Είναι γνωστό ότι η καρκινογένεση συνιστά μία πολυσταδιακή και σύνθετη διαδικασία στην αιτιολογία της οποίας μετέχει πλήθος γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Η πρόληψη της εμφάνισης καρκίνου είναι υπέρτατης σημασίας και εστιάζει στον έλεγχο των περιβαλλοντικών παραγόντων, ανάμεσα στους οποίους έχει βρεθεί ότι η διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο.
Το τσάι καλλιεργείται εδώ και χιλιάδες χρόνια ενώ τα φύλλα του χρησιμοποιήθηκαν αρχικά για ιατρικούς σκοπούς και αργότερα αποτέλεσε ένα από τα πιο δημοφιλή αφεψήματα παγκοσμίως.
Τα τελευταία χρόνια το τσάι και οι διάφορες ποικιλίες του αποτελούν αντικείμενο μελέτης καθώς έχει καταγραφεί η προστατευτική δράση που ασκεί ενάντια στην καρκινογένεση και στις καρδιαγγειακές παθήσεις.
Ειδικότερα, έχει παρατηρηθεί μετά από έρευνες που έχουν διεξαχθεί σε πειραματόζωα ότι τα ποικίλα συστατικά και ιδίως οι πολυφαινόλες που εμπεριέχονται στο πράσινο τσάι δρουν ανασταλτικά απέναντι στο σχηματισμό και την ανάπτυξη όγκων σε διάφορα μέρη του οργανισμού, όπως είναι η στοματική κοιλότητα, το στομάχι, ο οισοφάγος, το κόλον, το δέρμα, οι πνεύμονες και ο προστάτης.
Τα συστατικά του πράσινου τσαγιού και κυρίως οι κατεχίνες βρέθηκε ότι καταστέλλουν τον κυτταρικό πολλαπλασιασμό, τη διήθηση, την αγγειογένεση και τη μετάσταση, ενώ προάγουν τον κυτταρικό θάνατο, ασκώντας έτσι αντικαρκινική δράση. Επίσης, σε ορισμένες από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν επί ανθρώπων, η συστηματική ή και η τοπική εφαρμογή αποσταγμάτων πράσινου τσαγιού βοήθησε στη μείωση και την αποδρομή στοματικών προκαρκινικών βλαβών, του τύπου της λευκοπλακίας.
Προς το παρόν οι επιδημιολογικές μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί σε ανθρώπους εμφανίζουν αντικρουόμενα αποτελέσματα, καθώς ορισμένες ανευρίσκουν προστατευτική δράση του τσαγιού απέναντι στην ανάπτυξη καρκίνου ενώ άλλες δε βρίσκουν κάποια διαφορά αναφορικά με τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου ανάμεσα σε άτομα που κατανάλωναν τσάι και σε άτομα που δεν κατανάλωναν.
Η φαινομενική σύγχυση όμως είναι αναμενόμενη αν αναλογιστεί κανείς το σύνθετο της καρκινογένεσης ανάλογα με τον τύπο καρκίνου και τον ιστό στον οποίο αναπτύσσεται, καθώς και την εξαιρετική ανομοιογένεια που παρουσιάζουν οι άνθρωποι μεταξύ τους αναφορικά με το γονιδιακό υλικό που φέρουν και τον τρόπο ζωής που διάγουν.
Προς το παρόν, η κατανάλωση τσαγιού στα πλαίσια μιας υγιούς και ισορροπημένης διατροφής θεωρείται ωφέλιμη λόγω των πλούσιων και αντιοξειδωτικών συστατικών που εμπεριέχει, ενώ στο εγγύς μέλλον δεν αποκλείεται το τσάι να ενταχθεί επίσημα στη θεραπευτική φαρέτρα ορισμένων τύπων καρκίνου.
* Καραθανάση Βασιλική DDS, MSc. Οδοντίατρος - Στοματολόγος Υποψήφια Διδάκτωρ – Επιστ. Συνεργάτης Εργαστηρίου Στοματολογίας Οδοντιατρικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών - τ. Επιστ. Συνεργάτης της Μονάδας Οδοντιατρικής Αντιμετώπισης Ογκολογικού Ασθενούς της Οδοντιατρικής Σχολής του Παν/μίου Αθηνών
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.