Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

Καθαρές παραλίες 2011: Βουτιές… με ασφάλεια

Ποια παραλία είναι πεντακάθαρη; Ποια πλαζ έχει θολά νερά και πρέπει να αποφύγουμε; Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, κάθε παρέα που ετοιμάζει τα μαγιό της ανταλλάζει τέτοιου είδους πληροφορίες για να αποφασίσει ποια γαλάζια γωνιά της Αττικής θα φιλοξενήσει τις βουτιές της.
Αρκεί όμως το «ράδιο αρβύλα» από στόμα σε στόμα για να ενημερωθούμε σωστά όσον αφορά την ασφάλεια των νερών; Μπορούν οι Γαλάζιες Σημαίες, που πραγματοποιούν τις δειγματοληψίες τους νωρίς την Άνοιξη να εγγυηθούν την καθαριότητα των «σημαιοφόρων» παραλιών;
Κάπου εδώ έρχεται η ετήσια μελέτη τους Πανελλήνιου Κέντρου Οικολογικών Ερευνών, της οποίας τα αποτελέσματα δημοσιεύονται κάθε Ιούνιο, για να μας διαφωτίσει με επιστημονικά στοιχεία για την καταλληλότητα των αττικών ακτών.

Όπως αναφέρει το δελτίο τύπου του Κέντρου, πολύ (μολυσμένο) νερό έχει κυλήσει στο αυλάκι από τότε που τα παράλια της Ελλάδας ήταν πεντακάθαρα. Γι’ αυτό, πραγματοποιείται δειγματοληπτικός έλεγχος στα παράλια του Αργοσαρωνικού, του Ευβοϊκού, του Κορινθιακού και του Παγασητικού, ο οποίος λαμβάνει υπόψη φυσικές, μικροβιολογικές και χημικές παραμέτρους, ώστε να ορίζεται με αντικειμενικότητα ποια παράλια είναι κατάλληλα για κολύμβηση.

Συγκεκριμένα, οι παράμετροι που λαμβάνονται υπόψη κατά την μελέτη περιλαμβάνουν μετρήσεις θολερότητας, θερμοκρασίας, οξύτητας, οξυγόνου, φωσφόρου και άλλων χημικών στοιχείων, ενώ υπολογίζεται και η ποσότητα κολοβακτηριδίων, εντερόκοκκων και χερσαίων μολύνσεων.

Οι φετινές μετρήσεις

Όπως κάθε χρόνο, ο ΠΑΚΟΕ προχώρησε στον έλεγχο 220 παραλιών της Αττικής, που χρησιμοποιούνται από πέντε εκατομμύρια κατοίκους για τις καλοκαιρινές βουτιές τους. Η φετινή ετυμηγορία;

Από τις 220 παραλίες, οι 138 είναι κατάλληλες (το 62,73%) και οι 82 (37,27%) κρίθηκαν ακατάλληλες για τους λουόμενους. Έτσι, ο ΠΑΚΟΕ προειδοποιεί πως στις ακτές που ακολουθούν τα ύδατα δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για κολύμβηση και αναμένεται να τοποθετηθούν σε αυτές πινακίδες με την επιγραφή «Απαγορεύεται η κολύμβηση»:

- Όλα τα λιμάνια, μόνιμα αγκυροβόλια, ναυπηγεία, διυλιστήρια, διαλυτήρια πλοίων κλπ.
- Δυτική Αττική από το Πέραμα ως την Κόρινθο, όπου το ποσοστό των ακατάλληλων παραλιών φθάνει το 61,70%.
- Οι παραλίες από τον Φάρο Αυλίδας μέχρι το Χαλκούτσι σε ποσοστό 41,38%.
- Οι παραλίες από το Χαλκούτσι έως τους Αγ. Αποστόλους (42,11%).
- Η περιοχή από Πειραιά ως Καβούρι (39,13%).
- Στην περιοχή του Σαρωνικού από την Βουλιαγμένη έως το Σούνιο βρέθηκαν ακατάλληλες παραλίες σε ποσοστό 16,67%.
- Ανατολική Αττική από τον Σχινιά ως το Λαύριο: Το 21,95% των 41 ακτών κρίθηκε ακατάλληλο.
- Το λιμάνι της Ραφήνας σε όλο το μήκος της εξωτερικής πλευράς του.

