Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

Πάσχα: Οι πιο εντυπωσιακοί εορτασμοί στον κόσμο ( video )

Από τους τεράστιους επιταφίους της Σεβίλλης, μέχρι το φεστιβάλ χαρταετού των Βερμούδων και την ζωντανή αναβίωση των παθών στις Φιλιππίνες, το ΜΕΝ24 ταξιδεύει στις γειτονιές του κόσμου και σας παρουσιάζει τα πιο ιδιαίτερα έθιμα του Πάσχα.


Βραζιλία
Πασχαλινό κυνήγι θησαυρού

Το έθιμο των Βραζιλιάνων θέλει τους γονείς να διοργανώνουν ένα μίνι κυνήγι θησαυρού στον κήπο ή την αυλή του σπιτιού και ως εκ τούτου τα σοκολατένια αυγά και τα ζαχαρωτά με γέμιση κρέμα και ζελέ φρούτων είναι το τρόπαιο που κάθε παιδί θέλει να κατακτήσει τις ημέρες του Πάσχα. Πέρα όμως από την γευστική απόλαυση μικρών και μεγάλων, οι σκανδιναβοί αρέσκονται και μάλλον κατέχουν τα πρωτεία στην διακόσμηση των κανονικών αυγών. Πολύχρωμα, με ευφάνταστα σχέδια και σχήματα, συχνά απεικονίζοντας ακόμα και λουλούδια, τα βραζιλιάνικα αυγά θα μπορούσαν να αποτελούν διακοσμητική πρόταση για ολόκληρη τη χρονιά. 

Μεξικό
Στην πυρά, στην πυρά

Η πιο θεαματική από τις Πασχαλινές παραδόσεις του Μεξικού είναι αναμφισβήτητα η ανατίναξη ενός ομοιώματος του Ιούδα, που είναι γεμάτο με πυροτεχνήματα. Αυτό το έθιμο, που λαμβάνει χώρα το Μεγάλο Σάββατο, τέθηκε εκτός νόμου στην Γκουανταλαχάρα στη δεκαετία του 1960, όταν πολλά άτομα πέθαναν από μια τεράστια έκρηξη, αλλά συνεχίζει ακόμα στις αγροτικές περιοχές. Ο Ιούδας σήμερα αποτελεί την αφορμή για να εκφράσουν οι πολίτες την αγωνία του μέλλοντος ή τη δυσαρέσκεια για τα κακώς κείμενα. Έτσι συχνά τα ομοιώματα που κατασκευάζουν παριστάνουν δημοφιλείς πολιτικούς, που τιμωρούνται- καίγονται έστω και εικονικά.


Αντίγκουα, Γουατεμάλα
Χαλιά από λουλούδια

Κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, η Αντίγκουα της Γουατεμάλας φιλοξενεί την πιο όμορφη θρησκευτική γιορτή σ΄ ολόκληρη την Αμερική, με τελετές που αναπαριστούν τη Σταύρωση και την Ανάσταση του Χριστού. Όλο αυτό το διάστημα οι δρόμοι της Αντίγκουα είναι πλημμυρισμένοι από πλήθος πιστών που με ευλάβεια παρακολουθούν τις λιτανείες. Τα καλντερίμια της πόλης στρώνονται με χαλιά από πολύχρωμα λουλούδια (alfombras). Οι μεγαλειώδεις πομπές υπό τη συνοδεία μουσικής περνούν από τους δρόμους της πόλης βαδίζοντας πάνω στα χαλιά αυτά. Άνδρες, ντυμένοι στα μωβ, μεταφέρουν επάνω σε βάθρα αγάλματα του Εσταυρωμένου και ακολουθούν μαυροντυμένες γυναίκες, οι οποίες μεταφέρουν σε βάθρο την Παναγία. 



Φιλιππίνες
Για τη νιρβάνα ρε γαμώτο!

Οι Φιλιππινέζοι, το μόνο Καθολικό έθνος στην Ασία, μας δίνουν την εικόνα του πιο βάναυσου πασχαλινού εθίμου. Η παράδοση περιλαμβάνει αυτομαστίγωμα (απόλαυση που μπορεί να σου προσφέρει και κάποιος φίλος – αν του το ζητήσεις), στέμματα από αγκάθια να κοσμούν τα κεφάλια των πιστών και ζωντανή αναπαράσταση της Σταύρωσης με κάρφωμα των άκρων επί του σταυρού. Ο συμβολισμός του εθίμου είναι προφανής για τους ασπάζοντες το «κατ’ εικόνα και ομοίωση». Ο σωματικός πόνος οφείλει να «αποβληθεί» από τη σφαίρα επιρροής του νού και ο πιστός μπορεί να φτάσει ένα βήμα πιο κοντά στο δημιουργό του, μέσω της συναισθηματικής νιρβάνας.


