Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

Σπιτικά καλοκαιρινά μυστικά



Οι ειδικοί μοιράζονται μαζί μας τα μυστικά που αφορούν στον πιο προσωπικό μας χώρο: το σπίτι μας.


Τον τελευταίο μήνα τα μυρμήγκια έχουν κυριολεκτικά κάνει κατάληψη στην κουζίνα μου! Τι να κάνω;
Υπάρχουν τρόποι να εξαφανίσεις τους ανεπιθύμητους εισβολείς. Ο χυμός λεμονιού και το αλατόνερο είναι από τις πιο διαδεδομένες λύσεις, που δυστυχώς όμως δεν «κρατάνε» περισσότερο από 2-3 μέρες. Αν ψάχνεις για κάτι πιο μόνιμο, σε ενημερώνουμε ότι πολύ πιο αποτελεσματικό είναι να ρίξεις 25 ml λευκό ξίδι, 25 ml αμμωνία και 50 γραμμ. μαγειρική σόδα μέσα σε 2 λίτρα καυτό νερό. Με το διάλυμα αυτό θα ψεκάσεις, στη συνέχεια, κάτω από το νεροχύτη, όλες τις γωνίες, τις χαραμάδες και, φυσικά, τη «γραμμή» ανάμεσα στον πάγκο της κουζίνας και τα πλακάκια. Για να ολοκληρώσεις το αποτέλεσμα, μία φορά την εβδομάδα φρόντισε να ψεκάζεις τα ίδια σημεία με λίγο λάδι λεβάντας.
Αγοράζω πάντα αφράτες πετσέτες για τη θάλασσα, όμως, μετά από λίγο καιρό γίνονται σκληρές. Φταίει το αλάτι;
Είναι γεγονός ότι οι πετσέτες για το μπάνιο ταλαιπωρούνται πολύ από το αλάτι της θάλασσας, το χλώριο της πισίνας, την άμμο κ.λπ., ενώ επειδή πλένονται συχνά, είναι φυσικό να μην παραμένουν για καιρό «αφράτες». Θα τις χαρείς περισσότερο αν επιλέξεις πετσέτες από αιγυπτιακό βαμβάκι (το οποίο είναι το πιο μαλακό κι απορροφητικό) και αν τους κάνεις ένα πρώτο ξέβγαλμα (για να φύγει η κόλλα) αμέσως μόλις τις αγοράσεις. Από κει και πέρα, φρόντισε μια δυο φορές το μήνα να προσθέτεις μία κούπα λευκό ξίδι στο απορρυπαντικό κι αν παρόλα αυτά τις αισθανθείς σκληρές, να βάλεις στο απορρυπαντικό μισή κούπα μαγειρική σόδα και να κρατήσεις για το ξέβγαλμα την κούπα με το λευκό ξίδι. Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο παραπάνω συνδυασμός θα τις επαναφέρει στην αρχική μαλακή τους κατάσταση.
Προσπαθώ να μην ανάβω πολλές ώρες τα κλιματιστικά, αλλά δεν μπορώ να το αποφύγω τελείως. Πώς μπορώ να τα χρησιμοποιώ πιο σωστά;
Το πρώτο που πρέπει να προσέξεις είναι αν τα κλιματιστικά σου είναι υψηλής ενεργειακής κλάσης. Οι ηλεκτρικές συσκευές που δεν κατατάσσονται στις κατηγορίες Α, Α+ ή ΑΑ είναι πιο σπάταλες ενεργειακά. Ο συχνός καθαρισμός και συντήρηση των φίλτρων είναι επίσης βασικοί παράγοντες για την καλύτερη απόδοσή τους, ενώ εξίσου σημαντικό είναι να παραμένουν προστατευμένες από την άμεση έκθεση στον ήλιο οι εξωτερικές τους μονάδες. Να θυμάσαι ότι τα κλιματιστικά δεν πρέπει να είναι ούτε μικρότερα ούτε μεγαλύτερα σε BTU από τις ανάγκες των χώρων σου, να μη ρυθμίζονται σε θερμοκρασία χαμηλότερη των 27° C και να χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με φυσικούς τρόπους δροσισμού (τέντες, ανεμιστήρες κ.ά.). Ποτέ όμως δεν αφήνουμε συγχρόνως ανοιχτές πόρτες.
Έχω αρκετές γλάστρες στο μπαλκόνι μου, δεν έχω όμως ούτε τη δυνατότητα να βάλω αυτόματο πότισμα ούτε κάποιο φίλο να εμπιστευθώ την περιποίησή τους για τις διακοπές. Τι μου προτείνετε;
Η πιο συνηθισμένη λύση είναι να βάλεις τις γλάστρες σου μέσα στην μπανιέρα πριν φύγεις για διακοπές, να ποτίσεις τα φυτά σου καλά και να τα σκεπάσεις στη συνέχεια μ' ένα πλαστικό. Η υγρασία του χώρου θα διατηρήσει τα φυτά δροσερά. Αλλος εξίσου αποτελεσματικός τρόπος είναι να μεταφέρεις τις γλάστρες στο σημείο του σπιτιού που έχει τη χαμηλότερη θερμοκρασία, να τις ποτίσεις και μετά να καλύψεις την επιφάνειά τους με το ειδικό ζελέ που χρησιμοποιούν (κυρίως για διακοσμητικούς λόγους) τα ανθοπωλεία. Ένα ακόμα πιο οικονομικό τέχνασμα είναι να βάλεις μια μεγάλη λεκάνη γεμάτη με νερό ανάμεσα στις γλάστρες, να κόψεις κομμάτια γάζας και να βουτήξεις τη μία άκρη κάθε κομματιού στη λεκάνη και την άλλη στο χώμα κάθε γλάστρας. Συνηθισμένο τρικ είναι κι αυτό με το ειδικό χωνί που πωλείται στα καταστήματα με είδη κηπουρικής: πάνω του θα βιδώσεις ένα μεγάλο μπουκάλι με νερό, θα το αναποδογυρίσεις και θα παραχώσεις τη μύτη του κοντά στη ρίζα του φυτού. Σε κάθε περίπτωση, θα σου προτείναμε να ξανασκεφτείς τη λύση του αυτόματου ποτίσματος. Οι τιμές για ένα πλήρες σύστημα ξεκινούν από 150-200 ευρώ και μπορεί να σου εξασφαλίσει όλο το χρόνο έως και 85% οικονομία στο νερό (επομένως θα κάνεις σύντομα απόσβεση)!
Η κουζίνα είναι ο χώρος όπου περνάω πολλές ώρες κάθε μέρα. Οι καρέκλες μου όμως είναι «αφιλόξενες» και θέλω να τις αλλάξω. Υπάρχουν καλές αλλά όχι πανάκριβες;
Το θέμα δεν είναι οικονομικό αλλά ορθοπεδικό! Οι κλασικές καρέκλες φαγητού έχουν σκληρές επιφάνειες, σε ορθή γωνία, που «βάζει» τη σπονδυλική στήλη σε σχήμα C, αυξάνοντας την πίεση στους μεσοσπονδύλιους δίσκους. Φρόντισε να επιλέξεις μία καρέκλα της οποίας το κάθισμα να επιτρέπει στους γοφούς σου να είναι κάπως ψηλότερα από τα γόνατα και σε συνδυασμό με την πλάτη της να κρατά τη σπονδυλική στήλη σου σε σχήμα S, για άνετη περιστροφή της λεκάνης.
Από το περιοδικό Prevention
myself.gr
Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.

grizosgatos.blog@gmail.com