Ενεργειακές τέντες με ενσωματωμένα φωτοβολταϊκά θα δροσίζουν διπλά, αφού εκτός από τη σκίαση που θα προσφέρουν θα τροφοδοτούν με ρεύμα το κλιματιστικό του σπιτιού. Κουρτίνες θα συσσωρεύουν την ηλιακή ενέργεια στην εξωτερική τους όψη και θα τη μετατρέπουν σε ηλεκτρική, που θα φωτίζει το εσωτερικό του δωματίου. "Εξυπνα" ρούχα θα προσαρμόζονται στις καιρικές συνθήκες, θα φορτίζουν το κινητό μας τηλέφωνο, ενώ θα μετρούν και τον σφυγμό μας στέλνοντας σε πραγματικό χρόνο τα δεδομένα στον γιατρό. Ενα μικροσκοπικό τσιπάκι που μπορεί να εμφυτευτεί σε καρδιακή αρτηρία θα χτυπάει συναγερμό ώρες πριν για το επερχόμενο έμφραγμα.
Αυτά και άλλα προϊόντα, που άλλοτε αποτελούσαν αντικείμενα επιστημονικής φαντασίας, θα είναι κομμάτι της καθημερινότητας μεγάλου μέρους των πολιτών μέσα στην επόμενη πενταετία, χάρη στην τεχνολογία των εύκαμπτων οργανικών υλικών και τις εφαρμογές της νανοτεχνολογίας.
"Ολα αυτά είναι σχεδόν πραγματικότητα. Σε δύο χρόνια από σήμερα ελπίζουμε πως θα βγει στην αγορά αυτή η κουρτίνα από μια γαλλική εταιρεία που κατασκευάζει καρμπόν και προχωρά σε αυτή την επένδυση" τόνισε ο υπεύθυνος του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου του Μπορντό, Γιώργος Χατζηιωάννου, που βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη με αφορμή το πολυγεγονός (συνέδριο για νανοεπιστήμες και εύκαμπτα οργανικά υλικά, σχολείο και διεθνής έκθεση προϊόντων νανοτεχνολογίας) "Nanotechnology 2011" που φιλοξενείται στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ.
Ηδη ορισμένα προϊόντα έχουν κάνει δειλά τα πρώτα τους βήματα στην αγορά, με πρώτες τις ενεργειακές τσάντες που μπορούν να φορτίζουν ηλεκτρικές συσκευές. Ωστόσο, εμπόδια όπως ο μικρός χρόνος ζωής, το υψηλό κόστος και η ανακύκλωσή τους φρενάρουν μέχρι στιγμής τη μαζική τους παραγωγή. Σε δέκα χρόνια, στόχος είναι τα υλικά αυτά να παράγονται από... καλαμπόκι και σιτηρά. Οσο για τα "έξυπνα" υφάσματα, διάσημοι σχεδιαστές ρούχων, όπως ο Ιβ Σεν Λοράν, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον.
Οι εξελίξεις στο πολλά υποσχόμενο επιστημονικό πεδίο των νανοεπιστημών τρέχουν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς και εκτιμάται πως μέχρι το 2017 αυτός θα αντιπροσωπεύει μια αγορά ύψους 1 τρισεκατομμυρίου ευρώ σε παγκόσμιο επίπεδο. Στο ράλι αυτό η Ελλάδα διεκδικεί ενεργό ρόλο, συμμετέχοντας σε μεγάλα ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα, κυρίως μέσω του Εργαστηρίου Λεπτών Υμενίων-Νανοσυστημάτων και Νανομετρίας του ΑΠΘ. Κινδυνεύει, όμως, να χάσει το τρένο των εξελίξεων αν δεν μετουσιώσει τη γνώση σε παραγωγή, σε μια βιομηχανία που τώρα αναπτύσσεται διεθνώς.
3otiko.blogspot
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.