Βερμούδες
Φεστιβάλ χαρταετού

Το Πάσχα στις Βερμούδες, είναι μία οικογενειακή γιορτή και μάλιστα συνυφασμένο με το πέταγμα του χαρταετού. Παιδιά (όλων των ηλικιών) αρέσκονται στη δημιουργία πρωτότυπων, πολύχρωμων και πολύμορφων χαρταετών, τους οποίους κατασκευάζουν (μάλιστα υπάρχουν ειδικά τηλεοπτικά προγράμματα how to) με σκοπό την «απελευθέρωσή» τους, τη Μεγάλη Παρασκευή. Το έθιμο που φέρεται να έχει ανατολίτικες ρίζες, άρχισε να «σκίζει» τον αέρα των Βερμούδων μετά το 2ο Παγκόσμιο και συμβολίζει αφενός τη σταύρωση (κατασκευή χαρταετού), την οχλαγωγία του πλήθους- χλευασμό (ο θόρυβος που προκαλείται από τα “hummers”, κατά το πέταγμα) και την Ανάληψη εις τους ουρανούς (πέταγμα).



 Ισπανία
Semana Santa

Το θέαμα της λιτανείας των pasos, δηλ. των τεράστιων αρμάτων με τις αναπαραστάσεις του Θείου δράματος στους κεντρικούς δρόμους της Σεβίλλης, είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά του κόσμου. Κυρίως όμως, είναι για τους Ανδαλουσιανούς, άλλη μία αφορμή για φιέστα, με ερωτικά τραγούδια, χορούς και τον απαραίτητο κοινωνικό σχολιασμό, για το «βραβείο» του πιο όμορφου ομοιώματος της Παναγίας, για τους costaleros (που σηκώνουν στους ώμους τους τα άρματα) και τους αφιερωμένους πιστούς διαφόρων «αδελφοτήτων» (λέγονται cofradías ή Hermandades), που μετέχουν στις λιτανείες φορώντας το χιτώνα και το κωνοειδές καπέλο που παραπέμπει σε Κου Κλουξ Κλαν.


Ουγγαρία – Τσεχία - Σλοβακία
Καθένας με τα βίτσ(ι)α του

Ίσως το πιο παράξενο έθιμο κατά την περίοδο του Πάσχα το συναντάμε στην Τσεχία, στην Ουγγαρία και την Σλοβακία. Εκεί, η παράδοση θέλει τους άντρες να χτυπούν τις γυναίκες την Μεγάλη Δευτέρα με ένα χειροποίητο καμουτσίκι, φτιαγμένο από ιτιά και διακοσμημένο με πολύχρωμες λωρίδες στην άκρη του. Το χτύπημα υποτίθεται ότι είναι συμβολικό και σύμφωνα με τον μύθο, οι γυναίκες πρέπει να δέρνονται, έτσι ώστε να διατηρούν την υγεία και την ομορφιά τους τον επόμενο χρόνο. 


Σουηδία
Άμπρα Κατάμπρα

Η παράδοση των Σουηδών ονομάζει την περίοδο του Πάσχα ως την «εποχή των μαγισσών». Την Μεγάλη Πέμπτη υποτίθεται ότι οι μάγισσες αρχίζουν να πετούν με τις σκούπες τους για να δουν τον Σατανά, εξαπλώνοντας τη μαύρη μαγεία και ξαναγυρίζουν πίσω στη γη το Μεγάλο Σάββατο. Το σημερινό έθιμο περιλαμβάνει τη συγκέντρωση των ντόπιων, που ανάβουν πυροτεχνήματα και ουρλιάζουν για να τρομοκρατήσουν και να διώξουν τις μάγισσες. Τα παιδιά, πάλι, ακολουθούν την …ομοιοπαθητική: ντύνονται μάγισσες, φορούν κουρελιασμένα ρούχα και επισκέπτονται τους γείτονες τους προσμένοντας κάποιο δώρο, γλύκισμα ή χρήματα.


Χίος, Βροντάδος
Ρουκετοπόλεμος

Με ρίζες από την εποχή της Τουρκοκρατίας, το έθιμο του ρουκετοπόλεμου ξεκινά το βράδυ της Ανάστασης και συνιστά έναν αναίμακτο «πόλεμο» μεταξύ των ενοριών του Αγ. Μάρκου και της Παναγιάς Ερυθιανής. Οι ενορίτες των εκκλησιών βάφουν τον ουρανό του νησιού κόκκινο, καθώς με το πρώτο άκουσμα του «Χριστός Ανέστη» ανταλλάσσουν χιλιάδες ρουκέτες από δύο αντικριστούς λόφους, με στόχο να πετύχουν η μία το καμπαναριό της άλλης. Την επόμενη ημέρα, η καταμέτρηση των μηχανισμών που έφτασαν τα αντίπαλα στρατόπεδα, αναδεικνύει το νικητή.

men24.gr 
Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.

grizosgatos.blog@gmail.com