Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

Υγρός, «άδικος» θάνατος

Οι Ελληνες εξακολουθούν να πεθαίνουν στις θάλασσες της χώρας τους τους καλοκαιρινούς μήνες, χωρίς ωστόσο να σημαίνει ότι όλοι αυτοί οι θάνατοι προέρχονται από πνιγμό.
Αντρες ηλικιωμένοι είναι στην πλειονότητά τους τα θύματα, ακολουθούν οι γυναίκες και στη συνέχεια τα μικρά παιδιά.
Φέτος, από την αρχή της θερινής περιόδου μέχρι και σήμερα, πάνω από 100 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη θάλασσα, ενώ δεν υπάρχει μέρα που το Λιμενικό να μην καταγράψει τουλάχιστον τρία περιστατικά θανάτων.
Χαρακτηριστικός είναι ο αριθμός που δείχνει το μέγεθος του προβλήματος. Τις πρώτες 15 μέρες του Ιουλίου, κάνοντας μια καταγραφή από τα δελτία Τύπου του Λιμενικού Σώματος, σημειώσαμε 51 θανάτους σε διάφορες θαλάσσιες περιοχές της Ελλάδας.
Από αυτούς οι 29 αφορούσαν άντρες, ανάμεσά τους και ένα 5χρονο αγοράκι που έχασε τη ζωή του σε θαλάσσια περιοχή του Αιγίου και οι 22 γυναίκες. Από τα 51 θύματα, μόνο 8 ήταν κάτω των 60 χρόνων, καθώς οι περισσότεροι ήταν άνω των 70. Να σημειωθεί ότι μόνο μία ημέρα, στις 5 Ιουλίου, άφησαν την τελευταία τους πνοή στη θάλασσα 8 άνθρωποι.
Κι όμως ξέρουμε κολύμπι
Οι θάνατοι λουομένων στις θαλάσσιες περιοχές της χώρας φέτος παρουσιάζουν μικρή αύξηση και, σύμφωνα με το διευθυντή της διεύθυνσης Λιμενικής Αστυνομίας, Π. Παρασκευά, είναι λάθος η εικόνα που εδώ και χρόνια βγαίνει προς τα έξω, ότι οι Ελληνες δεν γνωρίζουν κολύμπι και πνίγονται στις θάλασσές τους.
«Πράγματι, κάθε καλοκαίρι έχουμε πολλά περιστατικά, ειδικά ηλικιωμένων, που βρίσκουν το θάνατο στη θάλασσα. Δεν μπορούμε όμως να λέμε ότι αυτοί οι άνθρωποι "πνίγονται", γιατί δεν γνωρίζουμε από τι τελικά προήλθε ο θάνατος» τονίζει ο κ. Παρασκευάς και προσθέτει πως «αυτό θα ήμασταν σε θέση να το ξέρουμε εάν παρακολουθούσαμε την πορεία του περιστατικού μέχρι το τέλος».
Οπως εξηγεί, όταν συμβεί ένα περιστατικό στη θάλασσα, αυτό καταγράφεται χωρίς να αναφέρεται η αιτία θανάτου, η οποία πιστοποιείται κατά το στάδιο της προανάκρισης από τη διενέργεια νεκροψίας-νεκροτομής. Τότε γίνεται γνωστό εάν ο θάνατος προήλθε από πνιγμό ή από παθολογικά αίτια.
Τι φταίει όμως και με τόση ευκολία χάνονται ανθρώπινες ζωές; Ποιες είναι οι αιτίες που κάθε καλοκαίρι λουόμενοι αφήνουν την τελευταία τους πνοή στη θάλασσα;
Ο καρδιολόγος Δ. Ραμπούσης εξηγεί πως οι ηλικιωμένοι έτσι κι αλλιώς έχουν βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό (στεφανιαία νόσος, υπέρταση, καρδιακή ανεπάρκεια, σακχαρώδης διαβήτης κ.ά.) και λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή (διουρητικά, αγγειοδιασταλτικά κ.ά.). Ολα αυτά σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού προκαλούν περαιτέρω πτώση της αρτηριακής πίεσης, οπότε ο ηλικιωμένος μπορεί να αισθανθεί αδυναμία, κόπωση, ζάλη, να πάθει ακόμη και λιποθυμικό επεισόδιο.
Γι' αυτό καλό είναι οι άνθρωποι που ανήκουν σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, πριν ξεκινήσουν τα μπάνια τους να απευθυνθούν στο γιατρό για αναπροσαρμογή της φαρμακευτικής αγωγής τους, αλλά και για να τους δώσει βασικές συμβουλές, όπως π.χ. να προτιμούν τη θάλασσα πρωί και απόγευμα και όχι τις μεσημεριανές ώρες.
Η διεύθυνση Λιμενικής Αστυνομίας δημιούργησε φέτος ένα DVD ειδικά διαμορφωμένο για μαθητές Δημοτικού, στο οποίο μέσω κινουμένων σχεδίων δίνονται συμβουλές στα παιδιά για τη συμπεριφορά τους όταν βρίσκονται στη θάλασσα και στην παραλία.
Το DVD παρουσιάστηκε σε περίπου 60 δημοτικά σχολεία της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά από αξιωματικούς της Διευθύνσης, σ' ένα πρόγραμμα που διήρκησε περίπου δύο εβδομάδες και το οποίο θα συνεχιστεί και του χρόνου σε περισσότερα σχολεία. *
enet.gr
Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.

grizosgatos.blog@gmail.com