Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

Οδηγός επιβίωσης για μαμάδες

Ο ψυχολόγος Πάτροκλος Παπαδάκης σας συμβουλεύει.

Πότε ένα παιδί μπορεί να:
… αποκτήσει κινητό τηλέφωνο: Τα παιδιά αντιμετωπίζουν τα κινητά ως αξεσουάρ μόδας  παρά ως ένα μέσο να επικοινωνούν μαζί σας σε ώρα ανάγκης. Τα 11 με 12 χρόνια είναι μία καλή ηλικία να του δώσετε κινητό ως μέτρο ασφαλείας και ως τέτοιο πρέπει να μάθει να το αντιμετωπίζει.
Ωστόσο σε καμία περίπτωση μην του δώσετε κινητό για να το παρακολουθείτε. Αργά ή γρήγορα θα το καταλάβει και τότε οι κλήσεις σας θα μένουν αναπάντητες.
… σερφάρει στο ίντερνετ: Μπορεί στο διαδίκτυο να μάθει την αλφάβητο, να φορτώσει παιχνίδια, να βρει πολύτιμα στοιχεία για την εργασία του στο σχολείο. Μην το εμποδίσετε να σερφάρει από 11 – 12 ετών αλλά φροντίστε ώστε το ταξίδι του να είναι ασφαλές. Μην τοποθετείτε υπολογιστή στο δωμάτιό του αλλά σε έναν άλλο χώρο όπως το γραφείο σας ή το σαλόνι, μπλοκάρετε την είσοδό του σε διευθύνσεις ακατάλληλες (που αφορούν πορνό, βία κ.λπ.). Όσο για την επικοινωνία με αγνώστους μέσω chat βάλτε του κανόνες: ποτέ δεν στέλνουμε τηλέφωνα, προσωπικές φωτογραφίες κ.λπ. Αν μαθαίνετε στα παιδιά σας πώς να προστατεύονται από τους ξένους στον πραγματικό κόσμο, πρέπει να τα μάθετε να είναι ακόμα πιο προσεκτικά σε αυτόν του διαδικτύου.
… βλέπει τηλεόραση: Ο χρόνος που το παιδί θα περάσει μπροστά στην τηλεόραση είναι κάτι που σίγουρα θα το αποφασίσετε εσείς αλλά το βέβαιο είναι ότι πρέπει να παραμείνει σε όρια ανάλογα της ηλικίας του. Ελέγχετε την ποιότητα των προγραμμάτων, επιλέγοντας τα κατάλληλα προγράμματα για την κατάλληλη ηλικία και τις ανάγκες του παιδιού σας. Όσο μεγαλώνει διατηρείστε ποικιλία στις επιλογές σας με διαφορετική θεματολογία για να υποστηρίξετε την ανάπτυξή του. Βλέπετε μαζί του κάποιο πρόγραμμα και συζητάτε πάντα για το περιεχόμενο προκειμένου να λάβουν τα σωστά μηνύματα. Παιδιά κάτω των 3 χρονών μπορεί να μπερδέψουν φαντασία με πραγματικότητα. Αποφύγετε να τοποθετήσετε τηλεόραση στο παιδικό δωμάτιο. Χρησιμοποιήστε την ως εργαλείο για την ανάπτυξή τους και μην αφήσετε ποτέ να σας χρησιμοποιήσει εκείνη.
… κάνει δουλειές:
Το να προτρέπετε το παιδί σας να κάνει δουλειές του σπιτιού το βοηθά να νιώθει ενεργό μέλος της οικογένειας. Προσφέροντας θα διαπιστώσει πώς, εκτός από το να λαμβάνει, πρέπει και να συνεισφέρει, κάτι που αποτελεί ένα σημαντικό μάθημα για τη ζωή του. Από 3 ετών μπορεί να ξεκινήσει να βάζει σε τάξη τα παιχνίδια του ή τα άπλυτα στο καλάθι, να βοηθά στο στρώσιμο του τραπεζιού, από 5 ετών να ταίζει τον σκύλο ή να βοηθά στην προετοιμασία του φαγητού και από 8 ετών να πλένει το πιάτο του ή να βγάζει κάποια σκουπίδια έξω. Εάν το παιδί τα καταφέρνει μην παρασύρεστε από τον ενθουσιασμό σας αναθέτοντας του περισσότερα πράγματα, περιορίστε σε ένα κάθε φορά.
… μάθει πώς γεννιούνται τα παιδιά: Οι ειδικοί πιστεύουν πως όσο νωρίτερα μιλήσετε στο παιδί σας γι’ αυτά τα θέματα τόσο το καλύτερο. Το ξεκίνημα μπορεί να γίνει από την νηπιακή ηλικία. Καλό είναι να μάθετε στο μικρό σας την ονομασία των γεννητικών οργάνων όταν βρέχει την πάνα του ή χρησιμοποιεί το γιογιό του. Στα 5 – 6 χρόνια θα σας ρωτήσει πώς ήρθε στον κόσμο και τότε πρέπει να απαντήσετε με ειλικρίνεια χρησιμοποιώντας τη δική τους γλώσσα για να μπορεί να καταλάβει. Μάλιστα οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι στην ηλικία των 11 με 12 ετών τα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν τα πάντα γύρω από το σεξ.

Το μυστικό

Αν το παιδί σας ζητά επίμονα ένα κατοικίδιο, περιμένετε μέχρι να πάει στο δημοτικό. Σε αυτή την ηλικία ξέρει πως δεν είναι παιχνίδι το ζωάκι.
Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.

grizosgatos.blog@gmail.com