Χιλιάδες διαδηλωτές συγκρούστηκαν χθες στην Τρίπολη με υποστηρικτές του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι στην Πράσινη Πλατεία της Τρίπολης, όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό δίκτυο Al Jazeera επικαλούμενο ανώνυμες πηγές. Σύμφωνα με την οργάνωση Human Rights Watch, τουλάχιστον 223 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Λιβύη από την έναρξη του κινήματος διαμαρτυρίας την περασμένη εβδομάδα. Τα περισσότερα από τα θύματα σκοτώθηκαν στην πόλη της Βεγγάζης, αλλά σύμφωνα με μαρτυρίες αιματηρές συγκρούσεις ξέσπασαν το Σάββατο και στις πόλεις Μουσράτα και Ζαούια...
Στην Τρίπολη, χειρουργός του νοσοκομείου al-Jalae δήλωσε ότι, από χθες το απόγευμα, έχουν φθάσει οι σοροί πενήντα ανθρώπων , ενώ μεταφέρθηκαν 200 τραυματίες. "Ένα από τα θύματα υπέκυψε αφού χτυπήθηκε από αντιαρματική ρουκέτα στην κοιλιακή χώρα", είπε ο γιατρός. Μέλη στρατιωτικής μονάδας γνωστής ως ομάδα "Thunderbolt" μετέφεραν τραυματισμένους συντρόφους τους στο νοσοκομείο , δήλωσε ο χειρουργός. Οι στρατιώτες είπαν ότι προσχώρησαν στους αντικεθστωτικούς διαδηλωτές και ότι πολέμησαν και νίκησαν επίλεκτο στρατιωτικό σώμα φρουρών του Καντάφι. "Τώρα λένε ότι εξουδετέρωσαν την Πραιτοριανή Φρουρά και ότι προσχώρησαν στη λαϊκή εξέγερση", δήλωσε από το ίδιο νοσοκομείο στο Ρόιτερ ένας δικηγόρος.
Εκατοντάδες Λίβυοι, ορισμένοι οπλισμένοι με μαχαίρια και όπλα, στράφηκαν και εναντίον εργοταξίου νοτιοκορεατικής εταιρείας στην Τρίπολη. Τέσσερις ξένοι εργαζόμενοι τραυματίσθηκαν, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Νότιας Κορέας. Η επίθεση άρχισε κατά τις 23:00 (τοπική ώρα). Οι επιτιθέμενοι στη συνέχεια έφυγαν και επέστρεψαν λίγες ώρες αργότερα, δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερ αξιωματούχος του νοτιοκορεατικού υπουργείου Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι οι συμπλοκές συνεχίζονται. Τρεις νοτιοκορεάτες εργάτες τραυματίσθηκαν, ένας από αυτούς έχει τραύματα από μαχαίρι, καθώς και δύο ή τρεις εργάτες από το Μπανγκλαντές, σύμφωνα με τον αξιωματούχο. Οι επιτιθέμενοι Λίβυοι αποχώρησαν λίγο αργότερα από το εργοτάξιο.
''Nέα Λιβύη'' ή ''Εμφύλιος''
Ο γιος του ηγέτη της Λιβύης Μουάμαρ Καντάφι, Σαίφ αλ-Ισλάμ Καντάφι, υποσχέθηκε με δηλώσεις του σήμερα τα ξημερώματα στο κρατικό τηλεοπτικό κανάλι και ενώ οι αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ αντικαθεστωτικών και της αστυνομίας εξαπλώθηκαν πλέον και μέσα στην πρωτεύουσα Τρίπολη, ότι το καθεστώς του πατέρα του θα προχωρήσει άμεσα σε ένα πρόγραμμα αλλαγών.