Γενικώς, τα αποτελέσματα είναι αρκετά πιο ενθαρρυντικά σε σχέση με αυτά των περσινών μετρήσεων, καθώς το 2010, το ποσοστό των ακτών που κρίθηκαν κατάλληλες ανήλθε σε ποσοστό 46,36%, ενώ το 2011 σε ποσοστό 62,73%, όπως προαναφέρθηκε. Μεγάλο πρόβλημα, ωστόσο, εντοπίστηκε στα νερά της Αίγινας και της Σαλαμίνας, καθώς στο 100% των σημείων της πρώτης και στο 70% των σημείων της δεύτερης, όπου λήφθηκε δείγμα, η ποσότητα κολοβακτηριδίων κρίθηκε… απροσδιόριστη, γι’ αυτό και συνίσταται η προσοχή των λουομένων.

Πώς θα ξεχωρίσετε τις βρόμικες παραλίες
Για την προστασία των επισκεπτών των παραλιών, ο ΠΑΚΟΕ, εκτός από τα αποτελέσματα των μετρήσεων, παρέχει και τον «Δεκάλογο του Λουόμενου», σχετικές δηλαδή οδηγίες για ασφαλείς βουτιές:

- Όταν η θάλασσα πρασινίζει, είναι γεμάτη σάπια φύκια και πλαγκτόν.
- Όταν η επιφάνεια ιριδίζει, είναι γεμάτη πετρέλαιο, πίσσες, λάδια και απόβλητα βόθρων.
- Όταν οι ακτές είναι γεμάτες σκουπίδια, υπάρχει η πιθανότητα και η ίδια η θάλασσα να είναι μολυσμένη.
- Τα ακάθαρτα νερά είναι πάντα εστίες μικροβίων.
- Στο βυθό υπάρχουν μόλυβδος και υδράργυρος που προκαλούν σοβαρές βλάβες στην υγεία. Εφόσον ισχύουν οι παραπάνω συνθήκες, θα πρέπει να λαμβάνονται ορισμένα στοιχειώδη μέτρα:

*Να μην κολυμπάνε σε νερά που το χρώμα τους είναι βαθύ πράσινο.
*Να μην μπαίνουν σε θάλασσα που έχει πετρέλαιο, λάδια, απόβλητα βόθρων. Οι βρωμιές αυτές προκαλούν καρκίνο της μήτρας, νεοπλασίες και χρόνιες δερματίτιδες.
*Να μην ρυπαίνουν και να καθαρίζουν τις παραλίες από τα σκουπίδια.
*Να μην αναδεύουν τη θάλασσα όταν υπάρχει λάσπη στο βυθό. Η λάσπη της, προδίδει την ύπαρξη μόλυβδου και υδραργύρου, που με την ανατάραξη του βυθού μπορεί να μπουν στον οργανισμό μας από το στόμα και τους πόρους του σώματος.
*Να μην εκτελούν τις σωματικές τους ανάγκες μέσα στη θάλασσα.
*Πριν κολυμπήσετε αλείψτε τις πιο εμφανείς περιοχές του σώματός σας με αγνό ελαιόλαδο.
*Σε περίπτωση που σας τσιμπήσει τσούχτρα αν δεν έχετε μαζί σας αμμωνία υγρή να χρησιμοποιήσετε άμμο καθαρή ή φύκια της θάλασσας, τοποθετώντας επί δεκάλεπτο ένα στρώμα στο σημείο του τσιμπήματος.
*Οι καλύτερες ώρες για το άθλημα της κολύμβησης είναι οι πρωινές και οι απογευματινές, επειδή ο οργανισμός δεν είναι απασχολημένος τότε με την πέψη και μπορεί να αφιερωθεί πιο άνετα σε μια κουραστική προσπάθεια.
*Όταν ο καιρός είναι βόρειος, βορειοανατολικός στο Σαρωνικό, να κολυμπάτε μόνο από το Σούνιο μέχρι τη Βουλιαγμένη, ενώ όταν είναι βορειοδυτικός ή νότιος, τότε οι βόρειες περιοχές από το Δασκαλειό μέχρι τον Ωρωπό είναι απαλλαγμένες από τσούχτρες.

Οι κατάλληλες παραλίες αναλυτικά
Δείτε ονομαστικά ποιες παραλίες κρίθηκαν κατάλληλες και ποιες ακατάλληλες εδώ. Στο δελτίο τύπου του ΠΑΚΟΕ θα βρείτε αναλυτικές πληροφορίες, καθώς και χάρτες για να έχετε μια πλήρη εικόνα της καταλληλότητας των ακτών.
in2life.gr
Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.

grizosgatos.blog@gmail.com