Μάθετε κάποια μυστικά για τους χυμούς και απολαύστε στο έπακρο τις ευεργετικές τους ιδιότητες.
Να υπάρχει ποικιλία
Φρούτα και λαχανικά μπορεί να παράσχουν ως ένα βαθμό προστασία ενάντια σε ασθένειες και χρόνιες παθήσεις υποστηρίζουν επιστήμονες του ερευνητικού κέντρου του USDA (Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ) Beltsville Human Nutrition Research Center. Όμως, για να λάβετε προληπτικά τα μέγιστα οφέλη, πρέπει να παραλλάσσετε το είδος και το χρώμα των φρούτων και λαχανικών που καταναλώνετε. Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση The Journal of Nutrition, οι γυναίκες που κατανάλωναν μεγαλύτερη ποικιλία λαχανικών και φρούτων σε χυμό είχαν τη μεγαλύτερη προστασία από την οξείδωση του οργανισμού ή την καταστροφή κυττάρων και ιστών.
Να είναι 100% φυσικός
Μερικά συσκευασμένα φρουτοποτά, που ονομάζονται κοκτέιλ, περιέχουν μόλις 5% χυμό. Αυτό που βρίσκετε μέσα είναι νερό, πολλή ζάχαρη και τεχνητά αρώματα. Γι’ αυτό ελέγχετε την ετικέτα για να δείτε τι συστατικά λαμβάνετε. Να έχετε υπόψη σας ότι ο χυμό σας θα πρέπει να είναι 100% χυμός φρούτων, χωρίς πρόσθετη ζάχαρη ή σιρόπι από καλαμπόκι το οποίο είναι υψηλό σε φρουκτόζη.
Μην πίνετε περισσότερο από δύο ποτήρια
Δημοσιευμένη μελέτη στην επιθεώρηση International Journal of Obesity κατέληξε στο συμπέρασμα ότι εκείνοι που κατανάλωναν την υγρή μορφή μιας τροφής αντί τη στερεή (δηλαδή καρπούζι αντί για χυμό καρπουζιού, καρύδα αντί για χυμό καρύδας) προσλάμβαναν μέχρι και 20% περισσότερες θερμίδες στη διάρκεια της υπόλοιπης μέρας. Οι περισσότεροι χυμοί έχουν χαμηλή περιεκτικότητα φυτικών ινών, που βοηθούν στην καθυστέρηση της κένωσης του στομαχιού. Μάλιστα, σε αντίθεση με τα ολόκληρα φρούτα και λαχανικά, που χρειάζονται χρόνο για να διασπαστούν από τον οργανισμό, ο χυμός περνά από το σώμα σχεδόν τόσο γρήγορα όσο το νερό.
Πειραματιστείτε
Μπορείτε να αυξήσετε την ποικιλία των θρεπτικών συστατικών και ταυτόχρονα να μειώσετε τη συνολική περιεκτικότητα σε σάκχαρα προσθέτοντας τουλάχιστον ένα λαχανικό στο μείγμα. Οι κόκκινες και οι κίτρινες πιπεριές είναι γεμάτες από καροτενοειδή, ενώ τα αγγούρια προσθέτουν κάλιο. Αν μάλιστα τολμάτε, μπορείτε να προσθέσετε μερικά φύλλα σπανάκι ή βλαστάρια από παντζάρι, και τα δύο καλές πηγές σιδήρου. Τα αχλάδια, τα πράσινα μήλα και τα μούρα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, οπότε γλυκαίνουν τη γεύση του χυμού.
Πίνετε φρέσκο χυμό
Μια από τις πιο αποτελεσματικές στρατηγικές για να ελέγξετε τις θερμίδες, να μεγιστοποιήσετε την ποικιλία και να αυξήσετε τη διατροφική αξία σε κάθε ποτήρι είναι να φτιάχνετε το δικό σας φρέσκο χυμό στο σπίτι. Κι αυτό γιατί μπορείτε να διαλέξετε μόνοι σας τα φρούτα και τα λαχανικά.
