Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

Γιατί οι πιπεριές είναι καυτερές και η μέντα δροσερή;

Αναρωτηθήκατε ποτέ τι είναι αυτό που κάνει τις πιπεριές να μας «καίνε» όταν τις τρώμε (καλά, όχι όλες οι πιπεριές) και τη μέντα να μας «δροσίζει»; Για τις πιπεριές το μυστικό ονομάζεται… καψαϊκίνη και για τη μέντα ονομάζεται μενθόλη. Είναι δυο ουσίες που δρουν με παρόμοιο τρόπο στο νευρικό μας σύστημα και κατ’ επέκταση στον εγκέφαλό μας. Τρώγοντας καυτερές πιπεριές νοιώθουμε κάψιμο στη γλώσσα μας, ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι πιο ζεστή, ενώ μασώντας φύλλα μέντας ή τσίχλα με μέντα νοιώθουμε λες και έχουμε μόνιμα παγάκια στο στόμα μας. Η καψαϊκίνη, αλλά και η μενθόλη δεσμεύονται σε υποδοχείς νεύρων που είναι ευαίσθητοι στο ζεστό και στο κρύο, αντίστοιχα. Έτσι ο εγκέφαλός μας «μπερδεύεται» και νοιώθει κάψιμο ή πάγωμα, ενώ στην πραγματικότητα τίποτα από τα δύο δεν συμβαίνει...

Μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία για τις πιπεριές:

  • Οι πιπεριές είναι στην ουσία φρούτα και όχι λαχανικά. (Όπως και οι ντομάτες, τα αγγούρια και τα κολοκυθάκια)
  • Η καψαϊκίνη είναι αδιάλυτη στο νερό, αλλά διαλυτή στα λίπη γενικότερα, γι’ αυτό το λόγο άλλωστε δεν βοηθάει να πίνουμε νερό μετά την κατανάλωση καυτερών πιπεριών. Αν και το κρύο νερό μπορεί προσωρινά να προσφέρει μια ανακούφιση, εντούτοις δεν προσφέρει ουσιαστική λύση.
  • Μπορείτε όμως να καταναλώσετε γαλακτοκομικά προϊόντα, καθώς αυτά περιέχουν μια πρωτεΐνη που λέγεται καζεΐνη. Η καζεΐνη δεσμεύει την καψαϊκίνη και έτσι αισθανόμαστε λιγότερο την δράση της.
  • Και μπορεί το σκέτο κρύο νερό να μην σας βοηθάει ιδιαίτερα, όμως αν του βάλετε λίγη ζάχαρη τότε θα έχετε παρόμοια αποτελέσματα με αυτά των γαλακτοκομικών προϊόντων.
  • Η καψαϊκίνη είναι μια ουσία που χρησιμοποιείται και στην ιατρική, καθώς βοηθάει εξαιρετικά σε παθήσεις που αφορούν τις αρθρώσεις και όχι μόνο. Πολλά έμπλαστρα επίσης έχουν ως κύριο συστατικό την καψαϊκίνη.
  • Αναρωτηθήκατε ποτέ πώς θα ήταν αν σας τσιμπούσε μια ταραντούλα; Λοιπόν θα είναι σαν να έχετε εκτεθεί σε μεγάλη ποσότητα καψαϊκίνης, διότι το δηλητήριο της ταραντούλας ενεργοποιεί τα ίδια αισθητήρια νεύρα με την καψαϊκίνη.
endiaferonta 
Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.

grizosgatos.blog@gmail.com