Πριν η επιστήμη αρχίσει να δίνει απαντήσεις στα ερωτήματα που βασάνιζαν τον άνθρωπο, εκείνος δημιουργούσε μύθους για να εξηγήσει τον κόσμο γύρω του.
Με την πάροδο του χρόνου αυτές οι ιστορίες έγιναν πολύπλοκες και άρχισαν να μπλέκονται με την πραγματικότητα, δημιουργώντας σε πολλούς σύγχυση για το τι είναι αλήθεια και τι μύθος. Και μπορεί πλέον να γνωρίζουμε ότι οι μύθοι δεν ισχύουν, αλλά η ύπαρξή τους στο παρελθόν, μας επιτρέπει να αφήνουμε την φαντασία μας να οργιάζει.
Βάλτε τη φαντασία σας να δουλέψει και πάμε μερικά ταξίδια σε μέρη θρυλικά και μυθικά που ίσως υπάρχουν περισσότερο στο μυαλό μας, παρά στο χάρτη.
Εl Dorado, Κολομβία
Το Ελ Ντοράντο είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο ως η μυθική χαμένη πόλη του χρυσού που δεν μπόρεσαν να βρουν ποτέ οι Ισπανοί κατακτητές. Για πολλά χρόνια έκαναν έρευνες σε όλη τη Νότια Αμερική, στις Άνδεις, στα δάση του Περού, στη Βενεζουέλα, τη Γουιάνα και στο δάσος του Αμαζόνιου στην Κολομβία. Πολλοί εξερευνητές πιστεύουν ότι η μυθική πόλη βρίσκεται τελικά στην Κολομβία (
http://bit.ly/oWgdGZ ), αλλά οι ιστορικοί θεωρούν ότι η πόλη αυτή δε υπήρξε ποτέ, αλλά εγείρει την φαντασία πολλών, ως σύμβολο του άπιαστου ονείρου.
Shambhala, Θιβέτ
Το βασίλειο της Shambhala βρίσκεται κρυμμένο κάπου μέσα στις χιονισμένες κορυφές των Ιμαλαϊων. Σύμφωνα με τη βουδιστική παράδοση, μόνον όσοι έχουν το κατάλληλο κάρμα μπορούν να επισκεφτούν την αγνή και πεφωτισμένη πόλη. Στο παρελθόν έρευνες τοποθέτησαν το μυθικό βασίλειο στο Θιβέτ, χωρίς ωστόσο να το έχουν βρει. Σήμερα η πόλη Zhongdian, κοντά στα σύνορα με την Κίνα, η οποία μετονομάστηκε σε Shangri-la (
http://bit.ly/ocEgkC ) το 2001, φέρεται να είναι η πηγή έμπνευσης του μύθου.
Τροία, Τουρκία
Ο μύθος του Τρωικού Πολέμου είναι ένας από τους μεγαλύτερους και πιο γνωστούς της αρχαιότητας, με την Τροία να βρίσκεται στο επίκεντρο της μεγαλύτερης εκστρατείας των αρχαίων Ελλήνων. Ο πόλεμος, σύμφωνα με τους μύθους των αρχαίων Ελλήνων, ξεκίνησε όταν ο Πάρης έκλεψε την ωραία Ελένη από τον σπαρτιάτη βασιλιά Μενέλαο. Τελική λύση στον πολυετή πόλεμο, έδωσε ο πολυμήχανος Οδυσσέας με το φημισμένο Δούρειο Ίππο. Στην περιοχή Truva της σημερινής Τουρκίας μπορείτε να περιηγηθείτε ανάμεσα στα χαλάσματα των τειχών και ναών της αρχαίας Τροίας.
Ζανζιβάρη, Τανζανία
Μόνο στο άκουσμα του ονόματος «Ζανζιβάρη», συνειρμικά έρχονται στο νου μας εικόνες από χαρέμια, σκαλιστές πόρτες, εξωτικά μπαχαρικά και μαγικά λυχνάρια, κατά το «Χίλιες και μια νύχτες». Μόνο που σε αυτή την περίπτωση δεν πρόκειται για παραμύθι. Μεταξύ του 12ου και του 15ου αιώνα, η Ζανζιβάρη, το νησί ανατολικά της Τανζανίας (
http://bit.ly/o8XVMp ), υπήρξε σημαντικό εμπορικό κέντρο σκλάβων, χρυσού, ελεφαντοστού και ξύλου. Ο Σουλτάνος του Ομάν έδωσε φήμη και δύναμη στην πόλη όταν μετέφερε εκεί την αυλή του, δίνοντας ώθηση στην καλλιέργεια και την παραγωγή μπαχαρικών.
