Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

Πρέπει να «κόψουμε» τον καφέ; Ναι ή όχι;

Πολλά έχουν κατά καιρούς γραφτεί και ακουστεί για τον «θαυματουργό» καφέ. Κάποιοι μας συμβουλεύουν να τον μειώσουμε ή να τον «κόψουμε» εντελώς. Άλλοι μιλούν για τα πολύτιμα συστατικά του. Τελικά να τον κόψουμε «μαχαίρι» ναι ή όχι;

Τα «όχι»:
1. Η καφεϊνη αυξάνει την αρτηριακή πίεση γι’ αυτό αν πάσχετε από υπέρταση προτιμήστε την ντεκαφεϊνέ εκδοχή του αγαπημένου σας ροφήματος. Επίσης, είναι αλήθεια πώς ο καφές επηρεάζει και τον ύπνο. Αν έχετε παρατηρήσει κάτι τέτοιο, απλά μειώστε την καθημερινή ποσότητα.
2. Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, η καφεϊνη μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης των νόσων Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον. Παράλληλα, έχει αποδειχθεί πως ενεργοποιεί τις εγκεφαλικές λειτουργίες και μας κρατά σε εγρήγορση.
3. Επιστημονική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο «Archives of Internal Medicine» απέδειξε πώς ο καφές αποτελεί μια ισχυρή «ασπίδα» απέναντι στο διαβήτη. Σύμφωνα με αυτές 3-4 φλιτζάνια καφέ την ημέρα μειώνουν κατά 25% τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου. Ωστόσο, καθώς παρόμοια αποτελέσματα εμφανίστηκαν και σε άλλη έρευνα με ντεκαφεϊνέ δείγματα καφέ, οι επιστήμονες αποφάνθηκαν, πώς ίσως ασπίδα ενάντια στο διαβήτη δεν αποτελεί η καφεϊνη αλλά ένα άλλο αντιοξειδωτικό που ονομάζεται χλωρογενικό οξύ. Τέλος, έχει επίσης αποδειχθεί πώς όσοι αγαπούν ιδιαίτερα τον καφέ έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κίρρωση ήπατος ή να προσβληθούν από καρκίνο στο συκώτι.
Τα «ναι»:
1. Η καφεϊνη έχει αρνητικές επιδράσεις στην υγεία των υπερτασικών ή των διαβητικών. Έρευνες απέδειξαν πως η αρτηριακή πίεση κάποιων υπερτασικών έπεσε μία εβδομάδα αφού έκοψαν τον καφέ ενώ άλλες έρευνες έδειξαν επιδείνωση της υγείας των διαβητικών που αγαπούσαν ιδιαίτερα τον καφέ.
2. Σε στιγμές έντονου στρες ή αγωνίας η αδρεναλίνη φαίνεται πως «εκτοξεύεται» αν πριν έχουμε καταναλώσει καφέ αναφέρουν οι επιστήμονες. Αντίθετα, ο οργανισμός αντιδρά πιο ήρεμα σε αγχώδεις καταστάσεις αν ο καφές έχει βγει από την καθημερινότητά μας.
3. Διαταραχές ύπνου, ευερεθιστότητα, εθισμός είναι μόνο μερικά από τα αρνητικά που προσάπτουν στον καφέ ορισμένοι επιστήμονες. Ωστόσο, όπως αναφέρεται συχνά, σχεδόν κανείς οργανισμός δεν αντιδρά όπως κάποιος άλλος, οπότε κάθε περίπτωση θα πρέπει να εξετάζεται ξεχωριστά και πάντα με την πολύτιμη βοήθεια γιατρού.
Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.

grizosgatos.blog@gmail.com