Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

Διώξτε το στρες από τη ζωή σας

Τα ανεβασµένα επίπεδα του στρες σε συνδυασµό µε κάποιες λανθασµένες συνήθειες είναι συνήθως οι βασικοί υπεύθυνοι για κάποια συµπτώµατα που µας ταλαιπωρούν συχνά. Μάθετε ποια είναι και πώς θα τα αντιµετωπίσετε.





Στομάχι ή έντερο
Το στοµάχι µας δεν «χωνεύει» µόνο το φαγητό αλλά και φόβους, ανησυχίες, ενοχές και πάσης φύσεως άγχη. Γι' αυτό είναι αρκετά συνηθισµένο το στρες όταν σωµατοποιείται να χτυπάει το γαστρεντερικό σύστηµα µε συµπτώµατα όπως ναυτία, εµετοί, δυσπεψία, καούρες και πόνο στο στοµάχι, ενώ είναι δεδοµένο ότι επιδεινώνει ήδη υπάρχοντα γαστρεντερικά προβλήµατα. Το κέντρο των συναισθηµάτων στον εγκέφαλο επικοινωνεί άµεσα µε το στοµάχι αυξάνοντας τα γαστρικά υγρά και τα οξέα του στοµάχου σε υπερβολικό βαθµό, γεγονός που αποτελεί αιτία για πολλά προβλήµατα όπως γαστροοισοφαγική παλινδρόµηση και έλκος. Το στρες επίσης επηρεάζει την κινητικότητα του εντέρου προκαλώντας διάρροια ή, αντίθετα, δυσκοιλιότητα.



Τι µπορείτε να κάνετε 

1. Μην µένετε ποτέ νηστική ή µε άδειο στοµάχι για πολλές ώρες. Μικρά και συχνά γεύµατακαθώς επίσης και η συνήθεια να τρώτε αργά και να µασάτε καλά βοηθούν
τόσο το ευαίσθητο στοµάχι όσο και το ευερέθιστο έντερο.
2. Αν υποφέρετε από δυσπεψία ή καούρες, αποφύγετε να πηγαίνετε κατευθείαν από το τραπέζι στοκρεβάτι. Αφήστε να περάσουν τουλάχιστον δύο ώρες µετά το τελευταίο σας
γεύµα πριν πάτε για ύπνο.
3. Αποφύγετε το αλκοόλ, το κάπνισµα, τα καρυκεύµατα, τα λιπαρά και τα τηγανητά.
4. Αν έχετε δυσκοιλιότητα, αυξήστε την πρόσληψη νερού και φυτικών ινών και εντάξτε στο πρόγραµµά σας την καθηµερινή άσκηση.

Κεφάλι 

Ζαλάδα, ίλιγγος, ηµικρανία, πονοκέφαλος είναι τα συνηθισµένα καµπανάκια που χτυπάει ο οργανισµός µας όταν το στρες αγγίζει υψηλά επίπεδα. Η ένταση ύστερα από µια δύσκολη ηµέρα συνήθως χτυπά στα πιο ευαίσθητα σηµεία όπως είναι τα αιµοφόρα αγγεία στο κεφάλι. Το στρες επίσης διαταράσσει το ενδοκρινολογικό µας σύστηµα, γεγονός που µπορεί επίσης να προκαλέσει πονοκέφαλο, ζαλάδα ή ηµικρανία υποστηρίζουν οι νευρολόγοι.



Τι µπορείτε να κάνετε 

1. Για την ηµικρανία αποφύγετε το τυρί, τη σοκολάτα, το αλκοόλ, τα αναψυκτικά, την υπερκατανάλωση καφέ και τη χρήση µη συνταγογραφηµένων φαρµάκων.
2. Για τον πονοκέφαλο δοκιµάστε να κάνετε ένα χλιαρό µπάνιο – όχι καυτό ή ζεστό όπως συνηθίζουν αρκετοί.
3. Κατά τη διάρκεια της ηµέρας µην µένετε πολλές ώρες νηστική γιατί είναι πιο πιθανό να πάθετε πονοκέφαλο.
4. Η αρωµατοθεραπεία µε λεβάντα µπορεί να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε το βράδυ ώστε να κοιµηθείτε καλύτερα.

Δέρμα
Το άγχος µπορεί να επιδεινώσει την ακµή, καθώς και πολλές ακόµα δερµατικές διαταραχές όπως η ψωρίαση, το έκζεµα, η ξηροδερµία και οι αλλεργίες. Επίσης ρίχνει το ανοσοποιητικό σύστηµα, κάτι που µπορεί να ευθύνεται για την εκδήλωση αυτοάνοσων νοσηµάτων, ενώ ενεργοποιεί την παραγωγή ισταµίνης, που µε τη σειρά της επιδεινώνει τις αλλεργίες.



