Δεν είναι δύσκολο να δει κανείς τις σκιές ενός μεγάλου κραχ σε άσχημες οικονομικές περιόδους όπως η σημερινή. Παρόλα αυτά, οι επιπτώσεις από την μεγάλη ύφεση κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1930, δεν έχουν εμφανιστεί ξανά, σε τόσο μεγάλη κλίμακα. Όμως όλα τελειώνουν κάποτε, και η γενιά που έζησε τότε, στέκεται ακόμα όρθια και μας δίνει θάρρος.
Κάποιοι από αυτούς που έζησαν κατά την διάρκεια του μεγάλου κραχ, είναι ακόμα σήμερα εν ζωή, οπότε μπορούμε να μάθουμε πολλά από την δικιά τους εμπειρία.
Μια λίστα από δέκα ιδέες που διαμορφώθηκαν από ανθρώπους που έζησαν εκείνη την εποχή:
Ότι έχεις, χρησιμοποίησε το.
Η Wanda Bridgeforth χτυπήθηκε με το μεγαλύτερο πλήγμα ως παιδί, όταν οι γονείς της δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να την κρατήσουν μαζί τους. Σε κάποια στιγμή έζησε με άλλα 19 άτομα – σε ένα σπίτι έξι δωματίων.
Σε μια τόσο δύσκολη κατάσταση θα πρέπει να συντηρείς ότι έχεις και να επαναχρησιμοποιείς ότι βρεις.
Με ρωτούσαν: «Λοιπόν, πως σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε αυτό ? Και εγώ τους απαντούσα, δεν ξέρω, αλλά πρόκειται να βρω τρόπο να το χρησιμοποιήσω”
Σήμερα, όλοι μας, αλλά ακόμη και οι εταιρείες, θα ήταν καλό να λάβουν σοβαρά υπόψη αυτή τη συμβουλή. Μπορούμε να βρούμε χρήσιμα πράγματα σε απίθανα μέρη ακόμη και σ’ ένα σωρό με παλιοσίδερα.
Επανεκτίμηση των πραγματικών δεδομένων
Παρόλο που κάποιες εκτιμήσεις ανεβάζουν τον αριθμό των ανέργων σε υψηλότερα επίπεδα ακόμη κι από τη διάρκεια της τότε μεγάλης κρίσης , η αίσθηση της απόγνωσης – για να μην αναφέρουμε τους μεγάλους αριθμούς της πείνας, της φτώχειας και της ανεργίας – ήταν πολύ υψηλότερη κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1920 και του 1930.
Το διάστημα 1929 – 1932 υπήρξε πτώση του ΑΕΠ κατά 50%, ενώ το 1933 σχεδόν 25% του εργατικού δυναμικού βρέθηκε στην ανεργία. Υπήρχαν ελλείψεις σε τρόφιμα, ενώ χιλιάδες ανθρώπους κύρηξαν πτώχευση. Τα σημερινά δεδομένα δεν είναι τόσο άσχημα.
Καλλιεργήστε οι ίδιοι.
Παρόλο που οι μικροί αγρότες υπέφεραν πολύ κατά τη διάρκεια της μεγάλης ύφεσης, εκείνοι που μπόρεσαν να καλλιεργήσουν σε μικρούς κήπους ήταν σε θέση να συμπληρώσουν τη διατροφή τους με φρέσκα φρούτα και λαχανικά.
Οι αστικοί κήποι διαβίωσης- στις ταράτσες των σπιτιών, σε κενά οικόπεδα, ή αυλές – ήταν ιδιαίτερα επωφελείς κατά τη διάρκεια εκείνης της εποχής. Η αυτοδυναμία, ιδίως όταν πρόκειται για τον προσωπική σας διατροφή, είναι ένα ανεκτίμητο εργαλείο, σε περίοδο ύφεσης αλλά και όχι μόνο.
Μετρητά και όχι δάνεια
Η λέξη ‘δανεισμός’ ήταν μια άσχημη λέξη κατά τη διάρκεια της ύφεσης.
Ο Rubilee Craig ( 5 ετών το 1932) συμβουλεύει. “Δεν είμαι υπέρμαχος των πιστωτικών καρτών. Χρυσός κι ασήμι δίνουν ασφάλεια, αποτελούν αποθεματικό για κάποια στιγμή που το πραγματικό χρήμα θα έχει πρόβλημα”
Παρόλο που δεν προτείνουμε να πετάξετε τα λεφτά σας, ο δανεισμός σε εποχές δύσκολες θα μπορούσε να σας δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα.
Αν πρέπει, μετακινηθείτε.
