Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

Τοξικά νοσοκομειακά απόβλητα στη Μαγούλα


ia 300x298 Τοξικά νοσοκομειακά απόβλητα στη Μαγούλα
Μόλις μία μέρα μετά την αποκάλυψη διακίνησης οικοτοξικών αποβλήτων στην Ελευσίνα ( το άρθρο εδώ ) μέσα από κατοικημένη περιοχή, έρχονται νέες αποκαλύψεις αυτή τη φορά  για παράνομη εναπόθεση επικινδύνων τοξικών ιατρικών απόβλητων στην Μαγούλα Αττικής.
Συγκεκριμένα στο χθεσινό έκτακτο δημοτικό συμβούλιο της Ελευσίνας το οποίο συζητούσε  την διακίνηση τοξικών αποβλήτων, ο γραμματέας της Τ.Ο ΠΑΣΟΚ Μαγούλας κ. Αντωνόπουλος Διονύσης, κατήγγειλε στο δημοτικό συμβούλιο την εναπόθεση τοξικής αμμοβολής στην Περιοχή Πάτημα Μαγούλας και δεσμεύθηκε να υποδείξει το σημείο...
στον αντιδήμαρχο Ελευσίνας κ. Μενέλαο Μίχα, προκειμένου ο δήμος Ελευσίνας να προβεί στις ανάλογες ενέργειες για απομάκρυνση της.
Πράγματι ο Κ. Αντωνόπουλος το πρωί της Τετάρτης μαζί με τον αντιδήμαρχο Ελευσίνας κ. Μίχα επισκέφθηκαν το σημείο όπου με έκπληξή τους αντίκρισαν ότι μεταξύ άλλων αποβλήτων είχαν εναποτεθεί και νοσοκομειακά απόβλητα, προερχόμενα προφανώς από το νοσοκομείο «Γεννηματάς» καθώς στην περιοχή υπήρχαν φάκελοι που ανέγραφαν το όνομα του νοσοκομείου.
Συγκεκριμένα στο σημείο το οποίο βρίσκεται μέσα σε κατοικημένη περιοχή της Μαγούλας και λίγα μέτρα από το ρέμα Σούρες, βρέθηκαν συσσωρευμένες ποσότητες ακτινογραφιών οι οποίες θεωρούνται Μολυσματικού και Τοξικού χαρακτήρα (ΕΙΑ-ΜΤΧ) καθώς περιέχουν εκτός από κάποιον μολυσματικό παράγοντα και κάποια τοξική χημική ουσία, όπως αντιδραστήριο, διαλύτη κτλ.
Ο κ.Αντωνόπουλος αντικρίζοντας τα ιατρικά απόβλητα και υπό τον φόβο ότι στην περιοχή μπορεί να υπάρχουν και άλλου είδους νοσοκομειακά απόβλητα αμιγούς μολυσματικού χαρακτήρα ή ακόμα και αιχμηρά όπως χρησιμοποιημένες σύριγγες,επισκέφθηκε αμέσως την αντιπεριφεριάρχη Αττικής κ. Σταυρούλα Δήμου και της ανέφερε το γεγονός των αποβλήτων.ie2 300x188 Τοξικά νοσοκομειακά απόβλητα στη Μαγούλα
Η κα. Δήμου έδωσε αμέσως εντολή σε κλιμάκιο περιβάλλοντος της περιφέρειας να επισκεφθεί αύριο την περιοχή προκειμένου να ασκήσει αυτοψία και δειγματοληψία.
Ταυτόχρονα ο αντιδήμαρχος Ελευσίνας κ. Μίχας, δήλωσε ότι θα καταθέσει μήνυση κατ αγνώστων για παράνομη εναπόθεση αποβλήτων.
Κίνδυνοι από τα ιατρικά απόβλητα
Τα ιατρικά απόβλητα μπορεί να επιφέρουν κάποιο τραυματισμό ή να προκαλέσουν κάποια ασθένεια. Η επικινδυνότητα αυτής της κατηγορίας των αποβλήτων
οφείλεται σε κάποια ή κάποιες από τις ακόλουθες ιδιότητες:
ü Περιέχουν μολυσματικούς/ λοιμογόνους παράγοντες.
ü Είναι τοξικά για το γονιδίωμα (παρεμβαίνουν στο γενετικό υλικό ή προκαλούν μεταλλάξεις).
ü Περιέχουν τοξικές ή επικίνδυνες χημικές ή φαρμακευτικές ουσίες.
ü Είναι ραδιενεργά.
ü Περιέχουν αιχμηρά αντικείμενα.
ie4 300x192 Τοξικά νοσοκομειακά απόβλητα στη ΜαγούλαΚίνδυνοι από μολυσματικά απόβλητα και αιχμηρά αντικείμενα
Τα μολυσματικά απόβλητα (περιλαμβάνουν τα ΕΙΑ-ΜΧ και κάποια ΕΙΑ-ΜΤΧ όπως απόβλητα μικροβιολογικών και άλλων εργαστηρίων) μπορεί να περιέχουν μια μεγάλη ποικιλία παθογόνων μικροοργανισμών. Αυτοί οι παθογόνοι οργανισμοί μπορούν να εισέλθουν στο ανθρώπινο σώμα μέσω διάφορων διαδρομών όπως:
ü Μέσω τρυπήματος, γδαρσίματος ή κοψίματος στο δέρμα.
ü Διαμέσου των βλεννογόνων.
ü Μέσω της αναπνοής.
ü Μέσω της πέψης.
Ιδιαίτερη ανησυχία υπάρχει για τη μόλυνση με τον ιό HIV/AIDS και για τον ιό της ηπατίτιδας Β και C (που είναι περισσότερο μελετημένοι και πιο γνωστοί) για τους οποίους υπάρχουν στοιχεία για τη δυνατότητα μετάδοσής τους στον άνθρωπο μέσω των ιατρικών αποβλήτων.
Αυτοί οι ιοί συνήθως μεταδίδονται μέσω τραυματισμών από βελόνες που έχουν μολυνθεί από ανθρώπινο αίμα. Εκτός όμως αυτών των ιών υπάρχει μια μεγάλη λίστα
λοιμογόνων παραγόντων όπως σαλμονέλα, συγκέλα, μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης, ιοί του έρπητα, ναϊσέρια της μηνιγγίτιδας και του γονοκόκκου, ιοί επικίνδυνοι αιμορραγικών πυρετών, σταφυλόκοκκοι, στρεπτόκοκκοι και λοιπά, που μπορούν να μεταδοθούν μέσω των επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων. Ένας άλλος παράγοντας που αυξάνει τους κινδύνους που προέρχονται από ιατρικά απόβλητα των οποίων η διαχείριση δεν έγινε με τον σωστό τρόπο είναι η ύπαρξη βακτηριδίων εντός των υγειονομικών μονάδων τα οποία είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά και στα απολυμαντικά.
πηγή 
Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.

grizosgatos.blog@gmail.com