Από την πρώτη στιγμή γνώριζε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής για το έγγραφο της ΕΥΠ (5/2/09) που τον προειδοποιούσε ότι σχεδιαζόταν επίθεση εναντίον του.
«Εκείνη την περίοδο ήταν ιδιαιτέρως απόμακρος και σκεφτικός. Δεν μιλούσε ιδιαίτερα και χρησιμοποιούσε ελάχιστα το κινητό του τηλέφωνο, μόνο αν ήταν ανάγκη, ενώ η χρονική διάρκεια των συνδιαλέξεων του ήταν ελάχιστη», θυμάται ένας εκ των πολύ στενών συνεργατών εκείνης της εποχής του Κ. Καραμανλή.
Από τον Φεβρουάριο του 2006 που αποκαλύφθηκε η υπόθεση των υποκλοπών, οι πληροφορίες έπεφταν βροχή στην Κατεχάκη και στο υπουργείο Εσωτερικών όπου άνηκε η ΕΥΠ. Ωστόσο, από τις αξιολογήσεις που γίνονταν καμία δεν ήταν ιδιαιτέρως σοβαρή. Εκτός από εκείνη που ήρθε από τη Ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας...
Στις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες σήμανε συναγερμός. Μόνο και μόνο η πηγή από την οποία προερχόταν η πληροφόρηση ήταν αρκετή για να εξετάσουν ιδιαιτέρως σοβαρά όσα αναφέρονταν και να ενημερωθεί άμεσα η πολιτική ηγεσία της χώρας.
Ο Κ. Καραμανλής με το που πληροφορήθηκε το γεγονός από τον αρμόδιο υπουργό Προκόπη Παυλόπουλο, έδωσε εντολή να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι και να μην δημοσιοποιηθεί. Δεν επιθυμούσε να προκαλέσει πανικό, κυρίως στην οικογένειά του και τη μητέρα του. Και όντως, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Real News, δεν έμαθαν ποτέ γι' αυτήν την υπόθεση.
Τα μεντρα ασφαλείας, ωστόσο, δεν άλλαξαν, καθώς κρίθηκαν επαρκή. Τα δρομολόγια, ούτως ή άλλως ήταν κάθε μέρα διαφορετικά. Η προσωπική του ασφάλεια είχε φροντίσει να πηγαίνει στη Ραφήνα στο Μαξίμου από διαφορετικές διαδρομές. Η παρακολούθηση του πρώην πρωθυπουργού, που είχε την κωδική ονομασία «Πυθία 1», άρχισε να γίνεται εντατική από τον Απρίλιο του 2008 και ολοκληρώθηκε λίγους μήνες αργότερα. Στα ταξίδια το στο εξωτερικό, ο Κ. Καραμανλής, ακόμη και την περίοδο που ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είχε πάντα μαζί του έναν υπάλληλο του ΟΤΕ που φρόντιζε για την ασφάλεια των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων.
Σύμφωνα με την έκθεση της ΕΥΠ οι υποκλοπές είχαν στόχο τις συνομιλίες του Κ. Καραμανλή με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Γκεόργκι Παρβάνοφ για την ενεργειακή πολιτική που ακολουθούσε η ελληνική κυβέρνηση.
Η έκθεση συνοδευόταν από χάρτες και συγκεκριμένα στοιχεία από τα οποία φαινόταν πως παρακολουθούσαν των πρώην πρωθυπουργό και τη συνοδεία του. Ως σημεία εντοπισμού αναφερόταν η Αγία Παρασκευή, ο Γέρακας, ο Χολαργός, ο Παπάγου και το Πικέρμι. Εκτός από το Πικέρμι ο πρώην πρωθυπουργός και η συνοδεία του δεν περνούσαν από τα συγκεκριμένα σημεία.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.