Να υπάρχει ποικιλία
Φρούτα και λαχανικά μπορεί να παράσχουν ως ένα βαθμό προστασία ενάντια σε ασθένειες και χρόνιες παθήσεις υποστηρίζουν επιστήμονες του ερευνητικού κέντρου του USDA (Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ) Beltsville Human Nutrition Research Center. Όμως, για να λάβετε προληπτικά τα μέγιστα οφέλη, πρέπει να παραλλάσσετε το είδος και το χρώμα των φρούτων και λαχανικών που καταναλώνετε. Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση The Journal of Nutrition, οι γυναίκες που κατανάλωναν μεγαλύτερη ποικιλία λαχανικών και φρούτων σε χυμό είχαν τη μεγαλύτερη προστασία από την οξείδωση του οργανισμού ή την καταστροφή κυττάρων και ιστών.
Να είναι 100% φυσικός
Μερικά συσκευασμένα φρουτοποτά, που ονομάζονται κοκτέιλ, περιέχουν μόλις 5% χυμό. Αυτό που βρίσκετε μέσα είναι νερό, πολλή ζάχαρη και τεχνητά αρώματα. Γι’ αυτό ελέγχετε την ετικέτα για να δείτε τι συστατικά λαμβάνετε. Να έχετε υπόψη σας ότι ο χυμό σας θα πρέπει να είναι 100% χυμός φρούτων, χωρίς πρόσθετη ζάχαρη ή σιρόπι από καλαμπόκι το οποίο είναι υψηλό σε φρουκτόζη.
Μην πίνετε περισσότερο από δύο ποτήρια
Δημοσιευμένη μελέτη στην επιθεώρηση International Journal of Obesity κατέληξε στο συμπέρασμα ότι εκείνοι που κατανάλωναν την υγρή μορφή μιας τροφής αντί τη στερεή (δηλαδή καρπούζι αντί για χυμό καρπουζιού, καρύδα αντί για χυμό καρύδας) προσλάμβαναν μέχρι και 20% περισσότερες θερμίδες στη διάρκεια της υπόλοιπης μέρας. Οι περισσότεροι χυμοί έχουν χαμηλή περιεκτικότητα φυτικών ινών, που βοηθούν στην καθυστέρηση της κένωσης του στομαχιού. Μάλιστα, σε αντίθεση με τα ολόκληρα φρούτα και λαχανικά, που χρειάζονται χρόνο για να διασπαστούν από τον οργανισμό, ο χυμός περνά από το σώμα σχεδόν τόσο γρήγορα όσο το νερό.
Πειραματιστείτε
Μπορείτε να αυξήσετε την ποικιλία των θρεπτικών συστατικών και ταυτόχρονα να μειώσετε τη συνολική περιεκτικότητα σε σάκχαρα προσθέτοντας τουλάχιστον ένα λαχανικό στο μείγμα. Οι κόκκινες και οι κίτρινες πιπεριές είναι γεμάτες από καροτενοειδή, ενώ τα αγγούρια προσθέτουν κάλιο. Αν μάλιστα τολμάτε, μπορείτε να προσθέσετε μερικά φύλλα σπανάκι ή βλαστάρια από παντζάρι, και τα δύο καλές πηγές σιδήρου. Τα αχλάδια, τα πράσινα μήλα και τα μούρα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, οπότε γλυκαίνουν τη γεύση του χυμού.
Πίνετε φρέσκο χυμό
Μια από τις πιο αποτελεσματικές στρατηγικές για να ελέγξετε τις θερμίδες, να μεγιστοποιήσετε την ποικιλία και να αυξήσετε τη διατροφική αξία σε κάθε ποτήρι είναι να φτιάχνετε το δικό σας φρέσκο χυμό στο σπίτι. Κι αυτό γιατί μπορείτε να διαλέξετε μόνοι σας τα φρούτα και τα λαχανικά.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.