Τι µπορείτε να κάνετε 

1. Πίνετε πολύ νερό, ειδικά αν πάσχετε από ακµή ή ατοπική δερµατίτιδα.
2. Τηρείτε αυστηρά τις συνθήκες υγιεινής κρατώντας µακριά τα χέρια σας από την προβληµατική περιοχή (µην σπάτε σπυράκια, µην τρίβετε ή ξύνετε το δέρµα) φροντίζοντας να χρησιµοποιείτε τα κατάλληλα για την περίπτωσή σας καθαριστικά και ενυδατικά προϊόντα.
3. Μην χρησιµοποιείτε καλλυντικά του εµπορίου γιατί µπορεί να επιδεινώσουν το πρόβληµα. Απευθυνθείτε στον δερµατολόγο, ο οποίος µπορεί να σας συστήσει ειδικά φαρµακευτικά καλλυντικά.

Για κάθε σύµπτωµα που επιµένει θα πρέπει να επισκεφτείτε τον γιατρό, ο οποίος, ανάλογα µε τη διάγνωση, θα σας δώσει τις κατάλληλες οδηγίες ή α συστήσει την έναρξη θεραπείας για την αντιµετώπιση του προβλήµατος.

Αυχένας
Το πρώτο σηµάδι σωµατοποίησης του στρες είναι οι µυικοί πόνοι που µπορεί να ευθύνονται στην κακή στάση του σώµατος. Επιπλέον, όταν έχουµε άγχος, ο εγκέφαλος απελευθερώνει µηνύµατα που απαιτούν να είµαστε σε ετοιµότητα, ενώ εκκρίνει χηµικά που σφίγγουν τους µυς, ειδικά εκείνους που ενώνονται µε την ωµοπλάτη. Έτσι, ιδιαίτερα όταν είναι χρόνιο, το στρες προκαλεί µυϊκό σπασµό και πόνο σε διάφορα σηµεία στο σώµα µας, και κυρίως στην πλάτη και στον αυχένα.



Τι µπορείτε να κάνετε 

1. Αποφύγετε να κουβαλάτε βαριές τσάντες όταν ψωνίζετε. Φροντίστε επίσης η τσάντα που κρατάτε καθηµερινά να έχει µακρύ λουρί ώστε να την περνάτε σταυρωτά στο στήθος αντί να την κρεµάτε από τη µία µεριά ή προτιµήστε ένα σακίδιο.
2. Μην κρατάτε το ακουστικό του τηλεφώνου ανάµεσα στο αφτί και τον ώµο. Κρατήστε το µε το χέρι κάνοντας συχνές εναλλαγές από το ένα αφτί στο άλλο ή πάρτε µια συσκευή µε ανοιχτή ακρόαση.
3. Αν δουλεύετε µπροστά σε υπολογιστή, φροντίστε να κάθεστε ίσια, κοιτάζοντας ευθεία µπροστά στην οθόνη κι όχι πλαγίως. Το ίδιο ισχύει και για την τηλεόραση.
4. Επενδύστε σε ένα ορθοπαιδικό µαξιλάρι. Όταν κοιµάστε, το µαξιλάρι πρέπει να καλύπτει το κενό µεταξύ των ώµων και του λαιµού. ∆ηλαδή το κεφάλι σας δεν πρέπει να είναι ούτε πιο χαµηλά αλλά ούτε και πιο ψηλά από το λαιµό.
5. Εξασκήστε τους κοιλιακούς σας. Όσο πιο δυνατοί είναι τόσο πιο ίσια θα κρατάτε την πλάτη σας και η στάση σας θα είναι καλύτερη.
6. Μην κάθεστε πολλή ώρα στην καρέκλα όταν δουλεύετε. Αποκτήστε τη συνήθεια να σηκώνεστε ανά τακτά χρονικά διαστήµατα για να περπατήσετε.
7. Θυµηθείτε να διατηρείτε σωστή στάση σώµατος, δηλαδή η κοιλιά µέσα, η πλάτη ίσια και το κεφάλι ψηλά.
8. Το µασάζ έχει ευεργετικές επιδράσεις όχι µόνο στην καταπολέµηση του στρες αλλά κυρίως στην ανακούφιση από τον πόνο, αφού δίνει την ευκαιρία στο νευρικό σύστηµα να χαλαρώσει.

To στρες, ειδικά όταν συσσωρεύεται, σωµατοποιείται, µε αποτέλεσµα οι περισσότεροι από εµάς να έχουµε ένα ή και περισσότερα ευαίσθητα σηµεία που... αναστατώνονται κάθε φορά που τα επίπεδά του ανεβαίνουν.
Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.

grizosgatos.blog@gmail.com