Δεν χρειάζεται να κάνετε πολλά για να σώσετε τον πλανήτη.
Μικρές, απλές καθημερινές κινήσεις μπορούν να φέρουν μεγάλα αποτελέσματα όχι μόνο στο σπίτι ή τη γειτονιά σας αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο!Φυτέψτε κι εσείς ένα δέντρο. Ένα μόνο δέντρο απορροφά 4,5 κιλά διοξείδιο του άνθρακα κάθε χρόνο. Τα δέντρα απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα από τον αέρα και τον χρησιμοποιούν ως πηγή ενέργειας απελευθερώνοντας οξυγόνο τόσο απαραίτητο για εμάς. Χαρίζουν επίσης και σκιά. Ένα δέντρο φυτεμένο στην κατάλληλη θέση στο σπίτι σας μπορεί να κατεβάσει τον λογαριασμό του κλιματιστικού...
κατά 10 – 15% και να μειώσει κατά τη διάρκεια της ζωής του τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα κατά 100 – 1.000 κιλά!
Παράγετε λιγότερα σκουπίδια. Κάθε χρόνο παράγονται στην Ελλάδα 3 εκατομμύρια τόνοι σκουπίδια χωρίς να υπολογίσουμε τα βιομηχανικά και νοσοκομειακά απόβλητα. Από αυτά μόνο το 8% ανακυκλώνεται στη χώρα μας. Στις χωματερές μας καταλήγουν 40.000 τόνοι πλαστικά μπουκάλια που θα μπορούσαν κάλλιστα να ανακυκλωθούν και από εκεί εκλύονται 800 τόνοι, επικίνδυνα για την υγεία, τοξικά αέρια. Για όλα αυτά λοιπόν θυμηθείτε τα τρία R της οικολογικής συμπεριφοράς: Reduce, Reuse, Recycle (μειώνω, επαναχρησιμοποιώ, ανακυκλώνω).
Δώστε σημασία στο δίκαιο εμπόριο. Όταν αγοράζετε κάτι σκέφτεστε από πού προέρχεται και πως παράγεται; Όχι; Κι όμως αν το κάνατε θα μπορούσατε να επηρεάσετε το παγκόσμιο εμπόριο. Γι αυτό η fair trade η μη κυβερνητική οργάνωση σας προτείνει μία εναλλακτική μορφή υπεύθυνης κατανάλωσης. Το εμπόριο που στοχεύει στη βιώσιμη ανάπτυξη μικρών και μη προνομιούχων παραγωγών ιδιαίτερα του τρίτου κόσμου. Στον κύκλο παραγωγής ενός προϊόντος fair trade όλα τα δικαιώματα των εργαζομένων είναι σεβαστά, οι διαδικασίες παραγωγής δεν βλάπτουν το περιβάλλον, οι μεσάζοντες απουσιάζουν και ένα μέρος από τα κέρδη επενδύεται για την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών.
Στα ψάρια το μέγεθος μετράει! Κι όσο μικρότερο τόσο χειρότερα! Η ψιλή κουτσουμούρα ή το μαριδάκι δεν είναι ο κατάλληλος μεζές για να χορτάσει η οικολογική σας συνείδηση. Τα μικρά ψάρια κάτω από ένα ορισμένο μέγεθος δεν έχουν φτάσει ακόμα στο στάδιο της αναπαραγωγής. Με άλλα λόγια δεν έχουν προλάβει να γεννήσουν. Αλιεύοντας τα φτωχαίνουν οι θάλασσες. Γι’ αυτό μην αγοράζετε γαύρο μικρότερο από 9 εκατοστά, μπαρμπούνι, κουτσομούρα, σαρδέλα, μικρότερα από 11 εκ., γόπα μικρότερη από 10 εκ. αλλά και σαργό μικρότερο από 23 εκ. ή σφυρίδα μικρότερη από 45 εκ.
Αντισταθείτε στην υπερκατανάλωση. Σύμφωνα με μια μελέτη το 15% των ενήλικων Ευρωπαίων είναι εθισμένο στην κατανάλωση ενώ το 46% των νέων καταναλώνει με υπερβολικούς ρυθμούς. Επίσης οι αναπτυγμένες χώρες, δηλαδή το 20% του πληθυσμού της γης, καταναλώνει το 80% των φυσικών πόρων. Αντισταθείτε λοιπόν στην υπερκατανάλωση. Αυτός είναι ο κυριότερος κανόνας για έναν καταναλωτή με οικολογική συνείδηση. Όσο λιγότερο καταναλώνουμε τόσο λιγότερα σκουπίδια και ρύπανση δημιουργούμε και τόσο μικρότερη είναι η καταστροφή των φυσικών πόρων. Η εγκράτεια ωφελεί σοβαρά τη φύση.
Το μυστικό
Μειώστε την υπερκατανάλωση. Ότι όμως δεν μπορείτε να μειώσετε τουλάχιστον ας το ξαναχρησιμοποιήσετε. Για παράδειγμα χρησιμοποιήστε την ίδια σακούλα για ψώνια, φαντασία να έχετε και μπορείτε να μετατρέψετε τη θήκη των αυγών σε παιδικό παιχνίδι, ένα μπουκάλι κρασί σε φωτιστικό, το βάζο του γλυκού για τη συλλογή κοχυλιών.omorfamistika
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.