Την άμεση παρέμβαση του Νομάρχη Δυτικής Αττικής Αριστείδη Αρκουδάρη, προκάλεσε ο εντοπισμός υψηλών συγκεντρώσεων χρωμίου και ιδιαίτερα εξασθενούς χρωμίου στην περιοχή Σιντριβάνι στον Ασπρόπυργο, πλησίον του ρέματος ΜΑΥΡΗ ΩΡΑ.Ο Νομάρχης απέστειλε άμεσα επιστολή προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Τίνα Μπιρμπίλη, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Ανδρέα Λοβέρδο και Οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου, αλλά και στην Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και την ΕΥΔΑΠ με την οποία ζητεί άμεσες ενέργειες για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Ακολουθεί η επιστολή του νομάρχη:...
Κύριοι Υπουργοί,
Θα επιθυμούσα να σας ενημερώσω για ένα σοβαρό πρόβλημα που άπτεται της Δημόσιας Υγείας και της προστασίας του Περιβάλλοντος στην Δυτική Αττική και απαιτεί άμεσες ενέργειες απ’ όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Πιο συγκεκριμένα από δύο ελέγχους της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος της Ν.Α.Δ.Α. στην περιοχή Συντριβάνι στον Ασπρόπυργο, κοντά στο ρέμα ΜΑΥΡΗ ΩΡΑ, μετρήθηκαν σε υγρά που έρρεαν από οχετό επί της οδού Μεγαρίδος προς το αναφερόμενο ρέμα υψηλές συγκεντρώσεις χρωμίου από τις οποίες στην μια μέτρηση το μεγάλο ποσοστό ήταν εξασθενές Χρώμιο.
Ενημερωτικά στους ελέγχους που αναφερόμαστε μετρήθηκαν:
· Στις 22/09/2010: 0,2mg/L ολικό Χρώμιο και
· Στις 25/11/2010: 177mg/L ολικό Χρώμιο εκ των οποίων τα 163mg/L ήταν εξασθενές χρώμιο.
Και οι δύο συγκεντρώσεις θεωρούνται υψηλές. Προς περαιτέρω διερεύνηση του προβλήματος διενεργήθηκαν με εντολή μου δύο νέοι έλεγχοι στις 8/12 και στις 9/12.
Τα δείγματα εστάλησαν άμεσα στο Γενικό Χημείο του Κράτους και ακόμα δεν έχουν εξαχθεί τα αποτελέσματα.
Απ’ ότι κατανοείτε, το πρόβλημα που δημιουργείται είναι σοβαρό και θα επιθυμούσα να συμβάλετε, ώστε να εντοπιστούν οι διαστάσεις του και οι υπαίτιοι και ασφαλώς να αντιμετωπιστεί. Γι’ αυτό είναι εντελώς αναγκαίο:
1. Να εξαχθούν τα αποτελέσματα των δειγμάτων των νέων ελέγχων το γρηγορότερο δυνατόν, από το Γενικό Χημείο του Κράτους.
2. Να συνδράμει η ΕΥΔΑΠ με τον μηχανολογικό εξοπλισμό που διαθέτει για μια πλήρη χαρτογράφηση των αγωγών στην συγκεκριμένη περιοχή.
Πεπεισμένος για την ευαισθησία σας για το θέμα που σας ενημερώνω, είμαι στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση και συμβολή.
Ο Νομάρχης Δυτικής Αττικής
Αριστείδης Αρκουδάρης
Πώς επιδρά στην υγεία μας το εξασθενές χρώμιο ;
O Παγκόσμιος Oργανισμός Υγείας (WHO – World Health Organisation), η Διεύθυνση Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ (DHHS – Department of Health and Human Services), καθώς και η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ (EPA – Environmental Protection Agency) το έχουν κατατάξει στις καρκινογόνες ουσίες. Πειράματα που έγιναν σε ζώα (τους χορηγούσαν νερό με αρκετή ποσότητα χρωμίου) έδειξαν ότι τα περισσότερα εμφάνισαν καρκίνο, άλλα στα νεφρά, άλλα στο συκώτι, άλλα στο στομάχι και άλλα στα έντερα. Παρ’ όλα αυτά, δεν έχουν γίνει ακόμα επιδημιολογικές μελέτες που να το αποδεικνύουν.
- Αν το εξασθενές χρώμιο μπει σε μεγάλες ποσότητες στον οργανισμό μας μέσω της κατανάλωσης των μολυσμένων τροφών ή του πόσιμου νερού, είναι δυνατό να προκαλέσει στομαχικές διαταραχές και έλκη, βλάβες στα νεφρά και στο συκώτι. Προβλήματα υγείας είναι δυνατό να προκληθούν ακόμα και όταν κάποιος πίνει νερό με εξασθενές χρώμιο σε πολύ μικρές ποσότητες, αλλά συστηματικά επί χρόνια.
- Η εισπνοή όμως εξασθενούς χρωμίου, είτε σε μορφή αιωρούμενων μικροσωματιδίων είτε σε μορφή αεροζόλ (εισπνοή μικροσταγονιδίων νερού με εξασθενές χρώμιο), είναι ακόμα πιο επικίνδυνη. Και αυτό γιατί όταν εισπνέει κανείς τα σταγονίδια, δεν υπάρχει κάποιος αμυντικός μηχανισμός, και επομένως το εξασθενές χρώμιο δεν μετατρέπεται σε τρισθενές, όπως συμβαίνει με την κατάποσή του, όπου τα όξινα γαστρικά υγρά εξουδετερώνουν ένα μέρος του. Η καρκινογόνος ουσία εισέρχεται στη ρινική κοιλότητα και από εκεί καταλήγει στους πνεύμονες χωρίς να περάσει από κανένα φίλτρο προστασίας. Η βραχυχρόνια έκθεση μπορεί να προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα, όπως βήχα και δύσπνοια, ενώ η μακροχρόνια έκθεση μπορεί να προκαλέσει βλάβες στην όσφρηση, βρογχίτιδα, πνευμονία, ακόμα και καρκίνο του πνεύμονα.
- Η επαφή επίσης εξασθενούς χρωμίου με το δέρμα είναι δυνατό να προκαλέσει αλλεργικές και τοξικές δερματοπάθειες. Όταν μάλιστα κάποιος κάνει μπάνιο με νερό που περιέχει εξασθενές χρώμιο, υφίσταται πολλαπλή έκθεση, καθώς, πέρα από τη διείσδυση της καρκινογόνου ουσίας από τους δερματικούς πόρους, εισπνέει και τα μικροσταγονίδια του νερού.
magoulaonline
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
Πνευματικά δικαιώματα
Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.
grizosgatos.blog@gmail.com
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.