Ο Σάιφ αλ Ισλάμ δήλωσε ότι ο λαός της Λιβύης έχει να διαλέξει είτε να οικοδομήσει μία "νέα Λιβύη" είτε να βυθίσει τη χώρα στον "εμφύλιο πόλεμο", την ώρα που οι συγκρούσεις έφθασαν στους δρόμους της Τρίπολης. «Η Λιβύη βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι. Είτε συμφωνούμε σήμερα σε μεταρρυθμίσεις, είτε θα θρηνήσουμε νεκρούς, αλλά χιλιάδες ποταμοί αίματος θα κυλήσουν σε ολόκληρη τη Λιβύη», δήλωσε ο Σάιφ Αλ-Ισλάμ σε τηλεοπτικό του διάγγελμα. Ως προς το θέμα των μεταρρυθμίσεων, ανακοίνωσε ότι το Γενικό Λαϊκό Κονγκρέσο θα συνέλθει σύντομα για να ψηφίσει νέο ποινικό κώδικα και νέους νόμους που θα δίνουν "προοπτικές ελευθερίας" στον Τύπο και την κοινωνία των πολιτών. Θα αρχίσει επίσης διάλογο για τη θεσμοθέτηση νέου συντάγματος.
«Από την πρώτη στη δεύτερη Τζαμαχιρία...εάν θέλετε να αλλάξουμε σημαία και εθνικό ύμνο, θα το κάνουμε», είπε. Ο Σάιφ αλ-Ισλάμ επανέλαβε πολλές φορές τον αριθμό 84 αναφερόμενος στους νεκρούς των συγκρούσεων των τελευταίων ημερών και δήλωσε ότι τα νούμερα που δίνουν τα ξένα μέσα ενημέρωσης είναι "πολύ υπερβολικά".
Οι συγκρούσεις έχουν προκληθεί από Λίβυους και ξένους που έχουν ως στόχο την καταστροφή της ενότητας της χώρας και την εγκαθίδρυση ισλαμικής δημοκρατίας. Λίγο νωρίτερα λίβυος αξιωματούχος είχε δηλώσει ότι "μία ομάδα ισλαμιστών εξτρεμιστών" κρατά ομήρους μέλη των δυνάμεων ασφαλείας και πολίτες στην Αλ-Μπάιντα, απαιτώντας την άρση της πολιορκίας της πόλης αυτή. Παράλληλα οι αρχές ανακοίνωσαν τη σύλληψη δεκάδων Αράβων που ανήκουν σε "δίκτυο" με αποστολή την αποσταθεροποίηση της χώρας, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Jana.
"Αυτή τη στιγμή τεθωρακισμένα άρματα που κυκλοφορούν στη Βεγγάζη οδηγούνται από πολίτες. Στην Αλ-Μπάιντα οι άνθρωποι έχουν όπλα και πολλές αποθήκες όπλων λεηλατήθηκαν. Έχουμε όπλα, ο στρατός έχει όπλα, οι δυνάμεις που θέλουν να καταστρέψουν τη Λιβύη έχουν όπλα ", είπε ο γιος του Καντάφι επισημαίνοντας ότι συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις για το ξέσπασμα ενός εμφυλίου πολέμου. "Ο στρατός θα έχει τώρα ουσιαστικό ρόλο για την επιβολή της ασφάλειας διότι διακυβεύεται η ενότητα και η σταθερότητα της Λιβύης, δήλωσε ο Σάιφ αλ-Ισλάμ.
Προηγουμένως, ο πρωθυπουργός Αλ-Μπαγκντάντι Αλ-Μαχμούντι είχε δηλώσει ότι η Λιβύη έχει το δικαίωμα "να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα" για την διαφύλαξη της ενότητας της χώρας, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τους πρεσβευτές των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Τρίπολη, σύμφωνα με το πρακτορείο Jana. Σύμφωνα με μαρτυρίες, οι διαδηλωτές φαίνεται ότι έχουν κατά μεγάλος μέρος τον έλεγχο στη Βεγγάζη, αφού ανάγκασαν τις αστυνομικές και τις στρατιωτικές δυνάμεις να υποχωρήσουν σε στρατόπεδο. Κυβερνητικά κτίρια πυρπολήθηκαν και λεηλατήθηκαν. "Η ασφάλεια είναι τώρα στα χέρια του λαού", δήλωσε από τη Βεγγάζη ένας λίβυος δικηγόρος στο BBC.