Καρχηδόνα, Τυνησία
Η Καρχηδόνα βρίσκεται στα περίχωρα της Τύνιδας (
http://bit.ly/qL93pS ) και υπήρξε ο μεγάλος «αντίζηλος» της Ρώμης τον 3ο αιώνα μ.Χ. Η πόλη των Φοινίκων γνώρισε τότε πολιτική και οικονομική άνθιση και κυριάρχησε στην Μεσόγειο με το στόλο της. Μεγαλύτερη μορφή της ήταν ο Αννίβας, ο οποίος με το στρατό ελεφάντων του, πολεμούσε τους Ρωμαίους. Τελικά οι Ρωμαίοι υπερίσχυσαν και κατέστρεψαν την Καρχηδόνα. Σήμερα μπορείτε να επισκεφτείτε τα χαλάσματα των λουτρών, σπιτιών και ναών που έχουν απομείνει.
Κοιλάδα των Βασιλέων, Αίγυπτος
Απέναντι από την πόλη Luxor, στη δυτική όχθη του Νείλου (
http://bit.ly/n3twMp ), βρίσκεται η Κοιλάδα των Βασιλέων, η τελευταία κατοικία των Φαραώ της αρχαίας Αιγύπτου. Στην κοιλάδα θα βρείτε πυραμίδες που ανήκουν σε Φαραώ όπως ο Ραμσής και ο Τουταγχαμών που βασίλευσαν μεταξύ 1.500 και 1.00ο π.Χ. Μέχρι στιγμής έχουν ανακαλυφθεί πάνω από 60 τάφοι, στους οποίους υπάρχουν σαρκοφάγοι, στολισμένα αγάλματα και σύμφωνα με τους μύθους, μια κατάρα για όσους τολμήσουν να διαταράξουν την τελευταία κατοικία των Φαραώ. Η περιοχή αποτελεί ένα από τα πιο τουριστικά μέρη της Αιγύπτου.
Karakorum, Μογγολία
Ο Τζένγκις Χαν υπήρξε ο φόβος και ο τρόμος της περιοχής τον 13ο αιώνα, κατακτώντας και λεηλατώντας τα πάντα στο διάβα του. Το Karakorum (
http://bit.ly/qMDyqc ) ήταν η πρωτεύουσα της Αυτοκρατορίας των Στεπών, την οποία δημιούργησε. Δε κράτησε για πολύ όμως και μετά από περίπου 30 χρόνια η πόλη καταστράφηκε. Αν επισκεφτείτε την πόλη σήμερα θα χρειαστείτε αρκετή φαντασία, αφού τα τείχη και οι πύλες που κάποτε περικύκλωναν την πρωτεύουσα, έχουν καταστραφεί ή αποτελούν μέρος του παρακείμενου μοναστηριού Erdene Zuu.
Υς, Γαλλία
Σύμφωνα με τον κέλτικο μύθο, η πριγκίπισσα Dahut, ζήτησε από τον πατέρα της βασιλιά Gradlon, να της φτιάξει μια πόλη κοντά στη θάλασσα. Τότε δημιουργήθηκε η πόλη Υς, που για να προστατευτεί από τη θάλασσα, είχε ένα ανάχωμα γύρω της. Ο Gradlon είχε το κλειδί της μοναδικής πύλης στην πόλη. Η πριγκίπισσα εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο την πόλη και έβρισκε διαφορετικό εραστή κάθε βράδυ, τον οποίο σκότωνε το πρωί. Τελικά ένας δαίμονας την ξεγέλασε και κατάφερε να πάρει το κλειδί της πόλης και να ανοίξει την πύλη. Η πόλη πλημμύρισε και όλοι πνίγηκαν εκτός από το βασιλιά. Τα χαλάσματα της πόλης βρίσκονται στον κόλπο Douarnenez (
http://bit.ly/qAIKBo ), στη Βρετάνη της Γαλλίας.
Timbuktu, Μάλι
Το Timbuktu (
http://bit.ly/qgUd6A ) είναι μια πόλη που συνέδεε τους εμπορικούς άξονες της Δυτικής Αφρικής με τη Μεσόγειο και γνώρισε την ακμή της τον 15ο αιώνα. Οι έμποροι χρυσού, ελεφαντοστού και σκλάβων, έκαναν μεγάλα ταξίδια με τα καραβάνια τους, διασχίζοντας την έρημο Σαχάρα, έχοντας να αντιμετωπίσουν τον ανελέητο ήλιο, αμμοθύελλες και τη μοναξιά. Ακόμα και σήμερα η πόλη είναι σχετικά απομονωμένη, διατηρώντας λίγη από την αίγλη της ακμής της.
Avalon, Αγγλία
Το νησί Avalon είναι η τελευταία κατοικία του μυθικού βασιλιά Αρθούρου, ο οποίος λέγεται ότι κάποια μέρα θα επιστρέψει με το Εξκάλιμπερ και το Άγιο Δισκοπότηρο για να ενώσει και πάλι τους Βρετανούς. Μέχρι τότε όμως μπορείτε να επισκεφτείτε το Glastonbury (
http://bit.ly/rmA2b3 ), όπου φέρεται να υπήρξε το μυθικό μέρος. Η σύγχρονη πόλη διατηρεί λίγη από την μυσταγωγία του θρύλου, με τους μαγικούς κρυστάλλους, μάντεις και τα συμπόσια που οργανώνονται.
clickatlife.gr
This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.