Εντός δύο εβδομάδων θα ανακοινωθούν διορθωτικές παρεμβάσεις
όπως η αναμενόμενη επί τα χείρω αναθεώρηση του ελλείμματος του 2010 (στις 26 Απριλίου) από τη Εurostat, στην περιοχή του 10% του ΑΕΠ (από 9,4% του ΑΕΠ που ήταν η εκτίμηση στον προϋπολογισμό).
Υπό το βάρος αυτών των δυσκολιών η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε στην ελληνική κυβέρνηση σιωπηρή παράταση 15 ημερών για την παρουσίαση του σχεδίου. Ετσι, αντί για την αρχική προθεσμία που εξέπνεε κανονικά την Πέμπτη 31 Μαρτίου, το πακέτο θα παρουσιαστεί στις 15 Απριλίου, εφόσον προηγουμένως πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου που θα «ανάψει» το τελικό «πράσινο φως» για την υλοποίηση του σχεδιασμού. Στη συνέχεια οι περικοπές 22 δισ. ευρώ του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου (2012-2015) θα συζητηθούν στη Βουλή ως τις 15 Μαΐου.
Οι παρεμβάσεις αυτές αποτελούν το ευρύτερο πακέτο θεσμικών αλλαγών των τελευταίων δεκαετιών, το οποίο περιλαμβάνει τρεις κύριες συνιστώσες:
1 Μέτρα άμεσης εφαρμογής, εντός του 2011, ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ, για την αντιμετώπιση της υστέρησης των εσόδων και των νέων υποχρεώσεων που θα προκύψουν μετά την αναθεώρηση του ελλείμματος του 2010 στην περιοχή του 10% του ΑΕΠ, η οποία θα ανακοινωθεί από τη Εurostat στις 26 Απριλίου. Τα τελικά στοιχεία εστάλησαν την Πέμπτη στις Βρυξέλλες από τη Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).
2 Μέτρα και διαρθρωτικές παρεμβάσεις του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου, το οποίο προβλέπει εξοικονόμηση 22 δισ. ευρώ την τετραετία 2012-2015.
3 Πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας ύψους 50 δισ. ευρώ. Ο κ. Παπακωνσταντίνου αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναγοράς ομολόγων με έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις.
Η παράταση των δύο εβδομάδων δεν μειώνει στο ελάχιστο την πίεση που υφίσταται ο υπουργός Οικονομικών για να ολοκληρώσει την κοστολόγηση των μέτρων και να ενημερώσει τους υπουργούς που θα «χρεωθούν» μέρους του πακέτου των περικοπών και των αποκρατικοποιήσεων.
Μείωση του μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο, με εκτιμώμενο δημοσιονομικό όφελος 4,6 δισ. ευρώ.
Νέες περικοπές στις ΔΕΚΟ με την εφαρμογή σχεδίων αναδιάρθρωσης και περικοπής δαπανών για την εξοικονόμηση 2,3-3,5 δισ. ευρώ.
Περικοπή αμυντικών δαπανών κατά 2,3 δισ. ευρώ.
Εξοικονόμηση 2,3 δισ. ευρώ από τη μεταρρύθμιση στο Σύστημα Υγείας. «Ψαλίδι» στα κοινωνικά επιδόματα και κυρίως στον αριθμό των δικαιούχων με εκτιμώμενο όφελος από 2,5 ως 4,5 δισ. ευρώ.
Περικοπή των φοροαπαλλαγών για την είσπραξη 4,6-9,2 δισ. ευρώ μέσω φορολογίας.
Παράλληλα το μνημόνιο προβλέπει: Εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης, προκειμένου να εισπραχθούν περισσότερα από 700 εκατ. ευρώ. Το συγκεκριμένο μέτρο είναι πιθανό να αντικατασταθεί από άλλη παρέμβαση, ισοδύναμου δημοσιονομικού αποτελέσματος. Αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων κατά μέσο όρο 30% σε δύο δόσεις, εφέτος και το 2012, με στόχο την είσπραξη 600 εκατ. ευρώ. Επιβολή φόρου στα αναψυκτικά, για να εισπραχθούν 300 εκατ. ευρώ.
Επιβολή «πράσινου» φόρου στις βιομηχανίες και στις βιοτεχνίες που ρυπαίνουν.
Επιβολή ειδικού τέλους στα αυθαίρετα κτίσματα, με στόχο την είσπραξη 100 εκατ. ευρώ.
O κ. Παπακωνσταντίνου επισημαίνει προς τους συνομιλητές του ότι «υπάρχει κίνδυνος να μην πιάσουν τόπο οι αλλαγές των τελευταίων μηνών, αν δεν υπάρξει έμπρακτη στήριξη για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα,αλλά και βούληση για τη συνέχιση των τομών». Ο ίδιος εκτιμά ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι ο μόνος δρόμος για την έξοδο από την κρίση. Ενδεικτικό των διαθέσεων του υπουργού ήταν το «ξέσπασμά» του κατά της ασφυκτικής ευρω-λιτότητας, σε ομιλία του ενώπιον των ευρωπαίων Σοσιαλιστών την περασμένη Πέμπτη. Αναφέρθηκε μεν στις θετικές αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής για την Ελλάδα, αλλά υπογράμμισε ότι το δημοσιονομικό πλαίσιο για το σύνολο των χωρών της Ευρώπης είναι ακραίο, υπερβολικά περιοριστικό και στερείται ευελιξίας. Οσο δε για το λεγόμενο Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας, ανέφερε ότι «δεν λύνει όλα τα προβλήματα και χρειάζεται να συμπληρωθεί από μοχλούς ανάπτυξης και επενδύσεων».«Οταν αναλάμβανα υπουργός Οικονομικών, δεν μπορούσα ποτέ να φανταστώ ότι θα προχωρούσα σε περικοπές μισθών 15%, συντάξεων 10% και σε αύξηση του ΦΠΑ κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες μέσα σε έξι μόλις μήνες» σημείωσε και αναρωτήθηκε αν αυτό είναι σοσιαλιστική πολιτική. Την απάντηση την έδωσε ο ίδιος: «Σίγουρα δεν είναι σοσιαλιστική πολιτική να αφήσεις μια χώρα να χρεοκοπήσει και να μην μπορεί να πληρώσει μισθούς και συντάξεις»...
Με αφορμή τη νέα υποβάθμιση της Ελλάδας από τον οίκο Standard & Ρoor΄s ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι οι οίκοι αξιολόγησης αγνοούν θετικές για την Ελλάδα τριμηνιαίες αξιολογήσεις από την τρόικα που γίνονται με πολύ αυστηρά κριτήρια. Παράλληλα εξέφρασε την κάθετη διαφωνία του στην εκτίμηση της Standard & Ρoor΄s ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί να προβεί σε αναδιάρθρωση του χρέους προτού ενταχθεί στον μόνιμο μηχανισμό στήριξης (ΕSΜ) το 2012.
Ο επιπλέον χρόνος που χρειάζεται η κυβέρνηση οδήγησε σε μικρή αναβολή της επίσκεψης του τεχνικού κλιμακίου της τρόικας στην Αθήνα αλλά και σε αλλαγή στόχευσης. Το κλιμάκιο θα έρθει εντός της εβδομάδας αλλά δεν θα ζητήσει «πλήρη λογαριασμό» όπως προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός. Θα λειτουργήσει κυρίως συμβουλευτικά εν όψει της κατάρτισης του τελικού πλάνου.
tovima.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.