Ο Σαίφ, που προσπάθησε και στο παρελθόν, αλλά ανεπιτυχώς να εφαρμόσει ένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων, στις δηλώσεις του κυρίως κατήγγειλε εκείνους που κατά τη γνώμη του βρίσκονται πίσω από όλη αυτή τη βία που έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερα από 200 άτομα. Όπως είπε οι διαδηλωτές, που κυρίως ήταν συγκεντρωμένοι στα ανατολικά της χώρας απείλησαν να βυθίσουν τη Λιβύη στον εμφύλιο πόλεμο με σκοπό να διασπάσουν τη χώρα σε μικρότερα κομμάτια.
Ο Σαίφ επίσης αναγνώρισε, πράγμα που γίνεται για πρώτη φορά από Λίβυο αξιωματούχο, ότι η αστυνομία και ο στρατός, έκαναν πολλούς λανθασμένους χειρισμούς με τους διαδηλωτές. Τόνισε όμως ότι οι αναφορές που κάνουν λόγο για περισσότερους από 200 νεκρούς είναι υπερβολικές.
Για το ρόλο του στρατού τόνισε ότι είναι κομβικός για την αντιμετώπιση της συνωμοσίας και διαβεβαίωσε ότι ο στρατός θα διαφυλάξει την ασφάλεια της χώρας με κάθε θυσία. Ορκίστηκε δε ότι είναι αποφασισμένοι να πολεμήσουν εναντίον των υπονομευτών της ενότητας, μέχρι τον τελευταίο που θα παραμείνει ζωντανός. Υποστήριξε ότι ο στρατός παραμένει πιστός στο πλευρό του Μουάμαρ Καντάφι και ετοιμάζεται για τη μάχη της Τρίπολης, στην οποία ηγέτης θα είναι ο ίδιος ο πρόεδρος Καντάφι. Δήλωσε δε ότι δεκάδες χιλιάδες Λίβυοι από όλη την επικράτεια, σπεύδουν στην πρωτεύουσα για να υπερασπιστούν τον Καντάφι και τη χώρα.
Απειλή για διακοπή παροχής πετρελαίου
Τέλος προανήγγειλε τη σύγκλιση, τη Δευτέρα, του Μεγάλου Λαϊκού Κογκρέσου, που αποτελεί σώμα ανάλογο με τη Βουλή, προκειμένου να συζητήσει μία "ξεκάθαρη" ατζέντα μεταρρυθμίσεων στη χώρα, ενώ έκανε λόγο και για τη λήψη μέτρων από την κυβέρνηση που θα αυξάνουν τους μισθούς.
Από την άλλη μεριά ο ηγέτης της φυλής Αλ-Ζαουάγια, που βρίσκεται στην ανατολική Λιβύη, απείλησε την Κυριακή με δηλώσεις του, να προχωρήσει στη διακοπή της παροχής πετρελαίου μέσα στο επόμενο 24ωρο, προς τις Δυτικές χώρες, εκτός αν οι αρχές της Λιβύης σταματήσουν αυτό που ο ίδιος αποκαλεί " καταπίεση των διαδηλωτών ". Η φυλή αυτή ζει νότια της Βεγγάζης, η οποία έχει δεχθεί το χειρότερο κύμα βίας τις τελευταίες ημέρες.
Ο Ακράμ αλ-Γουαρφάλι, ηγετική φυσιογνωμία της φυλής Αλ Γουαρφάλα, μιας από τις μεγαλύτερες στη Λιβύη, είπε στο κανάλι Αλ Τζαζίρα, «εμείς λέμε στον αδελφό Καντάφι, ότι δεν είναι πλέον αδελφός μας, εμείς του λέμε να φύγει τώρα από τη χώρα». Η φυλή αυτή ζει νότια της πρωτεύουσας Τρίπολης.
Ο πρεσβευτής της Λιβύης στην Ινδία παραιτήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη βία καταστολή των διαδηλώσεων κατά του Μουάμαρ Καντάφι, μετέδωσε σήμερα το BBC. Στην αραβόφωνη υπηρεσία του, το BBC μετέδωσε πως ο πρεσβευτής Αλι αλ-Εσάουι κατηγόρησε επίσης την λιβυκή κυβέρνηση ότι κινητοποιεί ξένους μισθοφόρους κατά των διαδηλωτών. Το BBC επιβεβαίωσε στο Ρόιτερ ότι μίλησε με τον Λίβυο διπλωμάτη.
