από την Κατιάνα Ματζαρίδου
Και αν ο Aγιος Βαλεντίνος είναι ένας ξενόφερτος άγιος, που γιορτάζετε με σοκολατάκια, μπουκέτα από λουλούδια και τούρτες σε σχήμα καρδιάς, ας μην ξεχνάμε ότι εδώ στη χώρα μας γεννήθηκε ο φτερωτός γιος της Αφροδίτης -ο Έρωτας- και ότι έχουμε και εμείς οι έλληνες τον δικό μας άγιο Υάκινθο και πολλούς παραδοσιακούς τρόπους για να τον τιμήσουμε.
"Ο έρωτας περνάει από το στομάχι", έλεγαν οι γιαγιάδες μας και μας συμβούλευαν να μάθουμε να χειριζόμαστε καλά τα κουζινικά σκεύη, για να ζήσουμε ευτυχισμένα με τον καλό μας...
Αλήθεια, πόσες φορές δεν αφιερώνουμε το πρώτο μας ραντεβού σε ένα λουκούλλειο δείπνο, όχι μόνον για να γνωριστούμε καλύτερα, αλλά και για να εξοικειωθούμε;
Και αν ο Aγιος Βαλεντίνος είναι ένας ξενόφερτος άγιος, που γιορτάζετε με σοκολατάκια, μπουκέτα από λουλούδια και τούρτες σε σχήμα καρδιάς, ας μην ξεχνάμε ότι εδώ στη χώρα μας γεννήθηκε ο φτερωτός γιος της Αφροδίτης -ο Έρωτας- και ότι έχουμε και εμείς οι έλληνες τον δικό μας άγιο Υάκινθο και πολλούς παραδοσιακούς τρόπους για να τον τιμήσουμε.
Αλήθεια, πόσες φορές δεν αφιερώνουμε το πρώτο μας ραντεβού σε ένα λουκούλλειο δείπνο, όχι μόνον για να γνωριστούμε καλύτερα, αλλά και για να εξοικειωθούμε;
Και αν ο Aγιος Βαλεντίνος είναι ένας ξενόφερτος άγιος, που γιορτάζετε με σοκολατάκια, μπουκέτα από λουλούδια και τούρτες σε σχήμα καρδιάς, ας μην ξεχνάμε ότι εδώ στη χώρα μας γεννήθηκε ο φτερωτός γιος της Αφροδίτης -ο Έρωτας- και ότι έχουμε και εμείς οι έλληνες τον δικό μας άγιο Υάκινθο και πολλούς παραδοσιακούς τρόπους για να τον τιμήσουμε.
Ένα κατακόκκινο λαχταριστό μήλο, που πρόσφερε η Εύα στον Αδάμ, στάθηκε για την έξοδο τους από τον Παράδεισο.
Ο Πάρις χάρισε ένα ζουμερό κόκκινο μήλο στην Αφροδίτη -καταξιώνοντας την ως την ομορφότερη Θεά-, προκαλώντας τη ζήλια της Ήρας και της Αθηνάς και έτσι ξεκίνησε ο τρωικός πόλεμος, ο οποίος ουκ ολίγα δεινά επεφύλαξε στους νικητές έλληνες.
Το μήλο, καρπός της χαμένης αθωότητας έχει αφροδισιακές ιδιότητες, παραπέμπει στην τρυφερή σάρκα μιας νέας γυναίκας και σίγουρα αναδεικνύεται σημειολογικά ως το φρούτο του πειρασμού.
Δαγκώστε, λοιπόν, ένα μήλο, αφεθείτε στο πλούσιο άρωμα του, στους γλυκούς του χυμούς και αποφασίστε για το δείπνο τη νύχτα του Αγίου Βαλεντίνου!
Γλυκό κρασί, μέλι και φρούτα ήταν τα εδέσματα που πρόσφερε η Φρύνη στους συνδαιτυμόνες της, η λαμπερή εκείνη εταίρα της αρχαιότητας, της οποίας η φήμη έφτανε στα πέρατα του κόσμου. Νέκταρ και αμβροσία, με λίγα λόγια, -την τροφή των θεών- για να ξελογιάσει τους εραστές της, να τους πείσει ν΄ αφεθούν και να απολαύσουν την υπέρτατη ικανοποίηση.