Κάθε χώρα έχει διαφορετικό ποσοστό ανεργίας. Κάθε επιχείρηση έχει διαφορετική δυναμική και δυνατότητα αντίστασης στην κρίση. Η Μεγάλη Ύφεση ήταν μια ευκαιρία για να χαράξεις μια νέα πορεία, αν η παλιά τελείωσε απότομα.
Το μάθημα είναι το εξής: μη φοβάστε να πάτε όπου βλέπετε ότι υπάρχει προοπτική, αρπάξτε τις ευκαιρίες.
Κρατήστε το ηθικό υψηλό
Το να επιβιώνεις δεν είναι αυτοσκοπός. Αν και ο κόσμος κατά τη διάρκεια της μεγάλης ύφεσης δαπανούσε ελάχιστα χρήματα, και σχεδόν καθόλου χρήματα για ψυχαγωγία, εντούτοις έβρισκε φτηνούς εναλλακτικούς τρόπους ψυχαγωγίας. Μουσική και πολιτιστικά προγράμματα ήταν μία διέξοδος.
Το να κρατήστε ψηλά το ηθικό σας, είναι πολύ σημαντικό κατά την διάρκεια μιας δύσκολης οικονομικής συγκυρίας.
Αναγνωρίστε μια ευκαιρία μόλις τη δείτε
Φτιάχνοντας τα δικά τους ρούχα, καλλιεργώντας το δικό τους φαγητό, ή επισκευάζοντας τα πραγματα μόνοι τους, οι άνθρωποι βρήκαν τρόπους να μειώσουν τις δαπάνες.
Οι προσφορές είναι παντού. Είτε αγοράζοντας μαζικά, είτε από εκπτωτικά sites στο internet., όπως το Groupon που προσφέρουν καθημερινά ευκαιρίες.
Διαφοροποίηση και εναλλακτικές.
Ακόμα και καλές και κερδοφόρες επιχειρήσεις, υπέφεραν κατά την διάρκεια της ύφεσης. Για παράδειγμα, τα μπιλιαρδάδικα Schmid. Προκειμένου να αντισταθμίσουν τις απώλειες, ξεκίνησαν να κατασκευάζουν καθίσματα τουαλέτας και παράλληλα προσπάθησαν να αυξήσουν τις πωλήσεις μπιλιάρδων στοχεύοντας σε νέους πελάτες. Έτσι απέκτησαν ως νέο πελάτη το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου, στο οποίΟ πωλούσαν τραπέζια μπιλιάρδου για τα στρατόπεδα.
Όταν οι παλιές πηγές εσόδων στερεύουν, μην απελπίζεστε. Οι προσπάθειες πρέπει να επικεντρωθούν στην διαφοροποιήση της επιχείρησή σας, στην εξεύρεση νέων πελατών και νέων προϊόντων.
Μείνετε ενωμένοι
“Όλοι είχαν την διάθεση να βοηθήσουν τον άλλον. Αυτό πραγματικά μας έσωσε”.
Μόνοι μπορεί να αισθανόμαστε πιο ανθεκτικοί και πιο ανεξάρτητοι. Αλλά η δύναμη είναι στην ένωση των δυνάμεων και στην αλληλοβοήθεια. Είτε η οικογένεια, είτε οι φίλοι, είτε οι γείτονες μπορούν να μας βοηθήσουν να ξεπεράσουμε τις δύσκολες περιόδους, βοηθώντας οικονομικά αλλά και συναισθηματικά.
“Αύριο θα μπορούσαν να χαθούνε τα πάντα, αλλά για κάποιο λόγο δεν φοβάμαι. Ειλικρινά.”Ο Ντούσκο μεγάλωσε σε μια οικογένεια με οκτώ παιδιά στη νότια πλευρά του Σικάγου. Σε κάποια στιγμή, η χήρα μητέρα του δεν μπορούσε να αντέξει οικονομικά και να κρατήσει το σπίτι τους οπότε τα εννέα μέλη της οικογένειας βρέθηκαν στο δρόμο. Επιβίωσαν χάρη μόνο στη βοήθεια των γειτόνων καιτων φίλων .
Η ψυχική δύναμη και το τσαγανό που γεννάται μέσα από αυτές τις αναμνήσεις βοηθούν τον Ντούσκο να ατενίζει με αυτοπεποίθηση το μέλλον. “Αύριο θα μπορούσα να χάσω τα πάντα, αλλά για κάποιο λόγο δεν είμαι φοβισμένος. Ειλικρινά δεν είμαι»,
Αυτό είναι ίσως το πιο σημαντικό μάθημα από όλα. Αν είναι δυνατόν: προσπαθήστε να μην ανησυχείτε. Τα πράγματα υπήρξαν χειρότερα. Και θα γίνουν καλύτερα.
Ελεύθερη μετάφραση από το B.I.
by Αντικλείδι , http://antikleidi.wordpress.com
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.