Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

Χώρες μικρές σε μέγεθος, αλλά «μεγάλες» σε ομορφιά!

Δείτε μερικές από τις μικρότερες χώρες του κόσμου, από τις Μαλδίβες με τις δαντελωτές ακρογιαλιές, μέχρι... την ορεινή Ανδόρρα και τα απομονωμένα νησιά Τουβαλού.


Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι το μέγεθος δεν είναι το παν! Τουλάχιστον όσον αφορά στην έκταση των χωρών. Για του λόγου το αληθές, το click@Life παρουσιάζει μερικές από τις μικρότερες χώρες του κόσμου –κάποιες σπάνια επισκέψιμες. Οι περισσότερες από αυτές είναι απομακρυσμένα νησιά, ενώ άλλες αποτελούν αυτόνομα κρατίδια που συνορεύουν ή βρίσκονται μέσα στο έδαφος άλλων χωρών. Κάποιες από αυτές ανήκουν στις πιο πλούσιες χώρες του κόσμου, με ιδιαίτερα υψηλό ΑΕΠ, ενώ άλλες είναι ιδιαίτερα φτωχές. Όλες πάντως αξίζουν την αναφορά μας, ή ακόμη καλύτερα… ένα ταξίδι.
Mαλδίβες, 298 τετρ. χιλιόμετρα
Η Δημοκρατία των Μαλδίβων ( www.visitmaldives.com/en ) συναποτελείται από ατόλες στον Ινδικό ωκεανό, νοτιοδυτικά της Ινδίας ( http://bit.ly/rh8QPa ) και αποτελεί το μικρότερο σε πληθυσμό ασιατικό κράτος και επίσης το μικρότερο κράτος στον κόσμο όπου κυρίαρχη θρησκεία είναι το Ισλάμ. Επίσης είναι η χώρα με το χαμηλότερο υψόμετρο στον κόσμο, με μέγιστο φυσικό επίπεδο του εδάφους τα 2,3 μέτρα και μέσο όρο μόλις 1,5 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Εάν η στάθμη της θάλασσας αυξηθεί πάρα πολύ, είναι πιθανό το μέρος αυτό να αποτελέσει την πρώτη χώρα που θα «καταπιεί» ο ωκεανός, λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Χάρη στα καταγάλανα νερά, τη χρυσαφένια άμμο και τους φιλόξενους ντόπιους, εύκολα καταλαβαίνει κανείς γιατί οι Μαλδίβες είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς του Ινδικού Ωκεανού. Εκεί μπορείτε να κάνετε κρουαζιέρες στα περισσότερα από τα 200 κατοικημένα νησιά (από ένα σύνολο 2000), παρέα με δεκάδες δελφίνια που δεν θα δείτε σε οποιοδήποτε θαλάσσιο πάρκο.
Μονακό, 1,95 τετρ. χιλιόμετρα
Αν είστε λάτρεις της πολυτέλειας και της κομψότητας, τότε πηγαίνετε στο Μονακό ( www.visitmonaco.com ). Το μικρό αυτό πριγκιπάτο ιδρύθηκε το 1297, όταν ο Φρανσουά Γκριμάλντι κατέλαβε το φρούριο που δεσπόζει ακόμα στην περιοχή, από μια αντίπαλη ιταλική φατρία. Το μικρό αυτό κρατίδιο, βρίσκεται σε μια εξαιρετικά γραφική, στενή παράκτια λωρίδα ( http://bit.ly/o0NRxG ) και αποτελεί το αγαπημένο μέρος των διάσημων και πλουσίων, αλλά και γνωστό φορολογικό παράδεισο.
Περιβάλλεται στις τρεις πλευρές του από τη Γαλλία και στην τέταρτη από τη Μεσόγειο και αποτελεί το πιο πυκνοκατοικημένο κράτος στον κόσμο. Η ηθοποιός Grace Kelly, η οποία παντρεύτηκε τον πρίγκιπα Rainier του Μονακό, είναι θαμμένη στον καθεδρικό ναό στην καρδιά της θαυμάσια διατηρημένης παλιάς πόλης. Η εξερεύνηση της πόλης με τα πόδια διευκολύνεται από δημόσιους ανελκυστήρες και κυλιόμενες σκάλες, για να αποφεύγετε τους απότομους λόφους. Ντυθείτε κομψά αν δε θέλετε να αποτελείτε «παραφωνία».