Ο πρεσβευτής της Λιβύης στην Ινδία παραιτήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη βία καταστολή των διαδηλώσεων κατά του Μουάμαρ Καντάφι, μετέδωσε σήμερα το BBC. Στην αραβόφωνη υπηρεσία του, το BBC μετέδωσε πως ο πρεσβευτής Αλι αλ-Εσάουι κατηγόρησε επίσης την λιβυκή κυβέρνηση ότι κινητοποιεί ξένους μισθοφόρους κατά των διαδηλωτών. Το BBC επιβεβαίωσε στο Ρόιτερ ότι μίλησε με τον Λίβυο διπλωμάτη.Ο πρεσβευτής της Λιβύης στην Ινδία παραιτήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη βία καταστολή των διαδηλώσεων κατά του Μουάμαρ Καντάφι, μετέδωσε σήμερα το BBC. Στην αραβόφωνη υπηρεσία του, το BBC μετέδωσε πως ο πρεσβευτής Αλι αλ-Εσάουι κατηγόρησε επίσης την λιβυκή κυβέρνηση ότι κινητοποιεί ξένους μισθοφόρους κατά των διαδηλωτών. Το BBC επιβεβαίωσε στο Ρόιτερ ότι μίλησε με τον Λίβυο διπλωμάτη.
Διεθνής καταδίκη
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταδικάζουν την καταστολή των διαδηλώσεων στη Λιβύη, σύμφωνα με σχέδιο κοινής διακήρυξης που δόθηκε στη δημοσιότητα. "Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει τη συνεχιζόμενη καταστολή των ειρηνικών διαδηλώσεων στη Λιβύη και εκφράζει τη λύπη του για τη βία και τους θανάτους...Η ελευθερία της έκφρασης και το δικαίωμα του συναθροίζεσθαι ειρηνικά αποτελούν θεμελιώδη δικαιώματα κάθε ανθρώπινου όντος, τα οποία πρέπει να γίνονται σεβαστά και να προστατεύονται", αναφέρεται στο κείμενο. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν απηύθυνε έκκληση "για μη προσφυγή στη βία και για τον σεβασμό των θεμελιωδών ελευθεριών" στις χώρες της Βόρειας Αφρικής της Μέσης Ανατολής, μετά το κύμα των λαϊκών εξεγέρσεων.
newscode
Στην Τρίπολη, χειρουργός του νοσοκομείου al-Jalae δήλωσε ότι, από χθες το απόγευμα, έχουν φθάσει οι σοροί πενήντα ανθρώπων , ενώ μεταφέρθηκαν 200 τραυματίες. "Ένα από τα θύματα υπέκυψε αφού χτυπήθηκε από αντιαρματική ρουκέτα στην κοιλιακή χώρα", είπε ο γιατρός. Μέλη στρατιωτικής μονάδας γνωστής ως ομάδα "Thunderbolt" μετέφεραν τραυματισμένους συντρόφους τους στο νοσοκομείο , δήλωσε ο χειρουργός. Οι στρατιώτες είπαν ότι προσχώρησαν στους αντικεθστωτικούς διαδηλωτές και ότι πολέμησαν και νίκησαν επίλεκτο στρατιωτικό σώμα φρουρών του Καντάφι. "Τώρα λένε ότι εξουδετέρωσαν την Πραιτοριανή Φρουρά και ότι προσχώρησαν στη λαϊκή εξέγερση", δήλωσε από το ίδιο νοσοκομείο στο Ρόιτερ ένας δικηγόρος.
