Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

Θα ψάξουν με αεροφωτογραφίες τις αδήλωτες πισίνες – ύποπτοι φοροδιαφυγής όσοι ξοδεύουν στα…μπουζούκια

Τα 21 μέτρα «φωτιά» του στρατηγικού σχεδίου για τη φορολογική διοίκηση που θα υλοποιηθεί μέχρι το 2015 αναλύει το fpress.gr. To πλήρες κείμενο  εμπεριέχει παρεμβάσεις όπως η πλήρης εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις πραγματικές αλλά και η αύξηση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης με στόχο να εξισωθεί με το πετρέλαιο κίνησης. Με αεροφωτογραφίες θα αναζητηθούν οι αδήλωτες πισίνες ενώ θα ελέγχεται η «πολυτελής διαβίωση» που δεν δικαιολογείται από τους φόρους που καταβάλλονται. «Σήμα τιμιότητας» θα μπορούν να κολλήσουν στις βιτρίνες τους οι επιχειρήσεις που θα βγαίνουν «καθαρές» ύστερα από έλεγχο.
Τα 21 μέτρα που εντόπισε το «fpress.gr» στο 16σελιδο κείμενο του υπουργείου, είναι τα εξής:

1. Παροχή της δυνατότητας στη φορολογική διοίκηση να εφαρμόζει διεθνώς αναγνωρισμένες μεθόδους έμμεσου ελέγχου και στατιστικού προσδιορισμού βεβαιούμενων φόρων για όσους παραλείπουν να υποβάλουν δηλώσεις. Αυτό σημαίνει ότι το μοντέλο του «τεκμαρτού Φ.Π.Α» (δηλαδή της υποχρέωσης όσων δεν έχουν υποβάλλει δήλωση ΦΠΑ να πληρώσουν τον φόρο με βάση μια τεκμαρτή μέθοδο) θα επεκταθεί και σε άλλους φόρους.

2. Ανάπτυξη συστήματος για τον συγκερασμό εσωτερικών δεδομένων με εκείνα που προέρχονται από τρίτες πηγές ώστε να παρασχεθεί στο προσωπικό «πλήρης εικόνα του πελάτη» εις ότι αφορά το ιστορικό συμμόρφωσης εκάστου φορολογούμενου.

3. Αξιοποίηση των νέων δυνατοτήτων άντλησης πληροφοριών από το τραπεζικό σύστημα και διασταύρωση στοιχείων μέσω κατάλληλων πληροφοριακών συστημάτων. Φαίνεται ότι προχωρούμε σε πλήρη άρση του τραπεζικού απορρήτου για τις φορολογικές αρχές.

4. Ανάπτυξη κοινών επιχειρησιακών σχεδίων με το νέο σώμα δίωξης οικονομικού εγκλήματος της ελληνικής αστυνομίας, το λιμενικό σώμα, τα τελωνεία, τη δημοτική αστυνομία κλπ. για τη ριζική πάταξη του παραεμπορίου και λαθρεμπορίου.

5. Νέα μέθοδος σήμανσης τσιγάρων και αλκοολούχων ποτών, εγκατάσταση συστημάτων μέτρησης εισροών-εκροών στα βενζινάδικα, ενεργοποίηση περιπολιών ΣΔΟΕ με θαλάσσια μέσα.

6. Εφαρμογή συστημάτων αεροφωτογράφησης για εντοπισμό αδήλωτων κολυμβητικών δεξαμενών και πολυτελών κατοικιών.

7. Σταδιακή προσέγγιση της τιμής πετρελαίου θέρμανσης με τη τιμή πετρελαίου κίνησης με παράλληλη επιδότηση κόστους στους καταναλωτές.

8. Εντοπισμός περιπτώσεων ‘επιδεικτικής κατανάλωσης’ δηλαδή φυσικά πρόσωπα που απολαμβάνουν πολυτελή διαβίωση τέτοια που δεν δικαιολογείται βάσει των φόρων που καταβάλουν.

9. Σταδιακή προσέγγιση των αντικειμενικών αξιών ακινήτων προς τις επικρατούσες τιμές αγοράς.

10. Τακτική δημοσιοποίηση των μεγάλων ληξιπρόθεσμων οφειλετών με χρέη άνω των 150000 ευρώ όπως προβλέπεται σε πρόσφατη νομοθετική διάταξη.

11. Ενεργοποίηση των διατάξεων προσωρινής κράτησης για μεγάλους φοροφυγάδες.

12. Συστηματική δημοσιοποίηση των ονομάτων μεγάλων παραβατών.

13. Εντατικοποίηση των διοικητικών ποινών αναστολής λειτουργίας επαγγελματικών εγκαταστάσεων.

14. Συγκέντρωση στοιχείων για καταθέτες εξωτερικού (περιλαμβανομένης και της χρήσης πιστωτικής κάρτας αλλοδαπής τράπεζας) για τους οποίους δεν δικαιολογείται η προέλευση των πόρων ή δεν δηλώθηκαν οι κτηθέντες τόκοι. Ειδικότερα θα προβλεφθεί η αναδρομική επιβολή φόρου επί του κεφαλαίου και των τόκων τέτοιων περιπτώσεων.

15. Εξορθολογισμός του Κώδικα Ποινών και κλιμάκωση των ποινών με βάση το φορολογικό παρελθόν του φορολογούμενου.

16. Ανάθεση όλων των εισπράξεων και πληρωμών των ΔΟΥ στο Τραπεζικό σύστημα.

17. Γενίκευση της ηλεκτρονικής υποβολής δηλώσεων για όλες τις κατηγορίες συναλλαγών.

18. Κατάργηση μεγάλου αριθμού ΔΟΥ και μεταφορά στα ΚΕΠ ή σε «Παράθυρα Φορολογικής Εξυπηρέτησης» όσων συναλλαγών πολιτών δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν εξ αποστάσεως με ηλεκτρονικό τρόπο.

19. Παροχή κινήτρων για επίδειξη υψηλού βαθμού φορολογικής συμμόρφωσης: σήμα συνεπούς φορολογούμενου για εμπόρους και ελεύθερους επαγγελματίες (που αποδίδεται μετά από 2 διαδοχικούς ελέγχους χωρίς ευρήματα) και παροχή φορολογικών εκπτώσεων ή διευκολύνσεων πληρωμής.

20. Κατάργηση ή συγχώνευση τουλάχιστον 180 ΔΟΥ βάσει συγκεκριμένων αντικειμενικών κριτηρίων και συγκέντρωση αρμοδιοτήτων και στελεχιακού δυναμικού σε μεγάλες ΔΟΥ στη πρωτεύουσα κάθε νομού με (εξαίρεση Αθήνα, Θεσσαλονίκη και νησιά).

21. Μεταφορά από τις ΔΟΥ στα ΚΕΠ του συνόλου των τυποποιημένων συναλλαγών των πολιτών. 
Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.

grizosgatos.blog@gmail.com