Γρενάδα, 344 τετρ. χιλιόμετρα
Αυτό το οβάλ νησί της Καραϊβικής ( http://bit.ly/nsO98n ), είναι γνωστό και ως «νησί των μπαχαρικών», επειδή παράγει τεράστιες ποσότητες μοσχοκάρυδου και αποτελεί έναν φυσικό παράδεισο ( www.grenadagrenadines.com ). Από μια στενή παράκτια πεδιάδα, διακρίνονται ηφαιστειακοί βράχοι μέσα από πλούσια τροπικά δάση, τα οποία σχηματίζουν την ορεινή ραχοκοκαλιά της Γρενάδας, που βρίσκεται μέσα στο Εθνικό Πάρκο Grand Etang. Η ομώνυμη λίμνη στο πάρκο αυτό, αποτελεί ένα κρατήρα γεμάτο νερό, που όπως λέγεται, είναι απύθμενος, ενώ λίγοι έχουν το θάρρος να κολυμπήσουν στα γαλήνια νερά του. Μονοπάτια πεζοπορίας οδηγούν σε εντυπωσιακά τοπία, όπως οι καταρράκτες Concord και πανέμορφες παραλίες.
Μάλτα, 316 τετρ. χιλιόμετρα
Η Μάλτα αποτελείται από ένα αρχιπέλαγος επτά νησιών στο μέσο της Μεσογείου, νότια της Σικελίας, ανατολικά της Τυνησίας και βόρεια της Λιβύης ( http://bit.ly/qEoYj8 ).
Παρά τη μικρή της έκταση, ( www.visitmalta.com ) θα σας κάνει να μη βαρεθείτε ποτέ, καθώς στο μικρό αυτό βραχώδες νησί, διοργανώνονται αμέτρητα φεστιβάλ όλο το χρόνο: Μεσογειακό Φεστιβάλ Γαστρονομίας, Φεστιβάλ Πυροτεχνημάτων, Φεστιβάλ Τζαζ Μουσικής και πολλά άλλα. Όταν θα βαρεθείτε τον κόσμο, κάντε μια εκδρομή σε ένα από τα κοντινά ακατοίκητα νησάκια για να χαλαρώσετε, ή να περιπλανηθείτε στο εσωτερικό του και να δείτε τα μεγαλιθικά ερείπια των κατακτημένων ιθαγενών κατοίκων κατοίκους του.
Σαν Μαρίνο, 61 τετρ. χιλιόμετρα
Λόγω του μεγάλου υψομέτρου του, το Σαν Μαρίνο ( www.visitsanmarino.com ), που βρίσκεται στην κεντρική ιταλική χερσόνησο ( http://bit.ly/phszsC ), προσφέρει θέα στην κεντρική Ιταλία και τα χιονισμένα Απέννινα, παρόμοια σχεδόν με αυτή που θα βλέπατε από ένα αεροπλάνο! Ιδρύθηκε το 301 μ.Χ. από έναν τεχνίτη που ονομαζόταν Μαρίνο και θεωρείται ως η παλαιότερη δημοκρατία του κόσμου. Μάθετε τη μακρά μεσαιωνική ιστορία του και επισκεφτείτε τους τρεις επιβλητικούς πύργους-φρούριά του που βρίσκονται «σκαρφαλωμένοι» κατά μήκος κορυφών λόφων. Επίσης, κάντε μια επίσκεψη στο περίφημο μουσείο των βασανιστηρίων, όπου υπάρχουν διαγράμματα που εξηγούν πώς χρησιμοποιούνταν τα μακάβρια μέσα.
Λιχτενστάιν, 160 τετρ. χιλιόμετρα
Το Λιχτενστάιν ( www.liechtenstein.li/index.php?id=54&L=1 ) είναι μια χώρα ανάμεσα στην Ελβετία και την Αυστρία ( http://bit.ly/qWQ9qN ), μικρή και άγνωστη για πολλούς, που όμως διατηρεί πολλά μοναδικά και αξιοπρόσεκτα χαρακτηριστικά: είναι η μικρότερη αλλά πλουσιότερη (όσον αφορά στο κατά κεφαλήν εισόδημα) γερμανόφωνη χώρα του κόσμου και η μοναδική χώρα που βρίσκεται ολοκληρωτικά στις Άλπεις. Μέσα στα 160 τετραγωνικά χιλιόμετρα της έκτασής της, έχει εντυπωσιακές πίστες για σκι στο μαγευτικό χωριουδάκι του Malbun, όπου έχουν κερδηθεί 11 ολυμπιακά μετάλλια αλπικού σκι, για τη μικρή αυτή χώρα. Ποδηλάτες όλων των επιπέδων μπορούν να κάνουν βόλτες κατά μήκος του πάνω από 90χλμ οδικού δικτύου στην κοιλάδα του Ρήνου και γύρω από το βουνό Eschnerberg.