Εκατοντάδες Λίβυοι, ορισμένοι οπλισμένοι με μαχαίρια και όπλα, στράφηκαν και εναντίον εργοταξίου νοτιοκορεατικής εταιρείας στην Τρίπολη. Τέσσερις ξένοι εργαζόμενοι τραυματίσθηκαν, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Νότιας Κορέας. Η επίθεση άρχισε κατά τις 23:00 (τοπική ώρα). Οι επιτιθέμενοι στη συνέχεια έφυγαν και επέστρεψαν λίγες ώρες αργότερα, δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερ αξιωματούχος του νοτιοκορεατικού υπουργείου Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι οι συμπλοκές συνεχίζονται. Τρεις νοτιοκορεάτες εργάτες τραυματίσθηκαν, ένας από αυτούς έχει τραύματα από μαχαίρι, καθώς και δύο ή τρεις εργάτες από το Μπανγκλαντές, σύμφωνα με τον αξιωματούχο. Οι επιτιθέμενοι Λίβυοι αποχώρησαν λίγο αργότερα από το εργοτάξιο.
''Nέα Λιβύη'' ή ''Εμφύλιος''
Ο γιος του ηγέτη της Λιβύης Μουάμαρ Καντάφι, Σαίφ αλ-Ισλάμ Καντάφι, υποσχέθηκε με δηλώσεις του σήμερα τα ξημερώματα στο κρατικό τηλεοπτικό κανάλι και ενώ οι αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ αντικαθεστωτικών και της αστυνομίας εξαπλώθηκαν πλέον και μέσα στην πρωτεύουσα Τρίπολη, ότι το καθεστώς του πατέρα του θα προχωρήσει άμεσα σε ένα πρόγραμμα αλλαγών.
Ο Σάιφ αλ Ισλάμ δήλωσε ότι ο λαός της Λιβύης έχει να διαλέξει είτε να οικοδομήσει μία "νέα Λιβύη" είτε να βυθίσει τη χώρα στον "εμφύλιο πόλεμο", την ώρα που οι συγκρούσεις έφθασαν στους δρόμους της Τρίπολης. «Η Λιβύη βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι. Είτε συμφωνούμε σήμερα σε μεταρρυθμίσεις, είτε θα θρηνήσουμε νεκρούς, αλλά χιλιάδες ποταμοί αίματος θα κυλήσουν σε ολόκληρη τη Λιβύη», δήλωσε ο Σάιφ Αλ-Ισλάμ σε τηλεοπτικό του διάγγελμα. Ως προς το θέμα των μεταρρυθμίσεων, ανακοίνωσε ότι το Γενικό Λαϊκό Κονγκρέσο θα συνέλθει σύντομα για να ψηφίσει νέο ποινικό κώδικα και νέους νόμους που θα δίνουν "προοπτικές ελευθερίας" στον Τύπο και την κοινωνία των πολιτών. Θα αρχίσει επίσης διάλογο για τη θεσμοθέτηση νέου συντάγματος.
«Από την πρώτη στη δεύτερη Τζαμαχιρία...εάν θέλετε να αλλάξουμε σημαία και εθνικό ύμνο, θα το κάνουμε», είπε. Ο Σάιφ αλ-Ισλάμ επανέλαβε πολλές φορές τον αριθμό 84 αναφερόμενος στους νεκρούς των συγκρούσεων των τελευταίων ημερών και δήλωσε ότι τα νούμερα που δίνουν τα ξένα μέσα ενημέρωσης είναι "πολύ υπερβολικά".
Οι συγκρούσεις έχουν προκληθεί από Λίβυους και ξένους που έχουν ως στόχο την καταστροφή της ενότητας της χώρας και την εγκαθίδρυση ισλαμικής δημοκρατίας. Λίγο νωρίτερα λίβυος αξιωματούχος είχε δηλώσει ότι "μία ομάδα ισλαμιστών εξτρεμιστών" κρατά ομήρους μέλη των δυνάμεων ασφαλείας και πολίτες στην Αλ-Μπάιντα, απαιτώντας την άρση της πολιορκίας της πόλης αυτή. Παράλληλα οι αρχές ανακοίνωσαν τη σύλληψη δεκάδων Αράβων που ανήκουν σε "δίκτυο" με αποστολή την αποσταθεροποίηση της χώρας, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Jana.
