ημέρας
Αντί να φορτώνετε τον οργανισμό σας με θερμίδες το απόγευμα που γυρίζετε από το γραφείο, όπως συνηθίζουν οι περισσότεροι, προτιμήστε να παίρνετε το μεσημεριανό σας στο γραφείο και να μην του κάνετε… εκπτώσεις. Κάτι ξέρουν οι Μεξικάνοι που τρώνε το μεγαλύτερό τους γεύμα στις 2-4 το μεσημέρι, μειώνοντας μετά την ποσότητα των γευμάτων και φροντίζοντας το βράδυ να τρώνε μικρές μερίδες φαγητού, ακολουθώντας και τις συστάσεις των ειδικών. Έτσι, καταναλώνουν θερμίδες τις ώρες της ημέρας που είναι σε κίνηση και το βράδυ, ένα μικρό υγιεινό σνακ είναι αρκετό, έτσι ώστε και να μην πεινούν και να μην καταναλώνουν τεράστιες μερίδες λίγο πριν τον ύπνο.
Ινδία: γυμνάστε σώμα και πνεύμα με γιόγκα
Αν και οι περισσότεροι επιλέγουν τη γιόγκα για να καταπολεμήσουν το στρες και να αποκτήσουν ευλυγισία, είναι πολλοί αυτοί που δεν αναγνωρίζουν ότι μπορεί να βοηθήσει και στην απώλεια βάρους. Πρόσφατη μελέτη, όμως, έδειξε ότι όσοι ασχολούνται με τη γιόγκα έχουν μικρότερο δείκτη μάζας σώματος σε σχέση με τους υπόλοιπους που ασχολούνταν με άλλα είδη γυμναστικής. Ένας λόγος είναι ότι η γιόγκα πραγματοποιείται καλύτερα με άδειο στομάχι και μπορεί να χτίσει μυς (αναλόγως με τις στάσεις που επιλέγετε), βελτιώνοντας το μεταβολισμό. Ακόμη, βελτιώνει την προσοχή και τη συγκέντρωσή μας κι έτσι αντιλαμβανόμαστε πιο εύκολα το πότε έχουμε φάει αρκετά και πρέπει να σταματήσουμε.
Αν και το πράσινο τσάι είναι πιο διαδεδομένο, στη Νότια Αφρική προτιμούν το κόκκινο, το οποίο είναι πιο δυνατό και λόγω του ότι είναι από τη φύση του γλυκό, δεν χρειάζεται ζάχαρη. Έτσι γλιτώνετε τις έξτρα θερμίδες της πρόσθετης ζάχαρης και απολαμβάνετε τα οφέλη του τσαγιού και την αντιοξειδωτική του δράση. Αν σας πειράζει η καφεΐνη, είναι η καλύτερη επιλογή, αφού το κόκκινο τσάι δεν περιέχει καθόλου.
clickatlife.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.