Δύο δισεκατομμύρια ευρώ ξοδεύουν κατά μέσο όρο οι ευρωπαίοι δύτες στα καταδυτικά ταξίδια που πραγματοποιούν κάθε χρόνο, τα οποία όμως δεν περιλαμβάνουν προορισμούς στην Ελλάδα. Παρά τα 16.000 χιλιόμετρα ακτογραμμής, τα 3.000 νησιά και τους ενάλιους αρχαιολογικούς θησαυρούς που κρύβει ο βυθός, η χώρα μας δεν κατάφερε ακόμη να αναπτύξει αυτό το είδος τουρισμού.
Η ανάπτυξή του αποτελεί μία από τις άμεσες προτεραιότητες του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, υποστήριξε ο υφυπουργός Γιώργος Νικητιάδης κηρύσσοντας την έναρξη εργασιών συνεδρίου με θέμα “Βιοποικιλότητα και καταδυτικός τουρισμός στις ελληνικές θάλασσες”...
Το ίδιο είχαν διακηρύξει και οι προκάτοχοί του επί κυβέρνησης ΝΔ Δ. Αβραμόπουλος και Κ. Μαρκόπουλος, ωστόσο ο σχετικός νόμος που ψηφίστηκε το 2005 δεν έχει αποδώσει ακόμη τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Ο κ. Νικητιάδης πάντως γνωστοποίησε ότι το επόμενο διάστημα πρόκειται να ανακοινωθούν προγράμματα που θα ενισχύουν τα θαλάσσια σπορ, μεταξύ των οποίων και η κατάδυση, ενώ τον Δεκέμβριο θα συγκληθεί κοινή συνάντηση όλων των εμπλεκομένων με την κατάδυση φορέων του τουρισμού και της αυτοδιοίκησης, προκειμένου να συζητηθούν συγκεκριμένες προτάσεις για την ανάπτυξη καταδυτικών πάρκων. Επίσης επεσήμανε ότι για πρώτη φορά ο καταδυτικός τουρισμός εντάχθηκε στους άξονες προτεραιότητας της τουριστικής προβολής που έχει ανακοινώσει το υπουργείο και υλοποιείται μέσω του ΕΟΤ.
Στην ομιλία του ο υφυπουργός διαπίστωσε ότι η Ελλάδα διαθέτει όλα τα απαραίτητα χαρακτηριστικά για να γίνει ένας ιδιαίτερα δημοφιλής διεθνής καταδυτικός προορισμός, αφού διαθέτει τεράστια ακτογραμμή, χιλιάδες νησιά, βραχονησίδες και υφάλους, εξαιρετικά ενδιαφέροντα υποβρύχια τοπία, θερμά και φιλικά νερά όλο το χρόνο, αποτελώντας έναν ελκυστικό καταδυτικό προορισμό. Επίσης υπάρχουν περισσότερες από 200 άδειες για καταδυτικά κέντρα-σχολές, δύο θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές, τα θαλάσσια πάρκα Ζακύνθου και Αλοννήσου, καθώς και πολλές περιοχές με ναυάγια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και νεότερα, που μπορούν να αναδειχθούν σε επισκέψιμους τόπους για τους αυτοδύτες. Αυτό που δεν υπάρχει ακόμη είναι πολιτική ανάπτυξης του καταδυτικού τουρισμού.
Η αγορά των δύο δισ. ευρώ
Η κατάδυση κερδίζει το ενδιαφέρον μεγάλης μερίδας του κοινού - τόσο ως άθλημα όσο και ως τρόπος αναψυχής. Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν περισσότεροι από 20 εκατομμύρια δύτες με πτυχίο του διεθνούς οργανισμού ΡΑDΙ (που κατέχει το 70% της παγκόσμιας καταδυτικής αγοράς), ενώ σε αυτούς προστίθεται άλλο ένα εκατομμύριο κάθε χρόνο. Αυτή η νέα, δυναμική αγορά τουριστών βρίσκεται σε διαρκή αναζήτηση προορισμών που παρουσιάζουν καταδυτικό ενδιαφέρον.
Στην Ευρώπη ο αριθμός των αυτοδυτών έχει ξεπεράσει τα 3,5 εκατομμύρια και η τάση είναι ανοδική, σύμφωνα με στοιχεία από έρευνες του 2006-2007 της European Recreational Scuba Training Council. Από αυτούς οι 800.000 πραγματοποιούν ένα ταξίδι με 7 έως 10 διανυκτερεύσεις κάθε χρόνο. Η ενασχόληση με τις καταδύσεις απευθύνεται σε ένα σχετικώς εύρωστο οικονομικά κοινό. Οι δύτες συνήθως συνοδεύονται από την οικογένεια ή τους φίλους τους και κάνουν πολυήμερες διακοπές δαπανώντας κατά προσέγγιση περί τα 400 ευρώ την ημέρα και δημιουργώντας έναν κύκλο εργασιών 2 δισ. ευρώ ετησίως. Μάλιστα το 70% των ευρωπαίων δυτών επιλέγουν προορισμούς στη Μεσόγειο - χωρίς σε αυτούς να περιλαμβάνεται η Ελλάδα.
Σ.Χ.
makthes
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
Πνευματικά δικαιώματα
Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.
grizosgatos.blog@gmail.com
Πραγματικα ειναι μια αλλη οπτικη τουρισμου,μακαρι να γινει κατι τετοιο αν και το κστος θα ειναι πιστευω υψηλο για τετοιου ειδους τουρισμου..ομως πιστευω οτι θα ειναι κατι το μοναδικο να δουμε τα μυστικα που κρυβουν οι Ελληνικες θαλασσες.Φυσικα αυτο απαιτει σωστη οργανωση,και υψηλου επιπεδου υπηρεσιες.Καλο σας βραδυ κι ευχαριστω για την φιλοξενια σας εδω.
ΑπάντησηΔιαγραφή