Επιστήμονες στο γενεαλογικό κέντρο με έδρα τη Ζυρίχη, iGENEA, έφτιαξαν εκ νέου το προφίλ DNA του Φαραώ, ο οποίος ανήλθε στο θρόνο σε ηλικία εννέα ετών, του πατέρα του Ακενατόν και του παππού του Αμενχοτέπ Γ’, με αφορμή μια ντοκιμαντέρ για το Discovery Channel.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο βασιλιάς Τουτ ανήκε σε μία ομάδα από γενετικής πλευράς, η οποία είναι γνωστή ως απλοομάδα R1b1a2, και στην οποία ανήκει το 50% και πλέον των δυτικοευρωπαίων ανδρών, γεγονός που δείχνει ότι μοιράζονται έναν κοινό πρόγονο.
Ανάμεσα στους σύγχρονους αιγυπτίους, το αντιπροσωπευτικό δείγμα αυτής της απλοομάδας είναι κάτω του 1%, σύμφωνα με το iGENEA.
"Ήταν πολύ ενδιαφέρον που διαπιστώσαμε ότι ανήκε σε γενετική ομάδα της Ευρώπης - υπήρχαν πολλές πιθανές ομάδες στην Αίγυπτο στις οποίες θα μπορούσε να ανήκει το DNA του," είπε ο Ρόμαν Σολτς, διευθυντής του Κέντρου iGENEA.
Περίπου το 70% των ισπανών και το 60% των γάλλων ανδρών ανήκουν επίσης στη γενετική ομάδα του Φαραώ που ηγήθηκε της Αιγύπτου πριν από περισσότερα από 3.000 χρόνια.
"Θεωρούμε ότι ο κοινός πρόγονος έζησε στον Καύκασο περίπου πριν από 9.500 χρόνια," είπε ο Σολτς στο Ρόιτερς.
Εκτιμάται ότι η πρώτη καταγεγραμμένη μετανάστευση της απλοομάδας R1b1a2 στην Ευρώπη ξεκίνησε με την εξάπλωση της γεωργίας το 7.000 π.Χ., σύμφωνα με το iGENEA.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.