Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

Τα πάρκα ωφελούν σημαντικά την υγεία


Είναι η εποχή του χρόνου που η ζέστη μάς σπρώχνει στη θάλασσα ή στους κλειστούς κλιματιζόμενους χώρους, μακριά από τα δάση, τα βουνά και τα πάρκα. Οσοι όμως αντέχουν τη ζέστη και επιλέγουν να περνούν συχνά-πυκνά λίγες ώρες στη φύση, μπορεί να αποκομίζουν ένα.απρόσμενο όφελος.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς», μια σειρά από κλινικές μελέτες υποδηλώνουν πως μία-δύο ώρες ανάμεσα στα δέντρα αρκούν για να ενισχυθεί σημαντικά η λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι ένας λόγος για την ενισχυτική δράση των δασών είναι ότι ελαττώνουν το στρες. Ενας άλλος όμως εξίσου ισχυρός λόγος είναι οι φυσικές φυτοκτόνες ουσίες που διαθέτουν και οι οποίες απελευθερώνονται στον αέρα από τα φυτά για να τα προστατεύσουν από την αποσύνθεση και τα έντομα. Οι φυτοκτόνες αυτές ουσίες φαίνεται πως ωφελούν τους ανθρώπους.

Σε μία μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο αναλύθηκαν στοιχεία από 280 υγιείς εθελοντές από την Ιαπωνία, όπου οι επισκέψεις σε δάση και εθνικούς δρυμούς για θεραπευτικούς σκοπούς είναι μία συνηθισμένη πρακτική που αποκαλείται «σινρίν-γιόκου» ή «μπάνιο στο δάσος». Οι ερευνητές χώρισαν τους εθελοντές σε δύο ομάδες και τους παρακολούθησαν για δύο ημέρες. Την πρώτη ημέρα, η μία ομάδα έκανε ένα περίπατο στο δάσος για λίγες ώρες, ενώ η άλλη έκανε περίπατο σε μία πόλη. Τη δεύτερη ημέρα, οι εθελοντές άλλαξαν χώρους περιπάτου.

Πριν και μετά τους περιπάτους οι ερευνητές υπέβαλαν τους εθελοντές τους σε εξετάσεις, διαπιστώνοντας ότι έπειτα από τον περίπατο στο δάσος είχαν, μεταξύ άλλων, «χαμηλότερες συγκεντρώσεις κορτιζόλης (είναι η ορμόνη του στρες) στο αίμα, χαμηλότερο καρδιακό παλμό και χαμηλότερη αρτηριακή πίεση».

Υπάρχουν επίσης πολλές άλλες μελέτες οι οποίες δείχνουν πως οι επισκέψεις σε πάρκα και δάση αυξάνουν τα επίπεδα των λευκών αιμοσφαιρίων _ δηλαδή των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος _ στο αίμα.

Μία από αυτές δημοσιεύθηκε το 2007 και πραγματοποιήθηκε σε άνδρες οι οποίοι δύο συνεχόμενες ημέρες έκαναν από έναν περίπατο διάρκειας 2 ωρών ο καθένας. Η μελέτη έδειξε πως έπειτα από το διήμερο είχαν αυξηθεί κατά 50% τα επίπεδα των φυσικών κυττάρων-δολοφόνων που υπάρχουν στο αίμα για να εξουδετερώνουν ιούς, βακτήρια και κάθε είδους παθογόνους μικροοργανισμούς.

Μία άλλη μελέτη έδειξε πως οι γυναίκες που περπατούν στο δάσος και εκτίθενται στις φυσικές φυτοκτόνες ουσίες των δέντρων παρουσιάζουν αύξηση των λευκών αιμοσφαιρίων τους, η οποία διαρκεί μία εβδομάδα

Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.

grizosgatos.blog@gmail.com