Θαλασσινά, από τα γαλανά νερά του Αιγαίου, φρέσκα πράσινα λαχανικά από τα περιβόλια και καρπούς της ελληνικής γης, τους "χαϊδεμένους" από το ζεστό μεσογειακό ήλιο, έτρωγαν οι πρόγονοι μας όταν ήθελαν να ξυπνήσουν την κοιμισμένη τους λίμπιντο και να αφεθούν στις ηδονές του έρωτα.
Τα ψητά κρέατα, τ΄ αβγά και το κυνήγι, αλλά και ότι υπήρχε πιο εύγεστο και σπάνιο, πιο εκλεκτό και ξεχωριστό, επιστρατεύονταν για την προετοιμασία μιας ερωτικής νύχτας.
Και όλα αυτά, με τη συνοδεία γλυκού νερωμένου κρασιού και πάντα υπό τους ήχους απαλής μουσικής από έγχορδα και σουραύλια, ενώ γυμνές χορεύτριες ηλέκτριζαν την ατμόσφαιρα και προδίκαζαν, με τα λαγγέματα τους, τη γέννηση της ερωτικής επιθυμίας.
Στο Βυζάντιο
Όμως, ακόμα και στο θεοκρατούμενο Βυζάντιο ο έρωτας είχε σχέση με το φαγητό.
Η Θεοδώρα κέρδισε τον Ιουστινιανό με τις περιποιήσεις της και πάντα τον έπειθε για τη δική της άποψη -σχετικά με τα πολιτικά και στρατιωτικά πράγματα της αυτοκρατορίας - μετά από ένα λουκούλλειο δείπνο, σύμφωνα με τον Προκόπιο!
Δεν είναι τυχαίο, ότι στα σπίτια της χαράς, στην Κωνσταντινούπολη -στην αγορά της Μοισίας και στο λιμάνι του Κεράτιου κόλπου, ο ρόλος της εταίρας και της σερβιτόρας ήταν ταυτόσημος, -μιας που τα σπίτια της χαράς ήταν στην ουσία μαγέρικα όπου την γαστριμαργική απόλαυση της ακολουθούσε αυτή του έρωτα.
Όχι δεν αποφασίσαμε να σας κάνουμε μαθήματα για το πως να ξελογιάσετε τον αγαπημένο σας. Θέλουμε, απλώς, να σας θυμίσουμε τους δικούς μας ελληνικούς τρόπους για να τιμήσετε τη γιορτή του Έρωτα και τον Έρωτα στην κάθε ημέρα του χρόνου.
Με φαντασία και μεράκι δεν είναι θα δύσκολο να δημιουργήσετε την κατάλληλη ατμόσφαιρα στο τραπέζι, που θα σερβίρετε.
Ακολουθήστε τις γαστρονομικές συμβουλές των γιαγιάδων μας και την ελληνικότατη άποψη ότι "ο έρωτας περνάει από το στομάχι".
Η επιτυχία σας θα είναι σίγουρη !
Ο Πάρις χάρισε ένα ζουμερό κόκκινο μήλο στην Αφροδίτη -καταξιώνοντας την ως την ομορφότερη Θεά-, προκαλώντας τη ζήλια της Ήρας και της Αθηνάς και έτσι ξεκίνησε ο τρωικός πόλεμος, ο οποίος ουκ ολίγα δεινά επεφύλαξε στους νικητές έλληνες.
Το μήλο, καρπός της χαμένης αθωότητας έχει αφροδισιακές ιδιότητες, παραπέμπει στην τρυφερή σάρκα μιας νέας γυναίκας και σίγουρα αναδεικνύεται σημειολογικά ως το φρούτο του πειρασμού.
Δαγκώστε, λοιπόν, ένα μήλο, αφεθείτε στο πλούσιο άρωμα του, στους γλυκούς του χυμούς και αποφασίστε για το δείπνο τη νύχτα του Αγίου Βαλεντίνου!
Γλυκό κρασί, μέλι και φρούτα ήταν τα εδέσματα που πρόσφερε η Φρύνη στους συνδαιτυμόνες της, η λαμπερή εκείνη εταίρα της αρχαιότητας, της οποίας η φήμη έφτανε στα πέρατα του κόσμου. Νέκταρ και αμβροσία, με λίγα λόγια, -την τροφή των θεών- για να ξελογιάσει τους εραστές της, να τους πείσει ν΄ αφεθούν και να απολαύσουν την υπέρτατη ικανοποίηση.