Τουβαλού, 26 τετρ. χιλιόμετρα
Φωτογραφία: www.timelesstuvalu.com
Οι εννέα ατόλες και τα νησιά του Τουβαλού ( www.timelesstuvalu.com ) αποτελούν ένα από τις πιο απομονωμένα ανεξάρτητα έθνη πάνω στη γη, που βρίσκονται σε μια ειδυλλιακή και παρθένα γωνιά του Ειρηνικού Ωκεανού ( http://bit.ly/ogDYvu ), 1050 χλμ. βορείως των Νησιών Φίτζι. Πρόκειται για το τρίτο μικρότερο σε πληθυσμό κράτος στον κόσμο, μετά το Βατικανό, το Μονακό και το Ναούρου. Λόγω του υψηλού κόστους που απαιτείται για να πάει κανείς εκεί, το Τουβαλού έχει περιορισμένο τουρισμό. Στη νησιωτική αυτή χώρα των μόλις 26 τ.χλμ., μπορεί κανείς να κάνει καταδύσεις στους πανέμορφους υφάλους, να κολυμπήσει σε παραδεισένιες παραλίες και να απολαύσει το λαμπερό ήλιο.
Ναουρού, 21 τετρ. χιλιόμετρα
Φωτογραφία: www.discovernauru.com
Ο κύριος σκοπός ενός ταξιδιού στη μικρότερη δημοκρατία στον κόσμο, είναι η… εκπαίδευση. Το νησί Ναουρού ( www.discovernauru.com ), στο νότιο Ειρηνικό Ωκεανό ( http://bit.ly/nIaXi4 ), 4000 χλμ. βορειοανατολικά της Αυστραλίας, χαρακτηριζόταν κάποτε ως το «νησί της Χαράς», από τους πρώτους ευρωπαίους επισκέπτες του, λόγω της πλούσιας βλάστησης και των φιλικών κατοίκων του και πλέον έχει γίνει ένα εντυπωσιακό παράδειγμα της κακής διαχείρισης πόρων. Σε μόλις 50 χρόνια, μια κοινοπραξία βρετανικών και αυστραλιανών εταιρειών εξόρυξης μετάλλων, έχει καταστρέψει το 80% των 21 τετρ.χλμ. γης του νησιού, δίνοντας ένα συγκλονιστικό μάθημα για το πώς η απληστία μπορεί να αποδεκατίσει τα οικοσυστήματα.
Βατικανό, 0,44 τετρ. χιλιόμετρα
Με μέγεθος ενός γηπέδου γκολφ, το Βατικανό ( www.vatican.va/ ), στο κέντρο της Ρώμης ( http://bit.ly/mZJABN ), είναι η μικρότερη χώρα στον κόσμο. Μπορεί όμως να είναι μικρή, αλλά είναι πολλή ισχυρή. Αποτελεί το κυρίαρχο έδαφος της Αγίας Έδρας, ή της έδρας της Καθολικής Εκκλησίας (κυρίως της κεντρικής κυβέρνησης), η οποία αποτελείται από πάνω από 1 δισεκατομμύριο άτομα (περίπου 1 στα 6 άτομα στον πλανήτη).
Η πόλη του Βατικανού ιδρύθηκε το 1929 με τη Συνθήκη του Λατερανού (η οποία υπεγράφη από το Μπενίτο Μουσολίνι) και κυβερνάται από τον Πάπα, ουσιαστικά έναν εκλεγμένο μονάρχη ο οποίος έχει την απόλυτη εξουσία (νομοθετική, εκτελεστική και δικαστική) . Είναι ο μοναδικός απόλυτος μονάρχης στην Ευρώπη.
Ένα άλλο μοναδικό πράγμα για τη μικρότερη χώρα στον κόσμο είναι ότι δεν έχει μόνιμους πολίτες. Η ιθαγένεια του Βατικανού απονέμεται σε εκείνους που εργάζονται στο Βατικανό (καθώς και στους συζύγους και τα παιδιά τους) και ανακαλείται όταν παύουν να εργάζονται εκεί!
Ανδόρρα, 468 τετρ. χιλιόμετρα
Το Πριγκηπάτο της Ανδόρρας ( www.andorra.ad ) είναι ένα πολύ μικρό κράτος, αποκλεισμένο από τη θάλασσα, στη νοτιοδυτική Ευρώπη, στα ανατολικά Πυρηναία, μεταξύ Γαλλίας και Ισπανίας ( http://bit.ly/pszINw ). Εκτός της πρωτεύουσας Ανδόρρα λα Βέγια, έχει ακόμη 7 χωριά και συνολικό πληθυσμό 84.825 κατοίκους.
Συγκυβερνάται από τον πρόεδρο της Γαλλίας και τον επίσκοπο Urgel της Ισπανίας και έγινε ανεξάρτητη το 1278. Εξαιτίας της θέσης της, στα ανατολικά Πυρηναία, η Ανδόρρα αποτελείται κυρίως από όρη με μέσο υψόμετρο 1.996 μέτρα.
clickatlife.gr 
Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.

grizosgatos.blog@gmail.com