Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

12 αρχαίες πόλεις που αξίζει να γνωρίσετε


Αν πιστεύετε ότι για να έρθετε σε επαφή με αρχαίους πολιτισμούς αρκεί να επισκεφτείτε την Πέτρα στην Ιορδανία, την Πομπηία στην Ιταλία, το Μάτσου Πίτσου στο Περού και τη δική μας Ακρόπολη, ίσως αλλάξετε γνώμη. Δείτε 12 άλλες τοποθεσίες ιδανικές για ταξίδια εκατομμυρίων χρόνων πίσω στο παρελθόν.

Άνγκορ Γουάτ, Καμπότζη


Το Άνγκορ είναι μια τεράστια θρησκευτική πόλη γεμάτη καταπληκτικά ερείπια ναών που χρονολογούνται από τον 9ο μέχρι και τον 15ο αιώνα. Ανάμεσα τους βρίσκεται και ο διάσημος ναός Άνγκορ Γουάτ που είναι το μεγαλύτερο σε έκταση θρησκευτικό μνημείο του πλανήτη. Η πόλη έχει βιώσει πολλές ανατροπές αλλάζοντας συχνά το θρήσκευμά της από Ινδουισμό σε Βουδισμό και αντίστροφα. Το 1431 πολιορκήθηκε, ισοπεδώθηκε και λεηλατήθηκε ανελέητα από τη φυλή Αγιουτχάγια. Σήμερα, το μόνο που απομένει από την παλιά του δόξα είναι ο ναός Άνγκορ Γουάτ που χρησιμοποιείται ακόμα ως Βουδιστικός βωμός. 

Λέπτις Μάγκνα, Λιβύη


Υπήρξε μία πολύ σημαντική πόλη της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας λόγω του φυσικού λιμανιού που την έκανε το σημείο κλειδί για το εμπόριο μεταξύ της Μεσογείου και της Σαχάρας. Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Σέπτιμους Σέβερους (193–211π.Χ.) που γεννήθηκε εκεί υπήρξε μεγάλος ευεργέτης της πόλης, ξεκινώντας ένα μεγαλεπήβολο κατασκευαστικό πρόγραμμα. Μέσα στους επόμενους αιώνες όμως, η πόλη άρχισε να γνωρίζει σταδιακά την παρακμή λόγω των συνεχών δυσκολιών που αντιμετώπιζε η ρωμαϊκή αυτοκρατορία, μέχρι την κατάληψή της από τους Άραβες το 642. 

Σκάρα Μπρι, Ηνωμένο Βασίλειο



Βρίσκεται στο Όρκνεϊ και είναι ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα χωριά της Λίθινης Εποχής. Για εκατοντάδες χρόνια ήταν καλυμμένο από τόνους άμμου, μέχρι που μια πανίσχυρη καταιγίδα το ξεσκέπασε το 1850. Υπολογίζεται ότι κατοικούνταν από το 3180 μέχρι το 2500 π.Χ που η διαβίωση εκεί έγινε πάρα πολύ δύσκολη λόγω της δυσμενούς αλλαγής του κλίματος. Όλοι οι πέτρινοι τοίχοι των σπιτιών συντηρήθηκαν άψογα από την άμμο, μαζί τους και όλα τα έπιπλα που ήταν επίσης φτιαγμένα από πέτρα. 

Παλένκε, Μεξικό


Μπορεί να είναι μικρότερο από άλλες πόλεις των Μάγια, αλλά μέσα στο Παλένκε υπάρχουν μερικά από τα πιο εντυπωσιακά αρχιτεκτονικά στοιχεία που έχει να επιδείξει ο πολιτισμός των Μάγια. Μερικά από τα γλυπτά του μάλιστα χρονολογούνται γύρω στο 600 με 800 π.Χ. Η πόλη παρήκμασε κατά τη διάρκεια του 8ου αιώνα μαζί με τον πολιτισμό της περιοχής. Αξιοποιήθηκε αργότερα από μερικές γενιές αγροτών της περιοχής, για να εγκαταλειφθεί και από αυτούς τελικά. Μέχρι σήμερα διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση. 

Σουκχοθάι, Ταϊλάνδη



Μία από τις παλαιότερες και σημαντικότερες ιστορικές πόλεις της Ταϊλάνδης. Κέρδισε την ανεξαρτησία της τον 13ο αιώνα και ανακηρύχτηκε η πρώτη πρωτεύουσα του Ταϊλανδικού κράτους. Εκείνη την περίοδο η πόλη είχε 80 χιλιάδες κατοίκους. Ωστόσο, το 1351, όταν ιδρύθηκε η Ayutthaya σαν πρωτεύουσα μίας πολύ ισχυρής Ταϊλανδέζικης δυναστείας, το Σουκχοθάι άρχισε να χάνει σταδιακά την αίγλη του για να καταλήξει να ενταχθεί στο Βασίλειο του Ayutthaya το 1438 και τέλος, να εγκαταλειφθεί από όλους του τους κατοίκους τον 15ο και στις αρχές του 16ου αιώνα. 