Θαλασσινά, από τα γαλανά νερά του Αιγαίου, φρέσκα πράσινα λαχανικά από τα περιβόλια και καρπούς της ελληνικής γης, τους "χαϊδεμένους" από το ζεστό μεσογειακό ήλιο, έτρωγαν οι πρόγονοι μας όταν ήθελαν να ξυπνήσουν την κοιμισμένη τους λίμπιντο και να αφεθούν στις ηδονές του έρωτα.
Τα ψητά κρέατα, τ΄ αβγά και το κυνήγι, αλλά και ότι υπήρχε πιο εύγεστο και σπάνιο, πιο εκλεκτό και ξεχωριστό, επιστρατεύονταν για την προετοιμασία μιας ερωτικής νύχτας.
Και όλα αυτά, με τη συνοδεία γλυκού νερωμένου κρασιού και πάντα υπό τους ήχους απαλής μουσικής από έγχορδα και σουραύλια, ενώ γυμνές χορεύτριες ηλέκτριζαν την ατμόσφαιρα και προδίκαζαν, με τα λαγγέματα τους, τη γέννηση της ερωτικής επιθυμίας.
Στο Βυζάντιο
Όμως, ακόμα και στο θεοκρατούμενο Βυζάντιο ο έρωτας είχε σχέση με το φαγητό.
Η Θεοδώρα κέρδισε τον Ιουστινιανό με τις περιποιήσεις της και πάντα τον έπειθε για τη δική της άποψη -σχετικά με τα πολιτικά και στρατιωτικά πράγματα της αυτοκρατορίας - μετά από ένα λουκούλλειο δείπνο, σύμφωνα με τον Προκόπιο!
Δεν είναι τυχαίο, ότι στα σπίτια της χαράς, στην Κωνσταντινούπολη -στην αγορά της Μοισίας και στο λιμάνι του Κεράτιου κόλπου, ο ρόλος της εταίρας και της σερβιτόρας ήταν ταυτόσημος, -μιας που τα σπίτια της χαράς ήταν στην ουσία μαγέρικα όπου την γαστριμαργική απόλαυση της ακολουθούσε αυτή του έρωτα.
Όχι δεν αποφασίσαμε να σας κάνουμε μαθήματα για το πως να ξελογιάσετε τον αγαπημένο σας. Θέλουμε, απλώς, να σας θυμίσουμε τους δικούς μας ελληνικούς τρόπους για να τιμήσετε τη γιορτή του Έρωτα και τον Έρωτα στην κάθε ημέρα του χρόνου.
Με φαντασία και μεράκι δεν είναι θα δύσκολο να δημιουργήσετε την κατάλληλη ατμόσφαιρα στο τραπέζι, που θα σερβίρετε.
Ακολουθήστε τις γαστρονομικές συμβουλές των γιαγιάδων μας και την ελληνικότατη άποψη ότι "ο έρωτας περνάει από το στομάχι".
Η επιτυχία σας θα είναι σίγουρη !
Τα καλούδια του προξενιού"Ένα γλυκάκι από τα χεράκια της" πρόσφερε πάντα η μητέρα της υποψήφιας για προξενιό κοπέλας, γιατί ας μην ξεχνούμε πως τα ήθη και τα έθιμα επέβαλαν άλλους κώδικες συμπεριφοράς στους νέους. Ένα γλυκό του κουταλιού, λοιπόν, μια μπελαλίδικη λιχουδιά, για να γλυκάνουν την προξενήτρα και να πει τα καλύτερα λόγια στην οικογένεια του γαμπρού.
Και αν η κυρία είχε όρεξη την τρατάριζαν και ένα λικεράκι, επίσης από τα χέρια του κοριτσιού για να φύγει με τις καλύτερες των εντυπώσεων από το σπίτι.
Αν όλα πήγαιναν καλά και το προξενιό προχωρούσε, ο γαμπρός με την οικογένεια του επισκεπτόταν το σπίτι της νύφης, για να γνωριστούνε.
Και τότε οι προετοιμασίες ήταν μεγαλύτερες. Εκτός από το γλυκό του κουταλιού, προσφέρανε και άλλα γλυκά, λικέρ ή και σουμάδα, για να "σπάσει ο πάγος" και να έρθουν όλοι πιο κοντά -με τη διαβεβαίωση, βέβαια, ότι η υποψήφια νύφη είχε βάλλει αρκούντως ...το χεράκι της στην παρασκευή των προσφερομένων λιχουδιών. Aλλωστε, η καπατσοσύνη της νύφης, εκτός από τα κεντήματα, αποδεικνύονταν και με τις ικανότητες της στην κουζίνα.