"Αυτή τη στιγμή τεθωρακισμένα άρματα που κυκλοφορούν στη Βεγγάζη οδηγούνται από πολίτες. Στην Αλ-Μπάιντα οι άνθρωποι έχουν όπλα και πολλές αποθήκες όπλων λεηλατήθηκαν. Έχουμε όπλα, ο στρατός έχει όπλα, οι δυνάμεις που θέλουν να καταστρέψουν τη Λιβύη έχουν όπλα ", είπε ο γιος του Καντάφι επισημαίνοντας ότι συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις για το ξέσπασμα ενός εμφυλίου πολέμου. "Ο στρατός θα έχει τώρα ουσιαστικό ρόλο για την επιβολή της ασφάλειας διότι διακυβεύεται η ενότητα και η σταθερότητα της Λιβύης, δήλωσε ο Σάιφ αλ-Ισλάμ.
Προηγουμένως, ο πρωθυπουργός Αλ-Μπαγκντάντι Αλ-Μαχμούντι είχε δηλώσει ότι η Λιβύη έχει το δικαίωμα "να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα" για την διαφύλαξη της ενότητας της χώρας, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τους πρεσβευτές των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Τρίπολη, σύμφωνα με το πρακτορείο Jana. Σύμφωνα με μαρτυρίες, οι διαδηλωτές φαίνεται ότι έχουν κατά μεγάλος μέρος τον έλεγχο στη Βεγγάζη, αφού ανάγκασαν τις αστυνομικές και τις στρατιωτικές δυνάμεις να υποχωρήσουν σε στρατόπεδο. Κυβερνητικά κτίρια πυρπολήθηκαν και λεηλατήθηκαν. "Η ασφάλεια είναι τώρα στα χέρια του λαού", δήλωσε από τη Βεγγάζη ένας λίβυος δικηγόρος στο BBC.
Ο Σαίφ, που προσπάθησε και στο παρελθόν, αλλά ανεπιτυχώς να εφαρμόσει ένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων, στις δηλώσεις του κυρίως κατήγγειλε εκείνους που κατά τη γνώμη του βρίσκονται πίσω από όλη αυτή τη βία που έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερα από 200 άτομα. Όπως είπε οι διαδηλωτές, που κυρίως ήταν συγκεντρωμένοι στα ανατολικά της χώρας απείλησαν να βυθίσουν τη Λιβύη στον εμφύλιο πόλεμο με σκοπό να διασπάσουν τη χώρα σε μικρότερα κομμάτια.
Ο Σαίφ επίσης αναγνώρισε, πράγμα που γίνεται για πρώτη φορά από Λίβυο αξιωματούχο, ότι η αστυνομία και ο στρατός, έκαναν πολλούς λανθασμένους χειρισμούς με τους διαδηλωτές. Τόνισε όμως ότι οι αναφορές που κάνουν λόγο για περισσότερους από 200 νεκρούς είναι υπερβολικές.
Για το ρόλο του στρατού τόνισε ότι είναι κομβικός για την αντιμετώπιση της συνωμοσίας και διαβεβαίωσε ότι ο στρατός θα διαφυλάξει την ασφάλεια της χώρας με κάθε θυσία. Ορκίστηκε δε ότι είναι αποφασισμένοι να πολεμήσουν εναντίον των υπονομευτών της ενότητας, μέχρι τον τελευταίο που θα παραμείνει ζωντανός. Υποστήριξε ότι ο στρατός παραμένει πιστός στο πλευρό του Μουάμαρ Καντάφι και ετοιμάζεται για τη μάχη της Τρίπολης, στην οποία ηγέτης θα είναι ο ίδιος ο πρόεδρος Καντάφι. Δήλωσε δε ότι δεκάδες χιλιάδες Λίβυοι από όλη την επικράτεια, σπεύδουν στην πρωτεύουσα για να υπερασπιστούν τον Καντάφι και τη χώρα.
Απειλή για διακοπή παροχής πετρελαίου
Τέλος προανήγγειλε τη σύγκλιση, τη Δευτέρα, του Μεγάλου Λαϊκού Κογκρέσου, που αποτελεί σώμα ανάλογο με τη Βουλή, προκειμένου να συζητήσει μία "ξεκάθαρη" ατζέντα μεταρρυθμίσεων στη χώρα, ενώ έκανε λόγο και για τη λήψη μέτρων από την κυβέρνηση που θα αυξάνουν τους μισθούς.
