Ψηλά στην αξιολόγησή τους έχουν τα διεθνή ΜΜΕ το θέμα της Ελλάδας, αφιερώνοντας εκτενή ρεπορτάζ στην κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, με το κλίμα να είναι μοιρασμένο σχετικά με την τύχη του.
Πρώτη είδηση στην ιστοσελίδα της Wall Street Journal το σχέδιο των Ευρωπαίων τραπεζιτών για τη σωτηρία της Ελλάδας, αλλά και η δύσκολη εβδομάδα που περνά ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, με τη συζήτηση στη Βουλή για το Μεσοπρόθεσμο και τον Εφαρμοστικό νόμο, εν μέσω διαδηλώσεων και απεργιακών κινητοποιήσεων.
Δεύτερο θέμα στο Bloomberg είναι η ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή και η έκκλησή του στον "πατριωτισμό" των Ελλήνων βουλευτών, ενώ σε επόμενο άρθρο γίνεται αναφορά στην επικείμενη συμφωνία των ευρωπαϊκών τραπεζών για την ανατροπή του ελληνικού χρέους.
Πρώτο θέμα έχουν το ελληνικό ζήτημα και οι Financial Times, με αναφορά στις γαλλικές τράπεζες και την προσπάθεια ενίσχυσης της ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα, σε άλλο άρθρο γίνεται αναφορά στις δηλώσεις του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί, για τη συμφωνία με τις γαλλικές τράπεζες να συμμετέχουν στο σχέδιο.
Η εφημερίδα με άρθρο του επικεφαλής οικονομικού συντάκτη, Βόλφγκανγκ Μίνχαου, παρουσιάζει αλλαγή στάσης στο ελληνικό ζήτημα, αφού εκφράζει αμφιβολία, αν τελικά το πιο σωστό θα ήταν οι Έλληνες βουλευτές να καταψήφιζαν το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.
Παράλληλα, επισημαίνει πως στην αρχή της εφαρμογής του Μνημονίου η λιτότητα ήταν απαραίτητη, ωστόσο, πλέον η χώρα πρέπει να στραφεί στο δρόμο της ανάπτυξης. "Οι Έλληνες βουλευτές καλούνται να επιλέξουν μεταξύ ενός ψέματος και μιας καταστροφής. Αναλογιζόμενοι τι διακυβεύεται, η ΕΕ και το ΔΝΤ δεν έπρεπε να είχαν φέρει σε αυτή τη θέση την Ελλάδα", προσθέτει.
"Ο Έλληνας πρωθυπουργός Παπανδρέου λέει στους βουλευτές πως το νέο αυστηρό πλάνο λιτότητας, που είναι απαραίτητο για να διασφαλιστούν νέα δάνεια, είναι ο μόνος τρόπος για να ορθοποδήσει ξανά η χώρα", αναφέρει στον πρόλογο του σχετικού άρθρου το BBC, όπου γίνεται αναφορά στην ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή, αλλά και την διαδικασία της συζήτησης για το Μεσοπρόθεσμο.
"Ποιος θα πληρώσει για την Ελλάδα;", είναι ο τίτλος του άρθρου των New York Times, το οποίο αναφέρεται στις εξελίξεις στη χώρα μας, ενώ, παράλληλα, γίνεται λόγος για τα "μαθήματα" της ανάμιξης του ΔΝΤ σε άλλες οικονομίες, όπως της Αργεντινής
"Το ελληνικό Κοινοβούλιο ανοίγει το διάλογο για τη λιτότητα, την ώρα που οι διαδηλώσεις συνεχίζονται", είναι ο τίτλος του άρθρου που αφιερώνει το γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Deutsche Welle για τη χώρα μας, όπου, μεταξύ άλλων φιλοξενούνται δηλώσεις του Υπουργού Άμυνας Πάνου Μπεγλίτη, ο οποίος προειδοποίησε πως θα είναι μια "καταστροφή" εάν δεν διασφαλιστεί η έγκριση της Βουλής για το νέο πακέτο μέτρων.
Παράλληλα, γίνεται αναφορά στις διαδηλώσεις που ετοιμάζονται κατά τη διάρκεια της συζήτησης του Προγράμματος, αλλά και την 48ωρη απεργία που έχουν εξαγγείλει τα εργατικά συνδικάτα.
Συνέντευξη του γερμανού οικονομολόγου Στέφαν Χόμπουργκ φιλοξενεί το περιοδικό Der Spiegel, ο οποίος υποστηρίζει πως η γερμανική κυβέρνηση θα πληρώσει για το ελληνικό χρέος και εξηγεί για ποιους λόγους ο ίδιος αγοράζει ελληνικά ομόλογα. Παράλληλα, προβλέπει πως η πτώχευση της Ελλάδας είναι αναπόφευκτη και διαφωνεί με τον ισχυρισμό ότι η Ευρώπη δεν θα αφήσει την Ελλάδα να φτάσει σε αυτό το σημείο.
nooz.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.