Στους αρραβώνες, το γλέντι ήταν τρικούβερτο και τα εδέσματα τα πιο εκλεκτά και πάντα "από τα χεράκια της", αφού -όπως είπαμε- η προκοπή και η νοικοκυροσύνη ήταν εγγύηση για να στεριώσει το σπιτικό.
Μόνο στο γάμο και στο τραπέζι, που γινόταν μετά την τελετή σερβίρονταν τα πραγματικά αφροδισιακά εδέσματα, αφού μέχρι εκείνη τη στιγμή αποθάρρυναν κάθε σωματική επαφή, μεταξύ των δύο νέων.
Μόλις όμως έμπαινε το στεφάνι, ξεκινούσε το γαστριμαργικό... όργιο με έμφαση πάντα την ευγονία, την ευημερία και την ευτυχία.
Η αγάπη είναι ζάληΗ γλυκιά γεύση υποδηλώνει τη γλυκιά αρχή, για τη ζωή ενός καινούργιου ζευγαριού και προοιωνίζει ευτυχή και γλυκύ βίο.
Έτσι, συχνά ο νέος και η νέα, που αρραβωνιάζονται ή παντρεύονται επιβάλλονταν να φάνε καρύδια με μέλι κατά την ώρα της τελετής, ή αμέσως μετά και σε κάποιες περιοχές το έθιμο επιτάσσει να φάνε και οι καλεσμένοι.
Τα λουκούμια ήταν ένα από τα πιο συνηθισμένα τραταρίσματα μια και το λευκό τους χρώμα συμβόλιζε την αγνότητα της κοπέλας.
Στην Πέργαμο της Μικράς Ασίας ο νέος έστελνε στην κοπέλα, που του έκαναν προξενιό, χιώτικη μαστίχα και γαρίφαλα, ενώ οι γονείς της κερνούσαν τους καλεσμένους τους σερμπέτι με κουκουνάρια.
Χαρακτηριστικό κέρασμα στα προξενιά και τους αρραβώνες σε πολλά μέρη της Ελλάδας και κυρίως στα νησιά ήταν τα αμυγδαλωτά μαζί με τη σουμάδα (αναψυκτικό από πολτοποιημένα αμύγδαλα, ζάχαρη και νερό), καθώς ο καρπός της αμυγδαλιάς συμβολίζει την ευγονία και την απόκτηση πολλών και καλών παιδιών.
Aλλωστε, στην Κρήτη είναι πολύ γνωστή η παλιά ευχή προς ανύπαντρες κοπέλες "και στις σουμάδες σου", που αντικαθιστά το "και στις χαρές σου".
Στους επισκέπτες πρόσφεραν πέντε και έξι γλυκά του κουταλιού.
Τα σερβίριζαν μέσα σ' ένα μεγάλο δίσκο ασημένιο, που συμβόλιζε την οικονομική επιφάνεια του νοικοκυριού της νύφης . Μέσα στο δίσκο υπήρχε ασημένια σκαλιστή κούπα με ασημένια πάλι κουταλάκια και πιρουνάκια. Μετά ακολουθούσε άλλος δίσκος με ασημένια ζαχαριέρα και καφές σ' ασημένια ή πορσελάνινα "φαρφουρένια" κουπάκια.
Και αν η κυρία είχε όρεξη την τρατάριζαν και ένα λικεράκι, επίσης από τα χέρια του κοριτσιού για να φύγει με τις καλύτερες των εντυπώσεων από το σπίτι.
Αν όλα πήγαιναν καλά και το προξενιό προχωρούσε, ο γαμπρός με την οικογένεια του επισκεπτόταν το σπίτι της νύφης, για να γνωριστούνε.
Και τότε οι προετοιμασίες ήταν μεγαλύτερες. Εκτός από το γλυκό του κουταλιού, προσφέρανε και άλλα γλυκά, λικέρ ή και σουμάδα, για να "σπάσει ο πάγος" και να έρθουν όλοι πιο κοντά -με τη διαβεβαίωση, βέβαια, ότι η υποψήφια νύφη είχε βάλλει αρκούντως ...το χεράκι της στην παρασκευή των προσφερομένων λιχουδιών. Aλλωστε, η καπατσοσύνη της νύφης, εκτός από τα κεντήματα, αποδεικνύονταν και με τις ικανότητες της στην κουζίνα.