Από την άλλη μεριά ο ηγέτης της φυλής Αλ-Ζαουάγια, που βρίσκεται στην ανατολική Λιβύη, απείλησε την Κυριακή με δηλώσεις του, να προχωρήσει στη διακοπή της παροχής πετρελαίου μέσα στο επόμενο 24ωρο, προς τις Δυτικές χώρες, εκτός αν οι αρχές της Λιβύης σταματήσουν αυτό που ο ίδιος αποκαλεί " καταπίεση των διαδηλωτών ". Η φυλή αυτή ζει νότια της Βεγγάζης, η οποία έχει δεχθεί το χειρότερο κύμα βίας τις τελευταίες ημέρες.
Ο Ακράμ αλ-Γουαρφάλι, ηγετική φυσιογνωμία της φυλής Αλ Γουαρφάλα, μιας από τις μεγαλύτερες στη Λιβύη, είπε στο κανάλι Αλ Τζαζίρα, «εμείς λέμε στον αδελφό Καντάφι, ότι δεν είναι πλέον αδελφός μας, εμείς του λέμε να φύγει τώρα από τη χώρα». Η φυλή αυτή ζει νότια της πρωτεύουσας Τρίπολης.
Ο πρεσβευτής της Λιβύης στην Ινδία παραιτήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη βία καταστολή των διαδηλώσεων κατά του Μουάμαρ Καντάφι, μετέδωσε σήμερα το BBC. Στην αραβόφωνη υπηρεσία του, το BBC μετέδωσε πως ο πρεσβευτής Αλι αλ-Εσάουι κατηγόρησε επίσης την λιβυκή κυβέρνηση ότι κινητοποιεί ξένους μισθοφόρους κατά των διαδηλωτών. Το BBC επιβεβαίωσε στο Ρόιτερ ότι μίλησε με τον Λίβυο διπλωμάτη.
Ο πρεσβευτής της Λιβύης στην Ινδία παραιτήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη βία καταστολή των διαδηλώσεων κατά του Μουάμαρ Καντάφι, μετέδωσε σήμερα το BBC. Στην αραβόφωνη υπηρεσία του, το BBC μετέδωσε πως ο πρεσβευτής Αλι αλ-Εσάουι κατηγόρησε επίσης την λιβυκή κυβέρνηση ότι κινητοποιεί ξένους μισθοφόρους κατά των διαδηλωτών. Το BBC επιβεβαίωσε στο Ρόιτερ ότι μίλησε με τον Λίβυο διπλωμάτη.Ο πρεσβευτής της Λιβύης στην Ινδία παραιτήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη βία καταστολή των διαδηλώσεων κατά του Μουάμαρ Καντάφι, μετέδωσε σήμερα το BBC. Στην αραβόφωνη υπηρεσία του, το BBC μετέδωσε πως ο πρεσβευτής Αλι αλ-Εσάουι κατηγόρησε επίσης την λιβυκή κυβέρνηση ότι κινητοποιεί ξένους μισθοφόρους κατά των διαδηλωτών. Το BBC επιβεβαίωσε στο Ρόιτερ ότι μίλησε με τον Λίβυο διπλωμάτη.
Διεθνής καταδίκη
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταδικάζουν την καταστολή των διαδηλώσεων στη Λιβύη, σύμφωνα με σχέδιο κοινής διακήρυξης που δόθηκε στη δημοσιότητα. "Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει τη συνεχιζόμενη καταστολή των ειρηνικών διαδηλώσεων στη Λιβύη και εκφράζει τη λύπη του για τη βία και τους θανάτους...Η ελευθερία της έκφρασης και το δικαίωμα του συναθροίζεσθαι ειρηνικά αποτελούν θεμελιώδη δικαιώματα κάθε ανθρώπινου όντος, τα οποία πρέπει να γίνονται σεβαστά και να προστατεύονται", αναφέρεται στο κείμενο. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν απηύθυνε έκκληση "για μη προσφυγή στη βία και για τον σεβασμό των θεμελιωδών ελευθεριών" στις χώρες της Βόρειας Αφρικής της Μέσης Ανατολής, μετά το κύμα των λαϊκών εξεγέρσεων.
newscode
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.