Καλακμούλ, Μεξικό


Πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες πόλεις των Μάγια που έχει ανακαλυφθεί ποτέ. Χωμένη μέσα στις μεξικάνικες ζούγκλες, το Καλακμούλ κατάφερε να επιβληθεί στον βασικό αντίζηλό του Τικάλ (το άλλο μεγάλο μεξικάνικο φρούριο της εποχής) διατηρώντας διαρκώς ένα δυνατό δίκτυο από συμμάχους. Από το δεύτερο μισό του 6ου αιώνα έως και τον 8ο, το Καλακμούλ είχε το πάνω χέρι, μέχρι την τελική πτώση του πολιτισμού των Μάγια που αφάνισε και τις δύο πόλεις. 

Βαβυλώνα, Ιράκ



Βρίσκεται στην όχθη του ποταμού Ευφράτη και κάποτε ήταν η πρωτεύουσα της Βαβυλωνίας στη Μεσοποταμία. Η πόλη βυθίστηκε στην αναρχία γύρω στο 1180 π.Χ. αλλά άνθησε ξανά κατά τη διάρκεια της Ασσυριακής Αυτοκρατορίας τον 9ο αιώνα π.Χ. Το υπέρλαμπρο χρώμα της την είχε κάνει γνωστή από την εποχή του Ναβουχοδονόσορα (604 – 562 π.Χ.) στον οποίο αποδίδεται μάλιστα και η κατασκευή των θρυλικών κρεμαστών κήπων. Τα πλινθόκτιστα οικοδομήματα διατηρούνται μέχρι  σήμερα. 

Χατούσα, Τουρκία


Υπήρξε η πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας των Χετταιών κατά την περίοδο του 17ου αιώνα π.Χ. και καταστράφηκε μαζί με τον πολιτισμό των Χετταιών περίπου το 1.200 π.Χ. Υπολογίζεται ότι γύρω στους 40 με 50 χιλιάδες άνθρωποι κατοικούσαν εκεί στη διάρκεια της ενδόξου περιόδου της. Φυσικά, το πέρασμα του χρόνου άντεξαν μονάχα τα πετρόχτιστα παλάτια και ναοί της πόλης, ενώ τόσο τα ξύλινα όσο και τα σπίτια από λασπότουβλα έχουν ισοπεδωθεί ολοσχερώς.  

Περσέπολη, Ιράν


Ήταν το κέντρο της πρωτεύουσας του Περσικού κράτους, λατρεμένη από όλους τους Πέρσες και γεμάτη με πολύτιμα έργα τέχνης όλων των ειδών, εκ των οποίων δυστυχώς πολύ λίγα διασώζονται. Το 331 π.Χ. ο Μέγας Αλέξανδρος έκαψε την πόλη ως αντίποινα για το κάψιμο της Ακρόπολης της Αθήνας από τους Πέρσες. Η Περσέπολη παρέμεινε η πρωτεύουσα της Περσίας καθ’ όλη τη διάρκεια της Μακεδονικής Αυτοκρατορίας μέχρι την σταδιακή παρακμή της με το πέρασμα του χρόνου. 

Χάτρα, Ιράκ


Η τεθωρακισμένη, θα μπορούσε να πει κανείς, πρωτεύουσα του πρώτου Αραβικού Βασιλείου. Άντεξε πολλές Ρωμαϊκές επιθέσεις χάρη στα ψηλά και φαρδιά της τείχη, για να πέσει τελικά στα χέρια του αυτοκράτορα Σαπούρ Α' εν έτη 241 μ.Χ. και να καταστραφεί ολοσχερώς. Ακόμα και τα ερείπια όμως, σε αρχαιοελληνικό και ρωμαϊκό αρχιτεκτονικό ρυθμό με στοιχεία από ανατολίτικη διακόσμηση, μαρτυρούν  το μεγαλείο του πολιτισμού που έζησε κάποτε εκεί. 

Σάνχι, Ινδία


Μετράει μια ιστορία χιλίων χρόνων αρχίζοντας από τα στούπας του 3ου αιώνα π.Χ. μέχρι τους βουδιστικούς ναούς και τα μοναστήρια που χτίστηκαν μεταξύ 10ου και 11ου αιώνα μΧ. Τον 13ο αιώνα, όταν ο βουδισμός είχε αρχίσει να παρακμάζει για τα καλά στην Ινδία, το μέρος εγκαταλείφθηκε και η ζούγκλα το κατάπιε ολοσχερώς. Τα ερείπια της πόλης ανακαλύφθηκαν το 1818 από έναν Βρετανό αξιωματικό και σήμερα αποτελούν ένα πολύ σπουδαίο τουριστικό αξιοθέατο της Ινδίας.   


Τροία, Τουρκία



Μιλάμε φυσικά για τη θρυλική πόλη από το έπος του Ομήρου. Σύμφωνα με την Ιλιάδα, ο Τρωικός πόλεμος έλαβε χώρα στο βορειοδυτικό τμήμα της σημερινής Τουρκίας. Μετά από ανασκαφές σε εκείνο το σημείο ανακαλύφθηκαν τα ερείπια της πόλεως για την οποία προφανώς μιλούσε ο Όμηρος. Υπολογίζεται ότι χτίστηκε τον 13ο αιώνα π.Χ. Σήμερα το μέρος είναι ένας αρκετά ζωντανός αρχαιολογικός χώρος.
Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.

grizosgatos.blog@gmail.com