Στους αρραβώνες, το γλέντι ήταν τρικούβερτο και τα εδέσματα τα πιο εκλεκτά και πάντα "από τα χεράκια της", αφού -όπως είπαμε- η προκοπή και η νοικοκυροσύνη ήταν εγγύηση για να στεριώσει το σπιτικό.
Μόνο στο γάμο και στο τραπέζι, που γινόταν μετά την τελετή σερβίρονταν τα πραγματικά αφροδισιακά εδέσματα, αφού μέχρι εκείνη τη στιγμή αποθάρρυναν κάθε σωματική επαφή, μεταξύ των δύο νέων.
Μόλις όμως έμπαινε το στεφάνι, ξεκινούσε το γαστριμαργικό... όργιο με έμφαση πάντα την ευγονία, την ευημερία και την ευτυχία.
Η αγάπη είναι ζάληΗ γλυκιά γεύση υποδηλώνει τη γλυκιά αρχή, για τη ζωή ενός καινούργιου ζευγαριού και προοιωνίζει ευτυχή και γλυκύ βίο.
Έτσι, συχνά ο νέος και η νέα, που αρραβωνιάζονται ή παντρεύονται επιβάλλονταν να φάνε καρύδια με μέλι κατά την ώρα της τελετής, ή αμέσως μετά και σε κάποιες περιοχές το έθιμο επιτάσσει να φάνε και οι καλεσμένοι.
Τα λουκούμια ήταν ένα από τα πιο συνηθισμένα τραταρίσματα μια και το λευκό τους χρώμα συμβόλιζε την αγνότητα της κοπέλας.
Στην Πέργαμο της Μικράς Ασίας ο νέος έστελνε στην κοπέλα, που του έκαναν προξενιό, χιώτικη μαστίχα και γαρίφαλα, ενώ οι γονείς της κερνούσαν τους καλεσμένους τους σερμπέτι με κουκουνάρια.
Χαρακτηριστικό κέρασμα στα προξενιά και τους αρραβώνες σε πολλά μέρη της Ελλάδας και κυρίως στα νησιά ήταν τα αμυγδαλωτά μαζί με τη σουμάδα (αναψυκτικό από πολτοποιημένα αμύγδαλα, ζάχαρη και νερό), καθώς ο καρπός της αμυγδαλιάς συμβολίζει την ευγονία και την απόκτηση πολλών και καλών παιδιών.
Aλλωστε, στην Κρήτη είναι πολύ γνωστή η παλιά ευχή προς ανύπαντρες κοπέλες "και στις σουμάδες σου", που αντικαθιστά το "και στις χαρές σου".
Στους επισκέπτες πρόσφεραν πέντε και έξι γλυκά του κουταλιού.
Τα σερβίριζαν μέσα σ' ένα μεγάλο δίσκο ασημένιο, που συμβόλιζε την οικονομική επιφάνεια του νοικοκυριού της νύφης . Μέσα στο δίσκο υπήρχε ασημένια σκαλιστή κούπα με ασημένια πάλι κουταλάκια και πιρουνάκια. Μετά ακολουθούσε άλλος δίσκος με ασημένια ζαχαριέρα και καφές σ' ασημένια ή πορσελάνινα "φαρφουρένια" κουπάκια.
Στον Πόντο και βέβαια σε κάθε περιοχή της χώρας , που έχουν εγκατασταθεί οι πόντιοι, όπως για παράδειγμα στη Μακεδονία και τη Θράκη, στους πρωταγωνιστές του αρραβώνα σερβίρουν "πατσακλί" (αρνί σουβλιστό), "καρτοφλούν" (πατάτες με κρέας και κρεμμύδια), "κιβέτς" (κρέας με πατάτες σε πήλινο σκεύος), "κεσκέκ" (πολτό από σιτάρι και κρέας) "φούστρον" (αβγά ομελέτα με αλεύρι) ή βραστή κότα και τα αυγά, τα οποία από τα πανάρχαια χρόνια θεωρούνταν ευγονιμικά σύμβολα. Το γλύκισμα ήταν ο "πουρμάς", που θύμιζε το σαραγλί. Γαμπρός και νύφη αντάλλασσαν ειδικές κουλούρες και έστελναν ψωμάκια σε φίλους και γνωστούς σαν προσκλητήρια στις χαρές τους.
"Έψιλον", όπως λέμε έρωταςΜπορεί ο Οδυσσέας Ελύτης να μίλησε λυρικά για το "Ρο" του έρωτα, όμως διατροφικά σημαντικό είναι ένα άλλο γράμμα, το "Έψιλον", αφού η κατεξοχήν αφροδισιακή βιταμίνη είναι η Ε, που κάνει τους μύες της καρδιάς και τα νεύρα να λειτουργούν με λιγότερο οξυγόνο, αυξάνοντας μ' αυτόν τον τρόπο την αντοχή και το σφρίγος.
Εξίσου σημαντική, στον τομέα αυτό είναι και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, με πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό.
Ωστόσο, ερωτικές είναι και οι τροφές που περιέχουν σελήνιο, χρώμιο, ψευδάργυρο και μια σειρά από άλλα ιχνοστοιχεία. Έτσι, λόγω σύστασης, στην κατηγορία των αφροδισιακών τροφών ανήκουν οι ξηροί καρποί, το λάδι, οι ελιές και τα λαδερά φαγητά, αλλά και τα θαλασσινά και όχι μόνο.
Ο κατάλογος είναι μακρύς και ενδιαφέρον και αποδεικνύει ότι η φροντίδα για την ανάταση της λίμπιντο μπορεί να έχει θετικές επιδράσεις στη γενικότερη κατάσταση της υγείας μας, αφού φρέσκα λαχανικά, φρούτα και καρποί συνθέτουν το πιο ερωτικό μενού.
Ιδιότητες ανάλογες, λοιπόν, έχουν όλα τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά από το μαρούλι ως το μπρόκολο, αλλά και το μέλι, που είναι πλούσιο σε ολιγοστοιχεία, ένζυμα, μέταλλα και οξέα, που το καθιστούν πολύτιμο μέσο που εξασφαλίζει ενέργεια.
Φυσικά, ποίος μπορεί να αμφισβητήσει την αφροδισιακή επιρροή της σοκολάτας και μάλιστα συγκεκριμένων ειδών. Δεν υπάρχει καλύτερος συνδυασμός από μια αφράτη καριόκα, που θα τη συνοδεύσετε με κάποιο γλυκό κρασί. Ο συνδυασμός χαλαρώνει τις αντιστάσεις και δημιουργεί μια υπέροχη αίσθηση ευφορίας.
Πολλά βότανα ενισχύουν την ερωτική διάθεση και κυρίως η μέντα και ο δυόσμος. Έτσι, σκευάσματα που περιέχουν αυτά τα βότανα αποκτούν προσφέρονται ως αφροδισιακά. Ωστόσο, το ίδιο ερωτικά μπορεί να επιδράσουν και τα γλυκά του κουταλιού, όπως το τριαντάφυλλο, το σύκο, το κυδώνι, αλλά και το μελιτζανάκι, που λόγω σχήματος παραπέμπει σε φαλλικό συμβολισμό.
Γενικότερα, όλα τα εδέσματα που θυμίζουν το σχήμα του φαλλού θεωρούνται αφροδισιακά -έστω και δεν περιέχουν τα ενδεικνυόμενα, από τους ειδικούς, ιχνοστοιχεία. Η παρουσία τους, στο τραπέζι, λειτουργεί σημειολογικά.
Εξίσου σημαντική, στον τομέα αυτό είναι και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, με πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό.
Ωστόσο, ερωτικές είναι και οι τροφές που περιέχουν σελήνιο, χρώμιο, ψευδάργυρο και μια σειρά από άλλα ιχνοστοιχεία. Έτσι, λόγω σύστασης, στην κατηγορία των αφροδισιακών τροφών ανήκουν οι ξηροί καρποί, το λάδι, οι ελιές και τα λαδερά φαγητά, αλλά και τα θαλασσινά και όχι μόνο.
Ο κατάλογος είναι μακρύς και ενδιαφέρον και αποδεικνύει ότι η φροντίδα για την ανάταση της λίμπιντο μπορεί να έχει θετικές επιδράσεις στη γενικότερη κατάσταση της υγείας μας, αφού φρέσκα λαχανικά, φρούτα και καρποί συνθέτουν το πιο ερωτικό μενού.
Ιδιότητες ανάλογες, λοιπόν, έχουν όλα τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά από το μαρούλι ως το μπρόκολο, αλλά και το μέλι, που είναι πλούσιο σε ολιγοστοιχεία, ένζυμα, μέταλλα και οξέα, που το καθιστούν πολύτιμο μέσο που εξασφαλίζει ενέργεια.
Φυσικά, ποίος μπορεί να αμφισβητήσει την αφροδισιακή επιρροή της σοκολάτας και μάλιστα συγκεκριμένων ειδών. Δεν υπάρχει καλύτερος συνδυασμός από μια αφράτη καριόκα, που θα τη συνοδεύσετε με κάποιο γλυκό κρασί. Ο συνδυασμός χαλαρώνει τις αντιστάσεις και δημιουργεί μια υπέροχη αίσθηση ευφορίας.
Πολλά βότανα ενισχύουν την ερωτική διάθεση και κυρίως η μέντα και ο δυόσμος. Έτσι, σκευάσματα που περιέχουν αυτά τα βότανα αποκτούν προσφέρονται ως αφροδισιακά. Ωστόσο, το ίδιο ερωτικά μπορεί να επιδράσουν και τα γλυκά του κουταλιού, όπως το τριαντάφυλλο, το σύκο, το κυδώνι, αλλά και το μελιτζανάκι, που λόγω σχήματος παραπέμπει σε φαλλικό συμβολισμό.
Γενικότερα, όλα τα εδέσματα που θυμίζουν το σχήμα του φαλλού θεωρούνται αφροδισιακά -έστω και δεν περιέχουν τα ενδεικνυόμενα, από τους ειδικούς, ιχνοστοιχεία. Η παρουσία τους, στο τραπέζι, λειτουργεί σημειολογικά.
Γαστριμαργική αποπλάνησηΓια να φτιάξετε το δικό σας ερωτικό μενού, με συνταγές ελληνικές και παραδοσιακές, δεν έχετε παρά να διαλέξετε τα πιάτα που ανταποκρίνονται στα όσα διαβάσατε και να ανασκουμπωθείτε. Φροντίστε να έχετε τα πάντα έτοιμα από πριν, έτσι ώστε να μπορέσετε να αφιερώσετε χρόνο στον εαυτό σας για να χαλαρώσετε και να ηρεμήσετε, γιατί μην ξεχνάτε ότι η εσωτερική ομορφιά είναι αυτή που αντανακλάται στα πρόσωπα μας.
Οι προτάσεις μας θα γαργαλίσουν τις αισθήσεις σας και θα σας ανοίξουν την όρεξη για τα... περαιτέρω.
Θαλασσινή αύραΑπεριτίφ: ρακόμελο και συνοδευτικά ψωμάκια με αρωματικά βότανα, αλειμμένα με πάστα από ελιές, ή αυγοτάραχο Μεσολογγίου
Ορεκτικό: Όστρακα (στρείδια, γυαλιστερές, χτένια και πετροσωλήνες) με λεμόνι
Κυρίως πιάτο: Σπιτικά μακαρόνια με χταποδάκι
Σαλάτα: Ρόκα, μαρούλι ψιλοκομμένο, με σπόρια ροδιού
Επιδόρπιο: Γιαούρτι με μέλι και καρύδια
Οι προτάσεις μας θα γαργαλίσουν τις αισθήσεις σας και θα σας ανοίξουν την όρεξη για τα... περαιτέρω.
Θαλασσινή αύραΑπεριτίφ: ρακόμελο και συνοδευτικά ψωμάκια με αρωματικά βότανα, αλειμμένα με πάστα από ελιές, ή αυγοτάραχο Μεσολογγίου
Ορεκτικό: Όστρακα (στρείδια, γυαλιστερές, χτένια και πετροσωλήνες) με λεμόνι
Κυρίως πιάτο: Σπιτικά μακαρόνια με χταποδάκι
Σαλάτα: Ρόκα, μαρούλι ψιλοκομμένο, με σπόρια ροδιού
Επιδόρπιο: Γιαούρτι με μέλι και καρύδια
Παραδοσιακή νοστιμιάΑπεριτίφ: Σουμάδα και συνοδευτικά φέτες από καρυδόψωμο, βουτηγμένες σε λάδι αρωματισμένο με βότανα, ή βούτυρο δουλεμένο με μυρωδικά όπως άνηθο, μαϊντανό, δυόσμο, εστραγκόν.
Ορεκτικό: Γαρίδες σαγανάκι με φέτα
Σαλάτα: Με φρέσκο σπανάκι και καρύδια
Κυρίως πιάτο: Γαμοπίλαφο και κατσικάκι στο φούρνο
Επιδόρπιο: Παγωτό με γεύση μαστίχας και με θρυμματισμένο παστέλι
Ορεκτικό: Γαρίδες σαγανάκι με φέτα
Σαλάτα: Με φρέσκο σπανάκι και καρύδια
Κυρίως πιάτο: Γαμοπίλαφο και κατσικάκι στο φούρνο
Επιδόρπιο: Παγωτό με γεύση μαστίχας και με θρυμματισμένο παστέλι
Υγιεινή απόλαυσηΑπεριτίφ: Σπιτικό λικέρ μέντας και συνοδευτικά ντιπ με ταχίνι, στο οποίο θα βουτάτε μπαστουνάκια φρέσκων λαχανικών (αγγουράκια, καρώτα κ.α.)
Ορεκτικό: Μπουρεκάκια μελιτζάνας
Σαλάτα: Λάχανο με σταφίδες, ψημένα αμύγδαλα, φέτες μήλου και κόκκινη πιπεριά
Κυρίως πιάτο: Αρνάκι ή μοσχάρι κυδωνάτο
Επιδόρπιο: "Πουρμά" με γλυκό κρασί Σάμου
Ορεκτικό: Μπουρεκάκια μελιτζάνας
Σαλάτα: Λάχανο με σταφίδες, ψημένα αμύγδαλα, φέτες μήλου και κόκκινη πιπεριά
Κυρίως πιάτο: Αρνάκι ή μοσχάρι κυδωνάτο
Επιδόρπιο: "Πουρμά" με γλυκό κρασί Σάμου
Προκλητικός συνδυασμόςΑπεριτίφ: Μαυροδάφνη Πατρών, με λίγο χυμό από φρέσκο πορτοκάλι, κανέλα και μια φέτα μήλο
Ορεκτικό: Ελιές πράσινες γεμισμένες με αμύγδαλα, μικρές φέτες λαδοτύρι Μυτιλήνης
Σαλάτα: Αντίδια, μαρούλι, άνηθο, μαϊντανό και σος από γιαούρτι στραγγιστό, ελαιόλαδο, ξύδι από καλό κρασί και ψημένους ηλιόσπορους.
Κυρίως πιάτο:Πράσα με χοιρινό και δαμάσκηνα
Επιδόρπιο: Χαλβάς με κανέλα και λεμόνι
Ορεκτικό: Ελιές πράσινες γεμισμένες με αμύγδαλα, μικρές φέτες λαδοτύρι Μυτιλήνης
Σαλάτα: Αντίδια, μαρούλι, άνηθο, μαϊντανό και σος από γιαούρτι στραγγιστό, ελαιόλαδο, ξύδι από καλό κρασί και ψημένους ηλιόσπορους.
Κυρίως πιάτο:Πράσα με χοιρινό και δαμάσκηνα
Επιδόρπιο: Χαλβάς με κανέλα και λεμόνι
Γοητευτική λιχουδιάΑπεριτίφ: Γλυκό λιαστό κρασί
Ορεκτικό: Αγγουράκια και μελιτζανάκια τουρσί με ζυμωτό ψωμί και ντιπ από κοπανιστή με στραγγιστό γιαούρτι
Σαλάτα: Πιπεροσαλάτα με ταχίνι
Κυρίως πιάτο: Μύδια με κρασί και μάραθο
Επιδόρπιο: Μία πιατέλα με αμυγδαλωτά, φλωρεντίνες και καριόκες.
Πανδαισία γεύσεων
Απεριτίφ: Τσικουδιά
Ορεκτικό: ανθότυρο με μέλι και ψημένο κουκουνάρι
Σαλάτα: Καβούρι με πράσινη σαλάτα
Κυρίως πιάτο: μακαρούνες με ζαφορά και μπούκοβο
Επιδόρπιο: Φλάουνες
Ορεκτικό: Αγγουράκια και μελιτζανάκια τουρσί με ζυμωτό ψωμί και ντιπ από κοπανιστή με στραγγιστό γιαούρτι
Σαλάτα: Πιπεροσαλάτα με ταχίνι
Κυρίως πιάτο: Μύδια με κρασί και μάραθο
Επιδόρπιο: Μία πιατέλα με αμυγδαλωτά, φλωρεντίνες και καριόκες.
Πανδαισία γεύσεων
Απεριτίφ: Τσικουδιά
Ορεκτικό: ανθότυρο με μέλι και ψημένο κουκουνάρι
Σαλάτα: Καβούρι με πράσινη σαλάτα
Κυρίως πιάτο: μακαρούνες με ζαφορά και μπούκοβο
Επιδόρπιο: Φλάουνες
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.